URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Public o privat

Alternativa | 12 Setembre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Explicava Julio Anguita en una conferència recent que a partir dels anys 90, amb els governs de Felipe González i després amb els de Jose Maria Aznar es va crear a Espanya una corrent mediàtica contraria al sector públic. Això va servir per afavorir un procés de privatització del sector públic que donava beneficis a l’estat ( Tabacalera, Telefonica, Argentaria...) Aquests sectors s’han venut a capital estranger que ara guanya beneficis amb ells.

  Ara volen vendre el poc que queda com son els aeroports o les loteries nacionals. Aquestes empreses que abans donaven els beneficis a l’ Estat ara ho fan als inversors estrangers.  També posava aquest exemple: Imagineu que guanyeu 100 euros al més però en gasten 120. Com que no trobau la manera de guanyar més diners i tampoc de reduir la despesa,  cada més s’acumula una deute de 20  euros. Aquí ,teniu una genial idea, per pagar la deute vendreu el llit i decidiu dormir en una manta, al següent més decidiu vendre la taula del menjador, després el mobles de la cuina i així fins a quedar-vos sense res més que la deute de 20 euros cada més. Això és el que ha succeït a l’estat Espanyols amb els governs de PSOE i PP, i a la majoria de Comunitats i Ajuntaments del país.

   A nivell municipal també s’ha defensat la idea de que lo públic és equivalent a ineficaç i poc rendible, de que els funcionaris són incapaços de donar un bon rendiment. Això ha estat una excusa perfecte per privatitzar tot una sèrie de serveis públic que ha suposat una pèrdua de qualitat de les condicions laborals dels treballadors però no una millora de la qualitat dels serveis als ciutadans. La idea de que la solució al mal funcionament de certes empreses públiques és la seva privatització és com a mínim simplista, sobretot si una vegada s’ha produït aquesta fallen els mecanismes de control. El que s’ha de fer és treballar per millorar la gestió d’aquestes empreses i fer-les funcionar correctament.

A Pollença ara mateix tenim l’oportunitat d’aplicar una bona gestió pública a dos àmbits que darrerament han donat problemes. Una és la gestió de les platges, des de Alternativa hem apostat repetidament que la millor solució és donar la gestió a Emser.

L’altre és la gestió de les piscines Municipals on la relació amb l’empresa que la gestiona està viciada des del començament, és evident que aquest és un tema complicat degut a que els problemes estructurals de la piscina fan que difícilment pugui ser rentable.  La nostra proposta a llarg termini seria la d’integrar la gestió de les piscines dins una Empresa Municipal d’ Esports que gestiones totes les activitats instal·lacions municipals esportives. El sistema actual és el de donar a concurs les activitats a empreses privades, això entre altres coses es tradueix en conflictes d’interessos entre les diferents empreses. Creiem que seria molt més fàcil de coordinar fer-ho a partir d’una empresa municipal, que a més podria ajudar a donar sortida a alguns dels professionals de l’àmbit esportiu que surten dels cicles formatius. És evident que això exigeix una esforç d’inversió inicial complicat ara per ara però a llarg plaç hi sortiríem guanyant.

En definitiva, tot i que actualment les corrents dels mitjans de comunicació són totalment contraries a invertir en el sector públic, nosaltres apostam per ell, sempre que es gestioni correctament i de forma transparent (tot el contrari del que s’ha fet fins ara amb moltes empreses públiques que han servit per crear llocs de feina ficticis i pagar els serveis prestats als partits).

Al blog dempeus per la salut pública

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb