URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Dones i perdedores, no us oblidam.

Alternativa | 16 Setembre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

 Al ple de desembre del 2008 (veure article) es va aprovar per unanimitat la nostra moció  per donar el nom de Margalida Comas Camps al carrer que actualment no té nom però es diu "prolongació de la Gola" i nomenar filla adoptiva a na Clara Hammerl i que a partir d'aquesta moció al manco el 50% dels futurs nous carrers portin nom de dona. 

Fins el final de la legislatura vam demanar a diversos plens si ja s'havien iniciats  els expedients per fer aquestes distincions, i l'anterior batle va contestar que el faria abans del final de legislatura...

Al ple ordinari de juliol vam tornar a recordar aquesta feina a l'actual equip de govern i fins avui res.Evidenment continuarem demanant el compliment d'aquesta i altres mocions aprovadesi no realitzades

Margalida Comas Camps forma part de la part oculta de la història d'aquest país per la seva doble condició de perdedora de la guerra i dona. 

Destacam el següent fragment de  article sobre Margalida del blog la lectora corrent sobre el llibre Margalida Comas Camps (1892-1972) científica i pedagoga, fruit d'un exhaustiu treball de recerca per part de la seva autora, María Ángeles Delgado Martínez, professora d'educació secundària. A més de la biografia de Comas, amb una anàlisi detallada del seu treball, el llibre n'inclou també tota la bibliografia i un recull de facsímils d'articles seus, documents varis i fotografies.

M'ha cridat l'atenció un article que Margalida va publicar a la Revista de Pedagogía el 1925 , quan era professora de l'Escola Normal de Tarragona: "Las ciencias en la escuela" (Rev. Pedagogía, núm. 38, pp. 56-64). Hi destaca la modernitat de les seves idees pedagògiques. Contràriament a aquella idea que encara preval avui dia en molts ambients no científics, ella diu: "Las ciencias reclaman un sitio en la escuela únicamente porque representan un movimiento de capital importancia en la evolución del espíritu humano, no por su mayor o menor utilidad. Sirven para humanizar las mentes de niños y jóvenes; juntamente con la literatura y el arte las ciencias son una de las grandes expresiones históricas del espíritu, y en consecuencia tienen tanto derecho como aquéllas a un sitio preminente en el programa escolar." Creu que la mainada ha de fer la "seva" ciència, ha de descobrir i el mestre només ha de guiar-los en el camí cap a la descoberta: "su misión es sugerir, dirigir, pero el alumno es quien debe observar, experimentar, comparar, sacar consequencias..."

Per altra banda, Margalida creu en la necessitat de la coeducació, que no
veu com una simple integració de les noies al model imperant --masculí--, sinó com un nou model educatiu que integri aspectes del model masculí i del femení. Llegint els seus articles sobre educació i didàctica de la ciència, es fa estrany pensar que la major part d'aquells textos són d'abans de 1936. Però potser no ho sigui tant, d'estrany, si pensem que l'educació va viure una epoca daurada en temps de la República.

 A l'enllaç podeu llegir l'article de MARGARITA COMAS CAMPS Y LA INTRODUCCIÓN DEL NATURE STUDY EN LAS ESCUELAS ESPAÑOLAS J. Mariano Bernal Martínez Dpto. Didáctica de las Ciencias Experimentales. Universidad de Murcia. Mª Ángeles Delgado Martínez I.E.S. J. Ibáñez Martín. Lorca (Murcia)


Foto i article a Menorca diario del carrer que Alaior (Menorca) ha dedicat a Margalida Comas, una persona molt relacionada amb Pollença a la qual l'Ajuntament també s'havia compromès a dedicar-li un carrer

 

Fotos del carrer que ens ha fet arribar
Miquel Cifre

 

 

A l'anuari número 13 (2008-2009)publicat per l'Ajuntament i dedicat integrament a l'estudi dels col·laboradors i continuadors de l'obra de Guillem Cifre de Colonya podeu trobar un article de María Cerdà Llompart; Guillem Bestard i  Margalida Comas i un altre sobre na Clara Hammerl de Fanny Llabres i Pere Salas.

 

El llibre Margalida Comas Camps (1892-1972) científica i pedagoga

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb