URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El cànon una aberració il·legal a punt de desapareixerà.

Alternativa | 22 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Un tema pel que estam d'enhorabona: el cànon digital, contra el que hem lluitat, està a punt de desaparèixer. A la secció canon podeu llegir tots els articles sobre la nostra feina sobre el tema.

Com sabeu, Pollença va ser pionera en demanar l'exempció del cànon digital  gràcies a l’aprovació d’una moció presentada per Alternativa i aprovada per unanimitat en gener de 2010 (la moció va ser pensada i creada pel  nostre company Guillem Caldentey d’ Artà (Coordinadora Diògenes)). Per desgràcia l’equip de govern anterior no va fer res amb una moció que va ser notícia a mitjans de comunicació estatal i que, entre altres coses, va donar lloc a una carta de resposta de la pròpia SGAE a l’Ajuntament (mereix la pena la seva lectura per contrastar el que deia ser l'SGAE i el que la justícia ha descobert).

Després es van sumar altres municipis i el Parlament Balear va fer una proposició no de llei sobre el tema. Al mateix temps la justícia ens anava donant la raó: primer arribava la sentència del Tribunal de la UE, el 21 d’octubre de 2010 (article), que declarava il·legal l’aplicació del canon digital a empreses i administracions públiques. Després, el 22 de març d’enguany, l’Audiència Nacional declarava nula l’ordre ministerial que regula el cànon des del 2008.

A la Unió Europea França ha estat la primera que ha decidit eximir del cànon a les persones jurídiques, igualment Holanda ja té un projecte de llei per eliminar el cànon i Finlàndia, Suècia i Dinamarca estan discutint la seva eliminació.

A Espanya teòricament a principis de juny s’hauria d’haver presentat ja una alternativa al canon digital. Recentment, el 12 de juliol, el ple del Congrés dels diputats va aprovar, pràcticament  per unanimitat (només hi va haver dues abstencions), una proposició no de llei del PP que instava al Govern a suprimir el cànon digital i substituir-lo per formules més justes i equitatives. Però passa el temps i mentres continuam pagant un cànon il·legal i aberrant i la socia de l'SGAE i ministra de cultura, la senyora Ángeles Gonzàlez-Sinde, segueix en el seu càrrec sense assumir les seves responsabilitats, tant en el tema del cànon com en el desastre de control de l'SGAE.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb