URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel mˇn (CXXXVI) Menorca 25 d'abril de 2011.

Alternativa | 31 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui és el darrer dia, ja només queda arribar a Ciutadella. El dia torna a ser molt nuvolós i fa vent, el vent ens preocupa especialment perquè no volem tenir una travessia com a la vinguda, bé, encara falten moltes hores ja vorem a l’horabaixa com està la cosa.

Sortim de Son Xoriguer i caminam de cap al far d’Artrutx, no se veu lluny però hem de travessar zones urbanitzades. Un cop als voltants del far veim  que la mar està ben moguda, la darrera vegada que venguérem a Menorca haguérem de quedar un dia més... ja vorem.

Aquest far, com altres de la Comunitat Autònoma, té una concessió per a la seva explotació com a bar o restaurant però degut al poc control de l’administració, han col·locat un cartell dient que només està permesa la visita al recinte als clients. Així i tot qualcú se bota la “prohibició” i fa una volta per les terrasses, sense més problema.

Prop del far trobam unes curioses construccions militars que a l’exterior tenen la forma de les barraques de falsa volta. Mentre estam per els voltants ens telefonen de Balearia  per a dir-nos que el vaixell no pot sortir de Ciutadella i ha de sortir de Maó, això ens trastoca una mica els plans per el que hem de pensar què fer.

Degut a aquest canvi, a que la zona que ens queda està altament urbanitzada, a que no ens volem arriscar a arribar tard i no haver d’anar estressats, decidim agafar un taxi per anar a Ciutadella i així tenir un dia un poc tranquil.

Un pic allà fèim  un bon recorregut per tota la ciutat tot i que trobam museus i altres llocs  tancats ja que la temporada comença dia 1 de maig, falta poc però encara no hi som. Per molts d’indrets per on hem passat donava la impressió de que la temporada passada el darrer havia tancat l’illa i fins dia 1 de maig no se tornava a reactivar tot. Pot ser això sigui positiu.

 A l’horabaixa anam de cap al port no per agafar el vaixell si no l’autobús que ens ha de dur fins a Maó, allà embarcarem de cap a Alcúdia. No hi ha tant de temporal com pensàvem, se mou però no és el mateix que a la vinguda.

Han estat cinc dies intensos, notam el cansament però hem passat gust de moure-nos per aquests camins envoltats de natura i quasi per a noltros tot sols. Hem tingut pocs moments de sol per el que els colors no eren els d’altres vegades però no sempre ha de ser igual. També ens han quedat coses per veure: cales, coves, grans maresseres i altres racons interessants, això vol dir que queda molt per fer, hi haurem de tornar.  

                                                                                         A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)

Estamos en la Junta de Gobierno pero seguimos en la oposiciˇn

Alternativa | 30 Juliol, 2011 11:35 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Estar en la Junta de Gobierno no significa  formar parte del equipo de Gobierno

Queremos contestar a una serie de comentarios  e insultos que se han hecho en este blog  respecto a nuestra participación en la Junta de Gobierno.

Comprendemos que el nombre de “Junta de Gobierno” pueda llevar a equívocos, sobre todo cuando lo habitual es que la Junta de Gobierno sólo se encuentre formada por concejales del equipo de gobierno… Pero queremos aclarar que estamos en la oposición y que trabajamos como partido de la oposición. La participación de la oposición a la Junta de Gobierno no es la primera vez que sucede en Pollença (así fue al principio de la democracia) y es habitual en otros municipios.

A la hora de participar en la Junta hemos valorado que es nuestra responsabilidad y obligación ante la situación crítica actual del Ayuntamiento y pensamos que aportando nuestras ideas, valores, críticas y todo lo que haga falta podemos ayudar. Si hacemos cualquier cosa que vaya contra nuestro programa y nuestros valores estamos seguros que lo podremos debatir en este blog.

Algo que es seguro y que nadie  podrá negar, es que mejorará la información sobre este organismo, algo de lo que se beneficiarán todos los ciudadanos de Pollença, ya que publicaremos y haremos llegar la información más completa de la Junta  tan pronto como nos sea posible.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

La vella explotaciˇ i alienaciˇ amb nou maquillatge i formes.

Alternativa | 30 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Llegint un text de la ja desapareguda Ayn Rand, m’ha vingut tot d’una al cap la situació actual de crisi econòmica i les seves conseqüències socials i de convivència actuals, amb la seva premonició expressada ja l’any 1950, però  de vigència actual. Està clar que de cada vegada més, la classe treballadora, que per a mi és tot el teixit productiu manual, tècnic i evidentment l’intel·lectual i creatiu, està, passa a passa i cada vegada més, en precari respecte al que és purament poder especulatiu, és a dir els pocs que viuen de la feina i de l’esforç dels altres.

 

Ayn Rand, escriptora i filòsofa d’Estats Units d’origen rus, naixé el 2 de febrer de 1905 a Sant Petersburg i morí a Nova York el març de 1982. El seu nom original Alissa Zinoviedva Rosenbaum. Tal volta ara més que mai son oportunes les paraules de la seva magnifica novel·la “Atlas Shrugged”, traduïda al castellà com “ La rebelión de Atlas”, una mena d’anticipació del que està passant a molts en el mon actual. Vegeu i opineu vosaltres mateixos/es:

 

“Quan s'adoni de que per produir ha d’obtenir autorització dels que no produeixen res; quan es doni compte que els diners flueixen cap als qui trafiquen no bens, ans favors; quan sàpiga que molts és fan rics pel suborn i per influències més que pel fruit del seu treball, y que les lleis no els protegeixen contra ells, ans al contrari son ells que estan protegits contra tu; quan repari que la corrupció és recompensada i la honradesa es converteix en auto sacrifici, en aquest moment podrà afirmar sense por a equivocar-se, que la seva societat està condemnada”.

 

Tal volta el moviment 15 M és aquesta afirmació.

Joan Ramon Bosch (JRV)

 

Suport als 9 de Palma

Alternativa | 29 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui, dia 29 de Juliol de 2011, 9 joves, militants de Maulets, seran jutjats acusats d’amenaces i injúries per Jorge Campos, president de l’entitat Círculo Balear, durant una manifestació contra la corrupció el 20 de març de 2010. 
.
Des d'Alternativa per Pollença volem mostrar el nostre suport als joves Maulets ja que entenem que aquesta denúncia és una maniobra més per intentar callar les veus contràries a la seva voluntat. Els joves han de tenir el dret a organitzar-se i actuar políticament amb llibertat, ja que son una part important de la societat. I volem sumar-nos a les peticions d'absolució d'aquests i mostrar el nostre rebuig a les pràctiques polítiques de l'entitat Círculo Balear, ja que fomenten l'odi i el desconeixement envers la nostra cultura, llengua i història.
Normal 0 21 false false false

Manifest 9 de Palma

Dia 29 de Juliol de 2011, 9 joves, militants de Maulets, seran jutjats acusats d’amenaces i injúries per Jorge Campos, president de l’entitat Círculo Balear. Entenent que aquestes persones són víctimes d’una denúncia injusta i motivada per la voluntat que té l’extrema dreta de combatre al jovent mallorquí que s’organitza políticament, demanam la seva absolució, tenint en consideració els següents punts:

Pensam que els responsables dels incidents, en forma de crits, durant la manifestació contra la corrupció el 20 de març de 2010 foren els membres de l’esmentat Círculo Balear, que acudiren amb la intenció de provocar i interrompre una mobilització totalment pacífica. A més, reafirmam la importància de continuar la lluita contra la corrupció a totes les institucions, especialment entre les generacions més joves.

Consideram que aquest cas mostra una clara intenció de neutralitzar l’activitat dels i les joves independentistes de Maulets a Palma, i destapa fins a quin punt la policia espanyola realitza seguiments obeïnt criteris polítics i amb l’objectiu d’intimidar i de tenir controlats els moviments socials a Mallorca, especialment l’Esquerra Independentista.   

Reivindicam el dret del jovent a organitzar-se i actuar políticament amb total llibertat, per damunt de pressions policials, judicials o provinents de l’extrema dreta, i a lluitar en defensa del territori, la llengua, els drets socials, etc. Així, entenem el moviment juvenil com una part vital per la resta de moviments socials de la nostra illa.

Per tot això, cridam a la societat civil a donar suport als 9 encausats i a aixecar una onada de solidaritat que aturi l’amenaça judicial que recau sobre ells.

.
Més informació a: http://noudepalma.blogspot.com

.
 
A  la continuació explicació del cas
 (Segueix)

Resultats del ple d'avui

Alternativa | 28 Juliol, 2011 15:35 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Resultats del ple de 28 de juliol de 2011-

1.- Aprovació, si procedeix, de la correcció d’errors materials detectats en la documentació tècnica de compliment de prescripcions de l’adaptació del PGOU aprovada per acord de l’Ajuntament Ple en sessió extraordinària celebrada dia 20 d’agost de 2010.   Aprovada amb les abstencions d’Alternativa, UMP, PSM i Esquerra.

Vam reiterar la nostra petició sobre com es troba l'expedient d'infracció urbanística en una zona ANEI (Área Natural de Especial Interès) d'un dels propietaris que fa una de les cessions gratuïtes d'un solar a Formentor sense cap contraprestació. El batle en aquell moment, en Joan Cerdà, va dir, que s’havia presentat projecte de legalització que incloïa la demolició de les parts no legalitzables. No ens consta que s’hagi fet. L’actual batle va recordar fa un any quan era a l’oposició , i així consta en acta, que quan ja va ser  batle l’any 2006, havia una valoració feta de les obres expedientades per valor de 500.00´-€ i que la infracció es sancionava amb una multa del 100 al 200%, per la qual cosa estaríem parlant que l’Ajuntament hauria de recaptar una quantitat de com a mínim 1 milió d’euros.

El batle es va convidar a revisar l’expedient, ja veurem com es troba i com acaba aquest expedient que podia significar un important ingrés per aquest Ajuntament.

2.- Aprovació inicial, si procedeix, de la modificació de l’article 60 de l’ordenança municipal de Policia i Bon Govern.  Es fixa la modificació que es va aprovar l'any passat (moció conjunta amb el PP-UMP i PSM) per evitar obres molestes al casc antic de Pollença els mesos d'estiu. A més es corregeix l'horari que a l'ordenança permetria fer obres als interiors.  .   Aprovada amb les abstencions d’ UMP i Esquerra.

3.- Ratificació resolució de Batlia núm. 534 de dia 19 de juliol de 2011   Nomenament de lletrat per un contenciós que han posat referent a la urbanització de la Font. S’acusa a l’Ajuntament d’inactivitat. Aprovada per unanimitat.

 

 

4.-  Examen i aprovació si procedeis de l’expedient 01/2011 de reconeixement extrajudicial de crèdits..   Aprovada amb les abstencions de PSM i Esquerra. Va ser el punt al que va haver un debat més intens amb molt de retrets. Li  dedicarem un article

5.- Determinació de les festes locals per a l’any 2012   

 S. Antoni i la Patrona. Aprovada per unanimitat.

6.- Distincions La Patrona 2012. Retirada

Enguany no n’hi haurà distincions i es començarà a fer un reglament per establir uns criteris clars i consensuats per donar aquestes distincions

7.- Moció conjunta de tots els grups de l’oposició demanant la realització dels estudis previs per a l’elaboració d’un catàleg de  llocs de feina del personal funcionari i laboral de l’Ajuntament de Pollença i dels organismes dependents del mateix. Aprovada per unanimitat.

 Propostes / Mocions d’urgència.

- A les propostes d’urgència es concretarà el nomenament dels representants de la Corporació en els òrgans col·legiats. Aprovada per unanimitat.

La proposta ha estat consensuada entre l’equip de govern i els grups de l’oposició, respectant la proporcionalitat de la representació en el ple. Al consorci de la Gola es va informar que els estatuts no permeten un representant de l’oposició, també s’informarà que no   es nomenarà ni gerent ni secretària i que segurament s’eliminarà .

-  Moció conjunta dels grups de l’oposició de rebuig al tancament de ràdio i televisió Mallorca i reprovació a la Presidenta del Consell de Mallorca per aquest tancament. .   Aprovada amb l’abstenció del PP.

Es va informar del  nomenament del nostre portaveu, en Pepe García, dins la Junta de Govern.

 

 PATRONA POLLENÇA 2011.26 de juliol al 2 d'agost.

(fotografia portada programa Humà06)

CatÓleg de llocs de treball. Mociˇ conjunta de l'oposiciˇ

Alternativa | 28 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Els sis grups de l'oposició; Alternativa per Pollença, PSOE,  Convergència i Unió,  UMP, PSM,  i  Esquerra presentam al ple d'avui una moció conjunta per iniciar la feina per a la realització d'un catàleg de  llocs de treball ( una moció que  vam presentar a l'anterior legislatura, setembre del 2009 i que va ser rebutjada).

Consideram que un catàleg de llocs de treball, eina de la que disposen  nombroses ajuntaments, és imprescindible per millorar la correcta  gestió dels recursos humans de l’Ajuntament. Per això ens hem unit els sis grups de l'oposició per presentar aquesta moció

 A més com hem dit a l amoció el Catàleg es una qüestió pactada en anteriors Convenis Col·lectius, que encara no s'ha plasmat a la realitat i fa anys els delegats d'Emser ja varen passar un esborrany del qual com a altres temes no s’ha fet res.

A l'Ajuntament es fonamental aconseguir disposar d’unes plantilles de treballadors correctament dimensionada a les necessitats actuals i reals de la diversitat de serveis i funcions que l'Ajuntament i els seus organismes ha de prestar als ciutadans i visitants, treballant en la millora de qualitat de vida, i prestigi del Municipi. S'han de racionalitzar els serveis que l'Ajuntament ha de donar als ciutadans, que son molt diversos, quin tipus de preparació i professionalitat es requereix, dimensionar la plantilla i optimitzarla.

Encara que avui només es presenta per la seva aprovació l’inici de la seva realització, volem ja indicar tres característiques que pensam ha de tenir: ha de ser flexible, ja que s’ha de poder adaptar als canvis i a les noves necessitats de la institució; ha de ser dinàmics, perquè s’han de poder actualitzar globalment i individualment a mesura que calgui, i, finalment, ha de ser preciso i entenedor, perquè els ciutadans puguin entendre fàcilment com està organitzat l’Ajuntament.

Amb bona voluntat i feina, es pot fer  a aquesta legislatura el que no s'ha fet en molts anys i el catàleg que no és sinó racionalitzar la plantilla,  a que el rendiment i la productivitat de la mateixa augmenten. 

AVUI

18:30 hrs. Marxa Fresca infantil a la Plaça Vella (per a nins i nines de 5 a 14 anys) Col·labora: Mai Sona i els amics de la Marxeta i Colonya Caixa Pollença.
21:00 hrs. Al Claustre de Sant Domingo. Retornam als 60 amb el Duo Yesterday . Festa per a les persones majors / Col·labora: Colonya Caixa Pollença.
21:45 hrs. Ball de pagès a la Plaça Major, amb l’escola de Pollença acompanyada del grup Ballugall. Ballada popular
22:00 hrs. A l’Església de Monti-sion. Concert de l’Orfeó Mayurca i l’Estudi Vocal del cor de Pollença   (Música del segle XX, amb obres de P. Antoni Martorell i Bob Chilet. Director: J. Lainez)

 

 

 (Segueix)

Bones festes. Prou d'incivisme.

Alternativa | 27 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

  Comunicat conjunt de tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament, llegit ahir.

A Pollença no estem avesats als actes vandàlics i no ens volem acostumar. Les diferents forces que configuram la representació municipal no podem més que condemnar la crema de les paperines que lluïa a la Plaça Major en honor de les festes de la Patrona.

La crema de les paperines, no és una acció qualsevol. Té un fort significat. De la mateixa manera que l’embelliment dels carrers avisa a qualsevol forani o paisà despistat que les festes ja són aquí, cremar el paparí no tan sol és un acte vandàlic condemnable sinó que va més enllà, es intentar bofegar l’ànima festiva del poble. No deixaren en cendres  les il·lusions de la gent, només aconseguiren pegar foc al paper i feren mal als comerços de la plaça. Com hem vist, ni una espira va arribar a l’esperit pollencí, però no deixa de ser, a més d’un delicte, una falta de respecte a tots els veïnats.

Tots els grups municipals feim una crida a la ciutadania perquè col·laborin amb les forces de seguretat per poder aclarir els fets el més aviat possible. Som una societat cohesionada i ho hem de tornar a demostrar. Diumenge un bon grapat de pollencins en donaren mostra. Però els vàndals no poden aconseguir el que volen, que no és més que acabar amb la tranquil·litat i la normalitat del poble. Des de la corporació municipal no podem més que agrair el gest solidari de tots.

 El diccionari diu que vandalisme és “la tendència a destruir, per gust pervers, per vana ostentació de força o per ignorància, les obre de la civilització, les coses belles”. La gent que ha fet el desastre a la Plaça no sabem què l’ha duïta a intentar destruir el cor de Pollença.  La Plaça batega amb més força que mai. Tots els partits amb representació municipal i, per tant, representants de tots els pollencins denunciam i condemnam els actes vandàlics de la matinada del dissabte.

 

AVUI

  • 18:00 hrs. Actuació infantil: Maria Bimbolles a la Plaça Major.
  • 20:00 hrs. Semifinals i final de la lligueta d’estiu 3×3 bàsquet , a la pista exterior de bàsquet del Poliesportiu de Pollença / Organitza: Club de Bàsquet Colonya Pollença.
  • 22:00 hrs. Gran vetlada Gospel al Claustre de Sant Domingo, a càrrec de la Coral Ciutat d’Alcúdia. Preu: 5 euros. Venda d’entrades a taquilla.
  • 23:45 hrs. Bauxa als Jardins de Ca la Gran Cristiana. Festa Hawaiana amb els djs Toni Llobera i Balater / Col·labora: AMP (Associació de Músics de Pollença)

 PATRONA POLLENÇA 2011.26 de juliol al 2 d'agost.

(fotografia portada programa Humà06)

 

 

Primer ple ordinari dijous 28 de juliol

Alternativa | 26 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

 Avui fins a les 13h treballadors de l'Ajuntament començaran a endomassar la plaça de nou.Tota la gent del poble que vulgui aportar paperins (a la venda a les papereries MOLT MÉS, L'ULL VIU, CAN VALLORI i TONINES, a preu de cost) per adornar la plaça pot  portar-lo a la plaça. Abans de l'esclafit de canons a les 14h es llegirà un manifest unànim de tots els grups polítics de condemna dels actes de vandalisme.

Dijous 28 de juliol a les 12:00 Ple ordinari, amb el següent ordre del dia.

1.- Aprovació, si procedeix, de la correcció d’errors materials detectats en la documentació tècnica de compliment de prescripcions de l’adaptació del PGOU aprovada per acord de l’Ajuntament Ple en sessió extraordinària celebrada dia 20 d’agost de 2010  

Es tracta de complir les prescripcions tècniques que va posar el Consell

2.- Aprovació inicial, si procedeix, de la modificació de l’article 60 de l’ordenança municipal de Policia i Bon Govern    

 Es tracta de fer fixa la modificació que es va aprovar l’any passat (moció conjunta amb el PP-UMP i PSM) per evitar obres molestes al casc antic de Pollença els mesos d’estiu. A més es corregeix l’horari que a l’ordenança permetria fer obres als interiors.

3.- Ratificació resolució de Batlia núm. 534 de dia 19 de juliol de 2011   

 Nomenament de lletrat per un contenciós que han posat referent a la urbanització de la Font. S’acusa a l’Ajuntament d’inactivitat.

4.-  Examen i aprovació si procedeis de l’expedient 01/2011 de reconeixement extrajudicial de crèdits.

Factures de la legislatura passada que no disposavan de crèdit suficient per un import total de 490.209,77.

No s’han inclòs 179.392,69 euros de factures corresponents al Festival  ja que no han estat conformades per cap regidor.

Ara estaria bé recordar tot el que ens van dir quan vam començar a denunciar el desagavell del Festival (article). El temps continua deixant a cada un al seu lloc.

5.- Determinació de les festes locals per a l’any 2012   

 S. Antoni i la Patrona.

6.- Distincions La Patrona 2012.

Enguany no n’hi haurà distincions i es començarà a fer un reglament per establir uns criteris clars i consensuats per donar aquestes distincions

7.- Moció conjunta de tots els grups de l’oposició demanant la realització dels estudis previs per a l’elaboració d’un catàleg de  llocs de feina del personal funcionari i laboral de l’Ajuntament de Pollença i dels organismes dependents del mateix.

Els sis grups de l’oposició hem acordat presentar aquesta moció (rebutjada a la passada legislatura). Un catàleg és una eina de gran utilitat per millorar la gestió dels recursos humans de l’Ajuntament.

 Propostes / Mocions d’urgència.

A les propostes d’urgència es concretarà el nomenament dels representants de la Corporació en els òrgans col·legiats

La proposta ha estat consensuada entre l’equip de govern i els grups de l’oposició, respectant la proporcionalitat de la representació en el ple. Patronat de Turisme,Patronat de la Residència, Institut Municipal de la ràdio, Consell escolar Municipal, EMSER, Gola. Com partit més votat de l’oposició tindrem el representant que correspon a l’oposició a EMSER.

Informació de batlia.

Dació de compte de resolucions de Batlia

Precs i preguntes.

I avui ja estam de festa.

14:00 hrs. Canonades i esclafits de coets a la Plaça de Monti-sion. Repicada de campanes. Cercavila de la Banda de Cornetes del Soldà

20:30 hrs. Cercavila de la Banda de Cornetes i Tambors pels carrers.

21:00 hrs. Inauguració de la IX Trobada d’artistes novells pollencins al Club Pollença / Organitza: AAVVP / Col·labora: Club Pollença

22:00 hrs. Pregó d' Antoni Bisanyes al Claustre de Sant Domingo,  amb el títol “Les coses que ja no hi són”. Concert de la Banda de Música de Pollença i cercavila.

 Fotografia de l'excel·lent perfil a facebook Pollença (Mallorca).

 

Estam d'enhorabona al Calvari

Alternativa | 25 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquests darrers dies hem rebut una molt bona notícia. El bisbat ha rescindit el contracte amb l’anterior arrendatari  de la casa i quiosc del Calvari, i ha fet un nou contracte   amb el donat, recuperant el sentit inicial del contracte que és el que va permetre els permisos municipals inicials.

Com recordareu al mes de desembre de l’any passat vam presentar una moció demanant a l'Ajuntament implicar-se a aquest tema, ja que quan es van donar llicències a la casa i el quiosc (1993)  era amb la idea de que el mateix pogués servir per que una família  mantingués obert i net tot l'any un lloc tan emblemàtic i històric com l'Ermita del Calvari. La nostra moció va ser rebutjada però finalment s'ha aconseguit l'objectiu de la mateixa, per la qual cosa estam d'enhorabona.Ens alegram sobre tot per Carles i la seva família que l'han passat realment mal.

Ara cal fer feina per recuperar i rehabilitar l'ermita que juntament amb les escales del Calvari, és un dels monuments més visitats del municipi. Aquesta legislatura s’hauria de començar a invertir més temps i esforços en recuperar el nostre patrimoni històric i crear un Parc Historicocultural per definir, protegir, difondre i explotar racionalment les moltes possibilitats i recursos que ofereix el nostre patrimoni cultural (aquest apartat al nostre pla de futura gestió)

Articles anteriors sobre la casa i quiosc del Calvari:

http://alternativa.balearweb.net/post/75436
http://alternativa.balearweb.net/post/73673

 Balearsculturaltours.

Trescant pel mˇn (CXXXV) Menorca 24 d'abril de 2011.

Alternativa | 24 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Ja diguérem que havíem de fer nit a Ferreries i aquí som, estam fent els darrers preparatius i llavors anirem cap a la parada de taxis que ens han de dur fins a Cala Galdana, allà hem de  començar el recorregut del Camí de Cavalls que ens toca avui. Davant la parada hi ha un forn on entram per comprar algunes coses, quina sorpresa, havíem sentit parlar de les banyes de carn i mira, n’hi queden algunes... són boníssimes.

El taxi ens duu fins al final de Cala Galdana i ens deixa just davant d’on hem de començar el nostre camí. El primer tram transcorr per un agradable bosc, prop del penya-segat que ens obri una espectacular visió sobre la mar. Aviat arribam a un seguit d’escales i passarel·les de fusta que ens condueixen fins a Cala Macarella, tenim un dia nuvolós i l’aigua està remoguda però així i tot és un lloc especial, seguim per les escaletes que ens duen a Cala Macarelleta que tanca aquest meravellós conjunt.

Per el fons de la cala començam a pujar el camí que a través del bosc i després garriga, ens allunya de la costa fins que la tornam a trobar quan arribam a Cala en Turqueta. Passam aquesta i al cap d’una estona trobam la Cala d’es Talaier, seguim i al cap de molt poc arribam a les platges  de Son Saura, un extens arenal amb una zona humida al prat de Bellavista.

A partir d’aquí el camí va serpentejant a ran de costa, ens va mostrant molts de raconets per quan poguem tornar amb més temps; fons rocosos i aigües clares ideals per a anar-hi amb careta i aletes, sempre hi ha qualque motiu per tornar a Menorca.

Molt més enrere cercàvem la cova dels Pardals però no la trobàrem, curiosament ara la mos topam ben davant. És una cova semi artificial que té alguna llegenda que no he pogut contrastar i tampoc no m’ha quedat clar l’ús que tingué. Es tracta d’una cova a la que se baixa amb una escala d’obra, dedins hi ha columnes artificials, replans cimentats, nínxols aparedats, escalons i passos de cap a la mar, etc. En principi sembla un escar un poc gros però el més estrany és un canal rectangular que queda just davall de la caseta que hi ha a la superfície i  una àmplia obertura que fa que se comuniquin. Actualment hi ha unes comportes de vidre que tanquen aquest accés, a la caseta hi ha muntada una mena de taverna que aquest dia tenia una festa particular i no vaig poder obtenir informació. Degut al poc llum i als organismes que colonitzen la cova, destaquen uns vius colors liles i blaus que només trobam a coves marines o llocs molt ombrívols.  Dins aquest canal n’ hi hagué que s’hi remullaren els peus i algú s’hi tirà tot i que una moreneta hi feia voltes.

Ja arribam a Son Xoriguer que és on hem de fer nit, duim uns tretze i busques de quilòmetres i frissam  de ser a l’allotjament. Ara aigua ben calenta i un bon sopar.

                                                       A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)

Si funciona, no ho toquis

Alternativa | 23 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquí teniu un nou article del nostre amic Mariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només heu d'escriure'ns al correu electrònic: alternativaperpollenca@gmail.com

 

Si funciona, no ho toquis

.

Quines ganes de moure bues i despertar cases que dormen! Quan teníem uns mínims consensuats des de fa 25 en torn al procés de normalització lingüística, que a sembatudes funcionava  raonablement bé, malgrat les traves i les injusta minorització a què sempre ha estat sotmesa la nostra llengua, compareix un senyor que es diu mallorquí i vol governar un territori que té llengua pròpia, i el primer que fa és alçurar un abeller malmenant un tret identitari tant important com la llengua. ¿Com es pot explicar aquesta conducta? ¿D’on vé aquesta obsessió per castellanitzar un territori que té la pròpia llengua històrica, si no és d’una actitud dictatorial, centralista i colonialista? Fins i tot va contra la pròpia Constitució que diu que la nostra llengua és un “patrimoni cultural que ha de ser objecte d’especial respecte i protecció” (Art. 3).

 

Es vol fer veure que es tracta de respectar llibertats individuals, sense tenir en compte que els pobles i les societats, com a tals, també tenen drets i que estan par damunt els individuals. Els pobles són una persona de persones. S’ha de pretendre una conciliació entre els drets individuals amb la protecció de drets que tenen les persones com a membres d’una col·lectivitat. En parlar d’usos privats cadascú fa el que vol, però quan formam comunitat ens toca respectar aquesta comunitat i la seva llengua.

 

On treu cap que un faci mig discurs en castellà i altre mig en català, com han fet el Sr. Bauzà i el Sr. Isern, el mallorquí “de pura cepa”? Volent donar una mostra de pluralisme, es dóna una mostra de curtor i menyspreu de la llengua pròpia. Si qualcú no entén una de les dues llengües, es queda a les fosques a mitjan camí.

 

Si és vera com diuen que el Sr. R. Bosch és persona de seny, pedagog i bon mallorquí, no cometrà l’animalada de dur a terme la separació dels nins per llengües des d’infantil, sembrant des de petits un conflicte, en lloc de fer de la nostra llengua un element de cohesió i integració. La proposta no té cap ni peus, ni social, ni pedagògicament. A més de fer un trist favor als nins castellanoparlants, privant-los d’un segon idioma enriquidor intel·lectualment,  d’un element de socialització i d’inserció a la terra on viuen.

Quines ganes de culejar, quan no importaria!

                                                                        

Mariano Moragues Ribas de Pina

.

El cÓnon una aberraciˇ ilĚlegal a punt de desapareixerÓ.

Alternativa | 22 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Un tema pel que estam d'enhorabona: el cànon digital, contra el que hem lluitat, està a punt de desaparèixer. A la secció canon podeu llegir tots els articles sobre la nostra feina sobre el tema.

Com sabeu, Pollença va ser pionera en demanar l'exempció del cànon digital  gràcies a l’aprovació d’una moció presentada per Alternativa i aprovada per unanimitat en gener de 2010 (la moció va ser pensada i creada pel  nostre company Guillem Caldentey d’ Artà (Coordinadora Diògenes)). Per desgràcia l’equip de govern anterior no va fer res amb una moció que va ser notícia a mitjans de comunicació estatal i que, entre altres coses, va donar lloc a una carta de resposta de la pròpia SGAE a l’Ajuntament (mereix la pena la seva lectura per contrastar el que deia ser l'SGAE i el que la justícia ha descobert).

Després es van sumar altres municipis i el Parlament Balear va fer una proposició no de llei sobre el tema. Al mateix temps la justícia ens anava donant la raó: primer arribava la sentència del Tribunal de la UE, el 21 d’octubre de 2010 (article), que declarava il·legal l’aplicació del canon digital a empreses i administracions públiques. Després, el 22 de març d’enguany, l’Audiència Nacional declarava nula l’ordre ministerial que regula el cànon des del 2008.

A la Unió Europea França ha estat la primera que ha decidit eximir del cànon a les persones jurídiques, igualment Holanda ja té un projecte de llei per eliminar el cànon i Finlàndia, Suècia i Dinamarca estan discutint la seva eliminació.

A Espanya teòricament a principis de juny s’hauria d’haver presentat ja una alternativa al canon digital. Recentment, el 12 de juliol, el ple del Congrés dels diputats va aprovar, pràcticament  per unanimitat (només hi va haver dues abstencions), una proposició no de llei del PP que instava al Govern a suprimir el cànon digital i substituir-lo per formules més justes i equitatives. Però passa el temps i mentres continuam pagant un cànon il·legal i aberrant i la socia de l'SGAE i ministra de cultura, la senyora Ángeles Gonzàlez-Sinde, segueix en el seu càrrec sense assumir les seves responsabilitats, tant en el tema del cànon com en el desastre de control de l'SGAE.

Consens i protecciˇ ambiental a Formentor.

Alternativa | 21 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

En referència a la notícia apareguda ahír a la premsa de que l'equip de govern vol desbloquejar la concessió de la llicència de forma i ampliació de l'Hotel Formentor, recordam a l'equip de govern la necessitat de cercar consens a aquest tema i la prioritat de respectar el paisatge de Formentor.

És prou increïble que un govern en minoria a l'Ajuntament (8 regidors) es plantegi públicament un tema tan important com aquest sense haver  informat ni contat amb l'opinió dels grups de l'oposició (9 regidors). I més quan s'estan plantejant solucions extraordinàries com cercar dreceres legals per donar la llicència de reforma i ampliació sense aprovar el pla especial de dotació de serveis de d'urbanització.
.
Un tema preocupant és que a  la informació apareguda a la premsa, es diu que el grup Barceló vol continuar amb la reforma amb una sèrie de modificacions tècniques de les quals res sabem. Quines són aquestes modificacions? Una pregunta important que també ha de contestar l'equip de govern  és si el grup Barceló ha modificat el seu projecte per reduir el seu impacte ambiental tal com li van demanar l'Ajuntament i la conselleria de Medi Ambient.
.
Per finalitzar, ens agradaria veure per part de l'equip de govern una actitud ferma respecte a "Villa Cortina", una obra amb nombroses denúncies, deficiències ilegals, i que ha provocat un gran impacte a la península de Formentor.

Ningú posa en dubte la importància econòmica de l'Hotel Formentor i la necessitat d'uan reforma al mateix  però mai s'ha d'oblidar que el que fa especial a Formentor és el seu paisatge i la seva protecció ha de ser una prioritat. Les dreceres legals que cerca el batle  no poden saltar-se que  la primera línia de Formentor està considerada com a Àrea d'Assentament dins Paisatge d'Interès (1991), una part és Paratge Pintoresc (1973) i Bé d'Interès Cultural (1985) i que tot l'àmbit rerrestre de Formentor està envoltat d'una Àrea Natural d'Especial Interès, protegida per la Llei d'Espais Naturals.

 

Villa Cortina. 
La fotografia guanyadora del IV Concurs

de Fotografia Urxella de Hans Monheim

Estam a l'oposiciˇ. No mÚs mentides

Alternativa | 20 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Volem contestar de manera raonada i exemplificada a tota una sèrie de comentaris, exabruptes i insults que s’han fet  a aquest blog i a altres respecte a la invitació que ens han fet des de l’equip de govern a formar part de la Junta de Govern. Invitació que ha estat acceptada per part de la nostra assemblea però que encara no s’ha formalitzat (ahir mateix es va realitzar la segona Junta de Govern d’aquesta legislatura sense nosaltres).

La crítica raonada forma part de l’acció política. El que no és raonable és fonamentar la crítica en mentides o en suposicions sobre el que farem o deixarem de fer. Qui vulgui mentir ho podrà continuar fent, igual que els que es dediquen a insultar des de l'anonimat, però tothom ha de tenir clares una sèrie de dades objectives.

Comprenem que el nom de Junta de Govern pugui conduir a equívocs, sobre tot quan el més habitual és que la Junta de Govern només es trobi formada per regidors de l’equip de govern. Però com demostrarem a continuació, a Pollença no és la primera vegada que l’oposició té representació a la Junta de Govern i igualment s’ha donat a altres llocs aquesta presència de l’oposició.

És mentida que estar a la Junta de Govern sigui formar part de l’equip de Govern. Si fóssim al Govern hauríem fet un pacte de govern, tindríem delegada alguna àrea, cobraríem per aquesta... ho diríem i ho defensaríem, però això no és així. Estam a l’oposició i fem feina com a partit de l’oposició -si teniu dubtes només heu de demanar a la resta de regidors de l'oposició sobre la nostra actitud, raonaments i arguments a les reunions que s’han fet aquesta legislatura.

Si finalment és fa el nomenament, el nostre portaveu no tindrà cap càrrec ni responsabilitat de govern i continuarà cobrant el sou assignat com a regidor de l’oposició (400 euros mensuals) amb la responsabilitat d'anar a dues Juntes de Govern mensuals i votar, com a la resta d’organs col·legiats, segon el criteri d’Alternativa

Evidentment estar a la Junta és un repte (només cal veure tot el que ens ha caigut quan encara no és oficial) però pensam que és la nostra responsabilitat i obligació participar com a oposició a la Junta de Govern. La situació actual de l'Ajuntament és crítica i pensam que aportant les nostres idees, valors, crítiques i tot el que faci falta podem ajudar. Si fem qualsevol cosa que vagi contra el nostre programa i els nostres valors estam segurs que ho podrem debatre a  aquest blog.

Una cosa ja és segura -i ningú ens la podrà negar-, millorarà la informació sobre aquest organisme, cosa de la qual es beneficiaran tots els ciutadans de Pollença, ja que publicarem i farem arribar la informació tractada als partits de l'oposició tant aviat com ens sigui possible. Fins ara l'oposició ens assabentem del que havia passat a les Juntes quan ens arribaven les actes, molt de temps després d'haver-se realitzat, ignorant moltes vegades com s’havien arribat als acords o d’on sortien les factures aprovades. I els ciutadans només tenien coneixement del que es decidia a les Juntes molt més tard i gràcies a aquest blog. Som els únics que publicam les actes de les mateixes Juntes. Ara aquesta informació serà més immediata i més completa.

Com hem dit al principi de l’article, a Pollença no és la primera vegada que l’equip de govern dóna participació a l’oposició a la junta de govern. Al primer Ajuntament democràtic la UCD va tenir majoria absoluta però va donar als partits de l’oposició representació a la comissió permanent (actual Junta de govern): un regidor de cada partit, PCIB i PSOE. Com diu Pere Salas a la seva història de Pollença segle XX (pàg 903).

“ no s’ha de menystenir la presència de l’oposició a la comissió de govern, no per canviar el vot del partit en el govern, que a la pràctica això resulta pràcticament impossible, sinó per realitzar la funció de control polític inherent a l’oposició que ha de tenir tota democràcia.”

Per altre banda, Pollença no és una excepció, en l'actualitat hi ha altres municipis, de diferents colors polítics,  on l'oposició forma part de la Junta de Govern. Alguns exemples a la continuació de l'article...

 

 

 (Segueix)

Sensacionalisme... Quan s'acabarÓ?

Alternativa | 19 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquí teniu un nou article del nostre amic ichigo. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només heu d'escriure'ns al correu electrònic: alternativaperpollenca@gmail.com


Vegent que el primer (potser no) periòdic de Gran Bretanya i al món sencer, de nom “News of the World”, s'ha tancat per presumptes escàndols i que un tal Rupert Murdoch es va passar pel forro els pilars ètics i morals mediàtics i fet una premsa sensacionalista, és tal que tots nosaltres llegim mentides i manipulacions per part del sector de paper.

I jo dic, quan s'acabarà el sensacionalisme? Qui ho sap. El sensacionalisme mai no va ser un concepte nou i que encara hi ha mitjans de comunicació que ho transmeten. Què me'n diuen de la Fox News que, al contrari de la CNN, emeten per la tele quantiosíssimes acusacions al Partit Demòcrata i a gent que li diuen “comunistes, prostitutes, negres, etc” dels que ronden pels EEUU, mentre els membres de KuKluxKlan, els sectaris de Ronald Reagan i altres que formen part del Partit Republicà li donen suport? Com és que els tertulians d'Intereconomía, de COPE i altres critiquen durament (o crec que fingeixen) a Zapatero de coses que no varen tenir res a veure quan hi ha coses que sí tenen a veure? I finalment, és que donen suport sincerament als mercats financers per allò dels deures que mai no s'hauria d'acomplir?

Amb molta claredat, els informatius de molts canals pareixen més bé els programes de premsa groga (que no rosa), molts diaris surten el que ja en sabiem des del principi i a la ràdio les tertúlies no semblen com Deu mana. Abans que això, prefereix veure els dibuixos animats o passejar.

Imatge de clases de periodisme 

 

Poliesportiu del Port de Pollenša. Un exemple de manca de planificaciˇ i gestiˇ.

Alternativa | 18 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Vaig comenzar a jugar al bàsquet als 10 anys al pati de l’escola Miquel Capllonch. Els horabaixes de l’estiu, després d’anar a nedar ens reuníem  uns quants amics; com que l’escola estava tancada no ens quedava altre remei que botar la barrera. Uns anys després, vaig entrar al Club  Atletisme Colonya Pollença i els partidets d’estiu els jugàvem al poliesportiu de Pollença,la barrera de l’escola Miquel Capllonch ja sols la botàvem ocasionalment per anar a llançar a cistella en moments d’avorriment.

No seria just no reconèixer la gran millora que s’ha aconseguit en instal·lacions esportives. Ens hem gastat molts de diners en proveir  Pollença d’unes bones instal·lacions que anys enrere no pensàvem aconseguir.

 El problema ha estat la manca de planificació i de previsió.  La construcció del poliesportiu del Port de Pollença amb la piscina coberta inclosa  és un exemple de com no s’han de fer les coses, manca de previsió, improvisació i deixadesa. El projecte (per dir-ho de qualque manera) ja va començar malament i record com varen tardar més de dos anys a construir-lo (escric de memòria). A la fi el varen inaugurar, amb una pista de bàsquet, una futbol sala,dues de tennis, les d’ squach, a i com no un bar al que es feia responsable de la gestió de les pistes i d’uns vestuaris bastant precaris . Mesclant la gestió publica amb la privada d’una forma bastant desordenada.   

 Més tard es va construir la piscina descoberta, en aquell moment ja es parlava de fer-la coberta, hi va haver recollida de firmes, però finalment es va fer una piscina descoberta amb uns vestuaris prefabricats. Després varen venir els canvis, es decideix cobrir la piscina, es lleven les pistes de tennis per fer el nou col·legi Miquel Capllonch, es lleva la pista de bàsquet per fer les noves pistes de tennis. La solució per el club de bàsquet Eu Moll es la d’entrenar i jugar a les instal·lacions de L’IES Port de Pollença a l’espera de la construcció del nou Pavelló. L’ajuntament firma un conveni amb la Conselleria d’Educació i Cultura, un conveni provisional a l’espera de la construcció del Pavelló del Port de Pollença.

A part de la manca de planificació l’altre constant al voltant de Poliesportiu ha estat la manca total de manteniment i els deteriorament constant de les instal·lacions. El resultat es que hem tornat a l’època en que a l’estiu els al·lots han de tornar botar les barreres per jugar a bàsquet, tot i els diners que tots els Pollencins ens hem gastat en l’esport.

Aquets manca de manteniment també es veu reflectida al pavelló de l’IES degut a un conveni massa general i que no s’acaba de complir. Això en diferents moments a provocat tensions entre la directiva de L’IES i l’Ajuntament i que evidentment han afectat al club de Bàsquet.

Actualment la construcció del Pavelló al Port sembla inviable degut a la difícil situació econòmica del consistori i al problemes de manteniment d’unes instal·lacions  que en prou feina l’ajuntament pot mantenir. Ara ja no es el moment de construir-ne  més sinó el de treure el màxim profit de les que ja disposam. Cal fer un pla d’actuació general tant a nivell de manteniment com de gestió. Una gestió que consider que ha de ser pública (això ja ho comentaré a un proper article). També cal de forma urgent re-negociar el conveni amb la Conselleria d’ Educació per tal que l’ajuntament es fes càrrec de la gestió i el manteniment de les instal·lacions  de l’IES Port de Pollença en horari no lectiu, evidentment donant prioritat a les activitats extraescolars del propi IES. Per això, és evident que cal reforçar el personal de manteniment,actualment sols hi ha un treballador per tot el poliesportiu.  Això permetria per una banda corregir els problemes de manteniment i neteja de l’IES i per altra ampliaria l’aprofitament d’un espai molt útil també els mesos d’estiu.

Els que no ens podem permetre que aquestes instal·lacions es deteriorin per la deixadesa i la manca de serietat en la gestió.

Joan Cifre

Imatge d'una cistella caiguda que vàrem denunciar fa uns mesos: http://alternativa.balearweb.net/post/95690

Trescant pel mˇn (CXXXIV) Menorca 23 d'abril de 2011 (segueix).

Alternativa | 17 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

L’altre dia ho deixàrem que ja havíem sortit de Son Bou i anàvem cap a Sant Tomàs a través dels prats i de la zona humida de ses Canessies, formada per les desembocadures dels barrancs des Bec i de sa Vall. Passam  Sant Tomàs per la línia de costa i ens acostam a les platges de Binigaus, vaja paisatge. El camí de cavalls ja s’endinsa, ara ve bosc, garriga i ja no tornarem a trobar la mar fins arribar a Cala Mitjana. Passam per alguna cova i anam trobant algunes construccions que ens costa veure-l’his l’ús que tingueren. El paisatge varia molt de cop, ara bosc, ara garriga, llavors passam a sementers, prats, entram dins barrancs, així vàries vegades.

Anam per un alzinar ben espès i de cop i volta sortim a una clariana que hi trobam arena, avançam  una mica i sens obri l’espectacular Cala Mitjana. La veritat és que estam molt cansats però fa ganes caminar uns minuts per aquest arenal, en aquesta ocasió no hi trobam alga ni branques d’arbres. Continuam per el camí que puja per el costat de la cala i la podem observar des d’una certa altura, aribam a Cala Mitjaneta on hi trobam un interessant forn de calç, restes de maresseres i barraques fetes aprofitant coves, que els darrers que les feren servir foren els treballadors de la zona.

Sortim del bosc i començam a trobar les primeres zones urbanitzades de Cala Galdana, ens hem d’aturar i mirar mem per on travessam ja que no anam sobrats de forces. Baixam  per una zona verda, boscosa, fins que trobam la platja. Uns vint- i -un quilòmetres, una excursió molt variada però una mica llarga. Avui tenim previst allotjar-nos a Ferreries per el que farem els set quilòmetres de carretera asfaltada, que a més ens falten, en taxi. Com no hi cabem tots amb un, uns parteixen i altres quedam una estona per a banyar-nos un poc, l’aigua fresca ens tonificarà una mica.

Després de tot això anirem a instal·lar-nos que hem de sopar i descansar bé, demà tornam a tenir una etapa d’uns tretze quilòmetres i mig.

                                                               A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)

1939-2011 anys triomfals

Alternativa | 16 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui publicam un article i un dibuix original del nostre company Miquel Trias. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com

 1939-2011 anys triomfals

Gràcies a la trabucada anti-mallorquina en l’ús de la llengua pròpia d’aquestes dissortades Illes, del Partit neo Phranquista que ens comanda, hem tengut ocasió de fer un magnífic viatge en el temps, totalment de franc: hem reculat fins a l’Any Triomfal —o de la Victòria— de 1939, moment en que es consolida el darrer atentat històric contra el català les Illes per part del govern de l’Estat.

En aquells dies quasi ningú parlava castellà habitualment, com es feia ben palès al famós editorial del diari? BalearesMallorca no és solo de los mallorquines, tot i que era l’idioma oficial i el català estava prohibit de facto i de jure”; l’editorialista s’enfadava perquè tothom parlava en català, i exigia que en públic no es parlàs, amb arguments patrioters castellans i amb el record-amenaça de la passada Guerra Civil: para esto hemos hecho una guerra? —per això hem fet una guerra?—

Però clar amb la legislació en contra, la pressió del govern central en contra i la immigració en contra, l’ús social del català ha minvat, com no podia esser d’altra manera.

I doncs ara es repeteix la situació del 39, només que ara no és el govern de Salamanca, Burgos o Madrid el que ens ataca, ho fa la victoriosa delegació neo-franquista a les Illes —altrament dit  govern astronòmic, vid el dibuix adjunt; i ho fa sin complejos —sense manies— practicant el fals bilingüisme espanyol consistent en que els dos idiomes són oficials, però un ho és per tot l’Estat i és obligatori i l’altre és d’estar per casa. Ells diuen que no faran res més que adaptar les polítiques a la realitat, i que l’esencial és el que comunicam i no l’idioma en què ho feim; i la Mare de Déu nom Joana, dic jo.

Per l’amor de Déu, ja ens tornau prendre per beneits com en temps d’en Matas, si hi ha molts d’emigrants o residents externs que no saben català perquè no és obligatori, i el castellà si, a la pràctica només haurem d’emprar el castellà si o si… i al final el català i la cultura que s’hi fa decompareixerà, que sens dubte és el que la caverna neo-franquista renegada vol. I mentre arriba el complet genocidi cultural, amb la implementació d’aquest Generalplan Ost els illencs cada dia ens sentim menys a ca nostra.

I el que és gros i demostra fins quin punt és important l’escalada anti-mallorquina del nou PP és que els usos de la llengua pròpia que ara qüestionen, van esser sancionats per ells mateixos ja fa molts d’anys. Aquest canvi de política té que veure amb un virus propagat per zombis sortits de les clavegueres del franquisme o per mossegades de vampirs gays i dones-llop o per ventura es tracta d’una invasió de lladres de cossos extraterrestes? hauríem de mirar bé si els polítics en qüestió són el que semblen o han estat posseïts per entitats de l’inframón o de més enllà dels estels.

Tanmateix per entendre la mentalitat d’aquests enzes els hi hauríem de demanar si als pobles de l’Estat on hi hagués una majoria d’emigrants posem, romanesos, i/o àrabs acceptarien el bilingüisme en els mateixos termes que ens el volen aplicar aquí, és a dir que l’idioma dels emigrants fos oficial i preferent a l’administració. O si acceptarien que el castellà a Puerto Rico tengués el mateix estatus que té el català a les Illes; podeu posar messions que no ho acceptarien, el castellà és intocable… per això férem una guerra

Al cap i al fi, els partits centralistes d’esquerra pensen el mateix, tot i que no ho diuen tan descarat: al mateix diari —teòricamunt d’esquerra— on he llegit la notícia de la trabucada antimallorquina del PP li crida molt l’atenció el nombre de vascos governats per Bildu, no pels governats pel PSOE o pel PP; si això no és mostrar el llautó sobre que la seva preocupació és el perill que pugui representar per l’Espanya, Una, Grande, Liebre, jo som l’emperador d’Abissinia, Rei de Reis i lleó de Judà.

"Tßpense"

Alternativa | 15 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui aprofitam per contar una història tràgica-còmica que va ocórrer fa uns dies a la platja de Formentor. Una història que il·lustra molt gràficament els prejudicis morals que encara arrossegam avui en dia. Prejudicis que van molt més enllà de la llei vigent i que les “forces de l’ordre” volen imposar. Tot plegat és un esperpent que inclou tot un seguit de despropòsits pel simple fet de posar-se nuu a una platja.

I es que resulta que uns companys varen anar a la platja de Formentor i feren nudisme (no fa falta que diguem que és una pràctica voluntària i personal i acceptada per la llei). Però, conscients de que hi ha persones que poden molestar-se per aquesta pràctica, es situaren a un lloc discret i miraren si la gent del seu voltant s’incomodava. En principi cap persona del voltant es va sentir molesta per això, de fet, moltes dones no portaven tampoc la part de dalt del biquini, etc.

La qüestió és que prest l'al·lot de les hamaques va aparèixer i els va dir que no podien fer nudisme i que es posàssin roba. Els companys li varen comentar que no molestaven a ningú i que a més, no hi ha cap normativa/llei/ordenança que ho prohibeixi... L'al·lot es va mosquejar una mica i va anar a cridar a la socorrista, que amablement els va explicar que sabia que no hi havia cap normativa que ho prohibís però que s’havien de posar la roba o anar-se’n lluny de la platja (a les roques). Estava clar que sense cap motiu no els volien allà. Per tant, i perquè ningú havia fet cap gest de molèstia o incomoditat, decidiren no moure’s.

Però la cosa no va quedar així. Al cap d'una estona va aparèixer novament l'al·lot de les hamaques, aquesta vegada amb un guàrdia de seguretat, que aquest, ja amb molt mala llet els va dir que es posàssim roba. Davant la negativa va cridar a la Guàrdia Civil. Al cap d’uns minuts va aparèixer una parella de guàrdies civils que els varen dir el mateix. Armats de paciència, però molests, els companys els explicaren novament la situació, de que no molestaven a ningú i de que no hi havia cap llei que els impedís fer nudisme...

La Guàrdia civil però, molt ràpidament els va demanar la documentació i els va dir que si no es posaven roba els acusaria de delicte d'exhibicionisme. En fi, que després de discutir una estona sobre què era exhibicionisme i què no. Finalment es van posar roba i la cosa va quedar així, sense denúncia i amb roba.

Tot plegat va ser un cúmul de despropòsits, un seguit d’intents de llevar el dret a els persones a prendre el sol a la platja com millor creguin i sense molestar a ningú. L’escala jeràrquica va anar compareixent fins que va arribar la totpoderosa Guàrdia Civil, a la que els arguments legals no els serveixen i els pesa més una moral caduca i intransigent. La veritat és que és bastant incomprensible que a dia d’avui encara hi hagi gent que s’escandalitzi per veure nues a dues persones a la platja. I encara sorprèn més que es prenguin tantes molèsties per a que es posin alguna peça de roba a les seves “parts íntimes” com dirien ells. 

Ens agrada aquest mˇn en el que vivim?

Alternativa | 14 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

 Diumenge que ve, dia 17  farem el nostre  tradicional dinar d’estiu a Llenaire. 

Si voleu venir o formar part del projecte d'Alternativa per Pollença posau-vos en contacte amb algú d'Alternativa o enviau un correu a alternativaperpollenca@gmail.com 

Sóm un partit assambleari; tothom pot dir la seva i  pot participar a la mesura de les seves posibilitats i de la seva voluntat. 

Llegiem aquests dies a la premsa que el número de persones "sense sostre" ateses a les Balears ha augmentat en dos anys un 21%. També deia la notícia que s'han ateses, de mitja, a 472 persones cada dia. Els serveis d'ajuda i acollida d'aquestes han estat gairebé plens durant tot l'any.

Aquesta notícia, que sense analitzar massa en profunditat ja suposa un cop molt dur, gratant una mica més és encara més dura:

a) Aquests números corresponen només a una part de les persones que viuen "sense sostre": les que acudeixen a diferents serveis i poden ser quantificades. Persones que viuen al carrer n'hi ha moltes més.

b) Al 2008, any en que la crisi encara era incipient, eren ateses a les Illes Balears unes 370 persones cada dia.

c) Per parlar d'aquestes persones empram eufemismes per suavitzar el llenguatge. Diem persones sense sostre per no dir "persones que viuen al carrer" o directament pobres.

d) Les persones ateses son, en gran mesura, immigrants, drogodependents (molts d'ells degut a la seva mala situació i la vida al carrer), expresidiaris...

Tot això ens porta directament a fer una reflexió bastant òbvia: el nostre sistema econòmic, polític i social permet -mitjançant eufemismes- que milers de persones visquin en la misèria, que no tenguin cap recurs, que passin gana tirats als carrers i places dels nostres pobles i ciutats. Tot això havent-hi milers de cases buides.

Algú podria pensar que això es deu a la forta crisis econòmica que patim. Però, com hem comentat, abans del 2008, en plena època de creixement, ja hi havia milers de persones sense cap recurs, els menjadors socials funcionaven a tot drap i les organitzacions d'ajuda als pobres no han deixat d'ajudar a diari a centenars de persones. És obvi doncs que aquest sistema, en crisis o en bonança, exclou sistemàticament a una gran part de la societat i l'aboca a la misèria.

Menció a part mereixen els prejudicis socials envers a la immigració i cap a les persones que per un motiu o altre han hagut de passar per la presó. Racisme i xenofòbia que no fa més que crear divisions socials, marginalitat i exclusió. Sentiments i pensaments que estan molt arrelats gràcies a la por de que ens toquin "lo nostro i als nostros", això sense ni saber què és "lo nostro i els nostros".

Tenim la sort de que hem creat, des de les institucions i des de la societat civil organitzada, una xarxa per atendre a aquestes persones. Però això només son "parches" per tapar els forats que el sistema no és capaç de solucionar (i que ara la crisis ha fet més visibles). No ens hauríem de plantejar què està passant i si ens agrada aquest món en el que vivim? Sempre m'han dit que el capitalisme és el sistema menys dolent. Però jo sempre he pensat que un sistema que aboca sistemàticament a la desigualtat i a la pobresa a una part de la població per a que l'altre visqui bé, és un sistema que s'ha de superar. Hem de crear un sistema polític, social i econòmic a la mesura de les persones i no de les empreses i del creixement econòmic, l'acumulació i el consumisme, on la col·laboració desterri a la competitivitat i la Solidaritat i l'empatia siguin capaços de destruir el rebuig a l'Altre. No trobau?

Pere J. Garcia (Garci)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb