URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Referèndum per la reforma de la Constitució?

Alternativa | 31 Agost, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Estem vivint una època de grans canvis. Gràcies a l'excusa de la crisis i la feble contestació social que s'han trobat, els governants polítics i econòmics no fan més anar aprovant mesures contràries als ciutadans i favorables a un ínfim tant per cent de gent adinerada.

Ara toca canviar la sacrosanta Constitució per ficar-hi amb calçador una cosa que han anomenat "techo de gasto". És a dir, limitar la capacitat de l'Estat per endeutar-se. En aquest tema hi ha tres qüestions a tractar.

En primer lloc, sembla que el debat s'ha centrat en si s'ha de convocar una referèndum o no. Des de les places de tota Espanya, el moviment del 15M i els partits i organitzacions d'esquerres s'afanyen en demanar una consulta i pretenen que sigui vinculant. Sabem el resultat d'aquesta consulta abans de que es celebri. Des del moment en que la política és un joc similar al futbol o la religió, on cada un vota el seu equip (partit) favorit o segueix les ensenyances del seu líder, la reforma sortirà favorable a unes suposades urnes.

En segon lloc, també s'ha intentat desviar l'atenció del contingut posant el debat en si donarà temps o no d'aprovar-se abans de les eleccions. I que més dóna? El fet és que tant PSOE com PP hi estan d'acord. Això vol dir que la reforma sortirà endavant més prest o més tard.

El tercer lloc, que jo crec més important, és el perquè de tot plegat i el que suposa. Un debat que hem de començar a encetar i centrar més enllà de si la mesura és més de dretes o d'esquerres. La qüestió important en tot això és la pèrdua total de la sobirania dels estats en benefici d'un poder econòmic global i la desintegració del precari estat del benestar que teníem (si volem creure que per tenir sanitat i educació ja vivim en un estat del benestar). Com déiem, aquesta reforma no és més que un pas més en l'aplicació del Pacte de l'Euro que es va signar el més de març. En aquest pacte signat pel Consell Europeu es deixava ben clar que els estats han de retallar la despesa social, augmentar l'edad de jubilació, retallar les pensions, fer reformes laborals amb l'objectiu de la reducció dels salaris, flexibilitzar (debilitar) el marc de la negociació col·lectiva, etc. i també limitar el deute dels estats, establint uns controls permanents des de les institucions europees per a que així es faci, cosa que obliga a reformar la Constitució per a que aquestes limitacions tenguien el màxim rang jurídic.

Si tenim en compte que el dèficit i l'endeutament son mecanismes amb els que l'administració pot incidir en corregir una mica la difícil situació econòmica, el fet de limitar-los només fa que limitar aquesta possible correcció per part de l'Estat. Així, si no s'augmenten els ingressos de l'administració i aquesta no es pot endeutar, la conclusió necessària és que s'ha de disminuir la despesa. Sabent les directrius del Pacte de l'Euro, no és difícil adivinar que es reduiran les pensions, la sanitat i les prestacions social... és a dir, les despeses socials. Així, les diferents administracions, al no poder mantenir les seves competències en aquests camps degut a aquestes estrictes normes pressupostàries, acabaran per privatitzar tots els serveis que puguin o els eliminaran.

Com veiem, tot això només afavoreix a un èlit adinerada que es beneficiarà encara més de les privatitzacions imposades a nivell europeu i de la pèrdua de drets laborals i socials dels treballadors, que cada cop venen més barata la seva força del treball.

Crec que és difícil d'expressar millor que en aquest fragment de comunicat del sindicat CNT:

Capitalismo en estado puro. El juego democrático tiene las cartas marcadas y esta modificación agosteña de la intocable Constitución Española es la mejor muestra de ello. La misma élite política y económica que ha provocado la crisis financiera e inmobiliaria es la que ahora dicta los recortes y las reformas. Pero la crisis es del sistema en su conjunto. Asistimos a una quiebra social, ecológica y energética mundial que nos obliga a un replanteamiento radical de la sociedad en que vivimos.

Per això crec que és molt més important entrar en el fons de la reforma que perdre el temps discutint si dóna temps a aprovar la reforma abans de les eleccions o si s'ha de fer un referèndum que acabarà per legitimar una reforma que no és més que un pas endavant cap a l'esclavitud col·lectiva. Així, el més important és destapar aquesta mentida i demostrar que aquest és un procés pensat no se sap ben bé per qui però que avança a marxes forçades contra les persones amb el beneplàcit dels estats. Un procés en el qual només hi guanyen uns quants i la resta patim cada dia més per sobreviure dignament. En fi, ara la Constitució dictarà fins a quin punt una administració podrà demanar crèdits per ajudar a les persones a les que administra, per molt que ho necessitin. Era això necessari o més bé hagués estat millor enviar a rodar als mercats, al Consell Europeu i al gran capital?

 


A Mallorca s'ha organitzat per part del 15M una manifestació a Palma

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb