URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

Alternativa | 08 Agost, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Volem fer públic el nostre desacord amb la idea del batlle de desclassificar la fàbrica de Can Morató per  permetre la seva demolició. També volem dir que resulta totalment incomprensible que a hores d'ara encara ni tan sols s'hagi posat una multa als propietaris de la fàbrica, quan des del març del 2010 el camí públic de Can Joanot es troba tancat pel perill de despreniments de la fàbrica. El més urgent és obrir el camí i aturar el deteriorament de la fàbrica.

 

Al darrer ple de juliol el batlle va dir que el problema de la fàbrica era que al ser un be catalogat només es podia rehabilitar. Segon el batlle cap tècnic competent avalaria una rehabilitació de l’edifici, però no tenim constància que s’hagi demanat un informe als tècnics municipals sobre la possible rehabilitació.

 

Igualment rebutjam la solució que va comentar el batlle i que passa per desclassificar la fàbrica  per executar la demolició de tot el que sigui perillós i es pugui reconstruir i no rehabilitar. Aquesta solució ens sembla un premi a la desídia dels propietaris, que no han fet res per evitar el deteriorament de la fàbrica, i un càstig a tots els ciutadans de Pollença amb la pèrdua irreparable d’un bé actualment catalogat amb un gran valor històric, artístic i social per Pollença.

 

El que ha de fer el batlle és tot el possible per complir el que es va decidir al ple del mes de desembre de 2010, on es va aprovar una moció d’Alternativa donant suport  al decret de batlia de 6  maig  (només el PSM va votar en contra) que demanava a la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric que adoptés les mesures necessàries per aturar el deteriorament del bé catalogat de l'antiga fàbrica de tapissos Can Morató; multa coercitiva, declaració d’interès social a efectes d’expropiació…

 

El que cal fer immediatament és  apuntalar els murs per obrir el camí públic de Can Joanot i passar la factura als propietaris, als que s’ha de sancionar per l’incompliment de l'article 101 de la llei de Patrimoni que considera infracció molt greu l'incompliment per part dels propietaris del deure de conservar, mantenir i salvaguardar els valors d'un bé catalogat com la fàbrica. Pensam que el següent pas seria iniciar el procés per realitzar l'expropiació per interès social de la fàbrica. L'article 33.1 de la llei de Patrimoni contempla aquesta expropiació per l'incompliment greu pels propietaris o titulars del seu deure de conservar-ho o  pel perill de destrucció o deterioració greu del bé.

 

Vídeo del telenotícies de TV[M] probablement de novembre o desembre de 2010. (no hem trobat la data exacta).

 


Antiga fàbrica de catifes Can Morató de Pollença por RTVMallorca

 

Més informació a:

Fàbrica de can Morató I

Fàbrica de can Morató II

Cal actuar a la fàbrica

Expropiar la fàbrica

Actuar a la fàbrica sense partidismes

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb