URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Serra de Tramuntana patrimoni mundial de la UNESCO

Alternativa | 04 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de novembre de 2010 vam aprovar per unanimitat una moció conjunta, de tots els grups polítics municipals,de suport a la candidatura de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial de la UNESCO. Ara una vegada aconseguit l'objectiu tots estam d'enhorabona.

Esperam que el suport de la UNESCO ajudi  a millorar els compromisos de conservació de la Serra (que hauran de ser avaluats cada sis anys) i ajudin a la promoció de  un ecoturisme sostenible. La Serra de Tramuntana ja compta amb una figura de protecció d’alt nivell: Paratge Natural de de l’any 2007, amb un Pla d’Ordenació de Recursos Naturals, PORN que s'ha de dotar de mitjans.

Igualment esperam que aquesta declaració pugui ser útil per blindar la desclassificació com a sòl urbà del Guix, i evitar aberracions com la de "villa Cortina". També  cal recordar que a Mallorca n'hi ha 493 camins públics tancats i que més de la meitat són a la Serra de Tramuntana.

Teniu una excel·lent fotografia, article i enllaços al fotobloc de natura gde l'amic Biel Perelló

Aquesta va ser l'argumentació del nostre regidor al ple de novembre del 2010:

Quan vaig a arribar a Mallorca una de les coses que més em va impressionar va ser la Serra de Tramuntana, una primera impressió que després he pogut confirmar caminant per la Serra. Tan el seu ecosistema i  paisatges naturals com el seu  paisatge cultural són excepcionals. Encara que em desagraden no em va sorprendre la destrucció d’alguns paratges de la Serra, els podia comprendre dins el desenvolupament econòmic gens respectuós amb el medi ambient que es va iniciar als anys 60 del segle passat . De la transformació del medi d’una manera gradual i en general harmònica, deixant per a la posteritat tot tipus d’elements arquitectònics i culturals ; marjades, cases de possessió, torres de defensa, molins d’aigua, camins empedrats, sitges, forns de calç… es va passar a projectes urbanístics aberrants com el de Cala Carbó. El que no puc comprendre és que quan ja portam una dècada del  segle XXI encara es presentin projectes tan aberrant com es Guix a Escorca,  aturat aquesta legislatura, o continuem destruint la Font. La veritat em resulta incomprensible que encara hi hagi gent que vulgui destruir el nostre principal patrimoni que és el paisatge.

També he de dir que una cosa que sí que em va sorprendre molt quan vaig començar a fer excursions per la Serra va ser trobar-me camins tancats o tenir que pagar per pujar a una muntanya... Un fet que mai m’havia trobat als Pirineus. Un fet que evidentment no és la millor manera de promocionar la Serra ni el turisme de natura.

A Alternativa donam suport a aquesta candidatura però en agradaria que  com a altres declaracions fetes a aquest ple no fos simplement un paper guapo ple de paraules buides. Una vegada més els demanam  coherència entre paraules i realitat . A la candidatura es parla de la gestió sostenible del territori i dels recursos i això no es compatible amb voler urbanitzar la zona humida de l’Ullal, fer un aparcament damunt la zona humida de la Gola, haver permès destrossar la Font o construir Villa Cortina.

Si parlam de la consolidació del turisme cultural i natural, aquest equip de govern no ha destacat precisament per fomentar aquest tipus de turisme. El nostre patrimoni cultural es troba prou abandonat,  cosa que no passaria si l’haguessin dedicat un 10% de l’esforç temps i doblers que han dedicat al projecte fallit de l’auditori d’en Moneo, al museu, claustre, calvari, coves de la Cala, jaciment de Bòquer... Si parlam de turisme natural; destaca sobre tot la seva paràlisi al catàleg de camins públics i el suport implícit o explicit que han donat als tancadors dels camins públics.

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb