URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Si funciona, no ho toquis

Alternativa | 23 Juliol, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquí teniu un nou article del nostre amic Mariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només heu d'escriure'ns al correu electrònic: alternativaperpollenca@gmail.com

 

Si funciona, no ho toquis

.

Quines ganes de moure bues i despertar cases que dormen! Quan teníem uns mínims consensuats des de fa 25 en torn al procés de normalització lingüística, que a sembatudes funcionava  raonablement bé, malgrat les traves i les injusta minorització a què sempre ha estat sotmesa la nostra llengua, compareix un senyor que es diu mallorquí i vol governar un territori que té llengua pròpia, i el primer que fa és alçurar un abeller malmenant un tret identitari tant important com la llengua. ¿Com es pot explicar aquesta conducta? ¿D’on vé aquesta obsessió per castellanitzar un territori que té la pròpia llengua històrica, si no és d’una actitud dictatorial, centralista i colonialista? Fins i tot va contra la pròpia Constitució que diu que la nostra llengua és un “patrimoni cultural que ha de ser objecte d’especial respecte i protecció” (Art. 3).

 

Es vol fer veure que es tracta de respectar llibertats individuals, sense tenir en compte que els pobles i les societats, com a tals, també tenen drets i que estan par damunt els individuals. Els pobles són una persona de persones. S’ha de pretendre una conciliació entre els drets individuals amb la protecció de drets que tenen les persones com a membres d’una col·lectivitat. En parlar d’usos privats cadascú fa el que vol, però quan formam comunitat ens toca respectar aquesta comunitat i la seva llengua.

 

On treu cap que un faci mig discurs en castellà i altre mig en català, com han fet el Sr. Bauzà i el Sr. Isern, el mallorquí “de pura cepa”? Volent donar una mostra de pluralisme, es dóna una mostra de curtor i menyspreu de la llengua pròpia. Si qualcú no entén una de les dues llengües, es queda a les fosques a mitjan camí.

 

Si és vera com diuen que el Sr. R. Bosch és persona de seny, pedagog i bon mallorquí, no cometrà l’animalada de dur a terme la separació dels nins per llengües des d’infantil, sembrant des de petits un conflicte, en lloc de fer de la nostra llengua un element de cohesió i integració. La proposta no té cap ni peus, ni social, ni pedagògicament. A més de fer un trist favor als nins castellanoparlants, privant-los d’un segon idioma enriquidor intel·lectualment,  d’un element de socialització i d’inserció a la terra on viuen.

Quines ganes de culejar, quan no importaria!

                                                                        

Mariano Moragues Ribas de Pina

.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb