URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Ens roben 2. Els impostos.

Alternativa | 09 Setembre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Per reflexionar: Sarkozy i Berlusconi han fet el que no va fer Zapatero i el que era el seu ministre Rubalcaba; pujar els impostos a les rentes més altes...

La diferència fonamental entre l'esquerra és d'on surten els impostos i on s'inverteixen.

Aquest article és una traducció i selecció d'informació dels articles del blog de Vicenç Navarro.

- Espanya es gasta molt menys en el seu sector públic del que degués pel seu nivell de desenvolupament econòmic. El PIB per càpita d'Espanya és el 94% del terme mitjà de la UE-15. La despesa pública social per habitant (que inclou despesa en pensions, en sanitat, en educació, en serveis domiciliaris a persones amb dependència, en escoles d'infància, en serveis socials, en ajudes a les famílies, en habitatge social, entre altres) és només el 74% del terme mitjà de la UE-15. Si anés el 94%, ens gastaríem 66.000 milions d'euros més en el nostre Estat del benestar del que ens vam gastar ara. 

 - El dèficit públic no només mesura el que es gasta l’estat, també mesura els ingressos. Com no es cansa de recordar en Vicenç Navarro; els ingressos d’Espanya representen només el 32% del PIB, més baix que la mitjana dels països de la UE-15 que és el 44%. En Suècia es el 54% del PIB.

- En Espanya, la majoria de la ciutadania que treballa i que està en la nòmina paguem impostos  (sobre la renda), en quantitats que, proporcionalment, són comparables a mitjana de la UE-15. La gran diferència a Espanya es troba en les rendes superiors, en les grans empreses i en la banca. Aquí sí que la diferència entre el que paguen aquests col·lectius a Espanya i el que paguen els seus homòlegs en el terme mitjà de la UE-15 és molt substancial. El 1% de la població de renda superior d'Espanya paga només el 20% del que paguen els seus homòlegs a Suècia.

Però fins i tot més important que les diferències nominals són les diferències reals, és a dir, el que en realitat tributen. Les deduccions i el frau fiscal estan molt estesos en aquests sectors. El sindicat dels Inspectors d'Hisenda del Ministeri ha publicat recentment un informe que mostra clarament el grau regressiu de la càrrega fiscal. Les grans empreses paguen molt menys que les mitjanes i petites empreses, i les rendes superiors paguen uns percentatges menors que la majoria de la ciutadania. I les rendes derivades del capital tributen en la pràctica només el 10%, molt menys que el terme mitjà del que paguen les rendes del treball (entre un 28% i un 32%) .

- La reducció del dèficit públic pot aconseguir-se pujant els impostos, i molt en particular els d'aquells que s'han beneficiat enormement de la baixada impositiva que el president Zapatero, i abans l'expresident Aznar, van realitzar durant els últims 15 anys. Aquesta reducció d'impostos ha estat, tal com ha assenyalat el Fons Monetari Internacional, responsable del 40% del dèficit estructural existent a Espanya i en la majoria de països de l'OCDE (el club de països més rics del món) que van seguir semblants polítiques. Si es recuperessin els tipus existents abans de les reformes regressives fiscals, passant d'un 43% a un 45% per a les rendes superiors a 60.000 euros, i s'afegís un nou tram per als quals ingressen més de 120.000 euros, amb un tipus del 50%, l'Estat ingressaria 2.500 milions d'euros més a les arques, afectant únicament al 3,98% dels ciutadans. A aquesta quantitat es podia afegir un impost als grans patrimonis i als bancs, cosa que, suposaria uns ingressos de 2.500 milions d'euros

Si, per altra banda, es recuperés el tram que pagaven les grans empreses en el seu impost de societats, passant del 30% al 35%, l'Estat recuperaria 5.300 milions d'euros (afectant únicament a un 0,12% del total de les empreses, que són les quals tenen una baseimpositiva superior a 30 milions). Altra quantitat recuperable podria aconseguir-se augmentant el tribut d'un 1% a un 5% en les societats de capital variable, les famoses Sicav.

- El sindicat dels Inspectors d'Hisenda del Ministeri ha indicat que, a través de mesures creïbles i immediates, es podria reduir en un 5% del PIB la grandària de l'economia submergida. Això significaria un augment de 12.700 milions més pera les arques públiques, que haurien d'incrementar-se a 6.155 milions més si eliminessin els paradisos fiscals que estan sent utilitzats àmpliament per la banca i per les grans empreses. Totes aquestes i altres mesures que haurien de prendre's no afectarien a la gran majoria deles classes populars, recaptant-se 35.235 milions d'euros.

El 10% més ric de la població espanyola posseïx el 58% de tota la propietat.  Aquesta enorme concentració dificulta la  recuperació econòmica, doncs els rics consumeixen molt menys que les classes populars. I el que es necessita ara és que es consuma i amb això creixi la demanda. Si l'Estat fos dur amb els rics del país i recaptés aquells 35.235 milions d'euros, podria crear ocupació, per exemple, en els escassament finançats serveis de l'Estat del benestar, el que estimularia enormement la demanda i amb això la recuperació econòmica, reduint així el dèficit públic. Si no ho fan és perquè els flaquegen les cames per a enfrontar-se als rics.

Del blog burbuja.

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb