URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXXXI) Visita a Llucmajor.

Alternativa | 19 Juny, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui hem fet una volta per el terme de Llucmajor, començam a la vila visitant el Claustre de Sant Bonaventura. A Llucmajor el consideren el monument d’obra civil més important del municipi, la seva construcció s’inicià al 1667. D’estil barroc mallorquí fou destinat per a l’estància de l’Ordre Franciscana que hi romangué fins a la desamortització de Mendizábal de 1836, al 1842 és cedit a l’Ajuntament per ser emprat com a centre de beneficència.    

S’hi troben una interessant col·lecció de pintures al fresc  que decoren gran part de parets i sòtils que pertanyen a diferents èpoques, de 1697 a finals de segle XVIII. També hi ha exposades algunes de les 134 teules pintades que se pogueren recuperar.

Un pic fugiren els franciscans i amb el passar del temps aquest edifici tingué diferents usos: hospici, quarter militar, presó, escorxador municipal, jutjats de pau i serveis administratius i casa quarter de la guàrdia civil que el deixà al 1999. A partir d’aquí se fe un projecte de recuperació que l’ha adequat per a actes musicals, exposicions i qüestions culturals en general. Va ser declarat BIC al 2002.

A l’entrada al convent se pot veure exposat un aparell molt interessant, el cometagiroavió, original restaurat de Pere Sastre Obrador (de Son Gall). Pere, un homo del poble dedicat a la pagesia però amb moltes inquietuds, totalment autodidacta s’embolicà amb la idea d’inventar una espècie d’avió que no hagués de mester pista per a enlairar-se ni aterrar.

Al 1920 construí el prototip i una vegada ho tingué a punt envià el projecte a Madrid esperant recolzament del General Weyler però el llavors ministre de la guerra, Juan de la Cierva i Peñafiel li rebutjà perquè era una persona sense títol universitari, això era al 1921. Al 1923 el fill del ministre, Juan de la Cierva patentà l’autogiro. Encara no està clar del tot però pot ser que de la Cierva plagiés l’invent  d’en Pere de Son Gall.

Per acabar el dia per el terme de Llucmajor i com que fa un dia calorós anam cap a s’Estanyol  per a fer un recorregut per la zona de s’Estalella, que se va salvar per poc de la construcció d’una central tèrmica, un paratge verge que val la pena visitar.

                                                                                           A.R.F.V.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto procedent de la xarxa.

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb