URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Alternativa | 23 Setembre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquests dies s'ha fet públic l'informe de Mallorca Lliure de Transgènics amb uns resultats gens positius. A Mallorca es segueixen cultivant moltes parcel·les amb plantes transgèniques de Monsanto.

Les plantes transgèniques son plantes que han nascut de llavors modificades genèticament per a fer-les més resistents a les enfermetats, més vistoses, més color i, sobre tot, son plantes que asseguren un gran negoci a les empreses fabricants com Monsanto. Com que son productes descoberts i patentats per les indústries alimentàries, aquestes detenten la seva propietat. Així, cap pagès d'arreu del món no en pot fer ús sense pagar a l'empresa els drets corresponents. Amés, aquestes plantes i els seus fruits no produeixen llavors per a poder sembrar-les l'any que ve, sinó que les seves llavors son "estèrils". Així, any rere any, els pagesos es veuen obligats a comprar noves llavors. Un negoci redó que no només afecta Mallorca sinó que empobreix el món sencer.

Amés, aquestes plantes trangèniques produeixen altres mals. Possiblement un dels pitjors és que estan acabant amb la producció d'espècies autòctones. Les varietats locals son més fràgils, produeixen menys i segurament son més feas a l'hora de la venta (però sense dubte son més saboroses). Així, els pagesos obtenen menys fruita i és més fea (es ven menys) si no sembren transgènics. I a això se li ha d'afegir que les varietats autòctones pròximes a cultius modificats genèticament es polinitzen i és perd l'espècie. 

A Balears la legislació és contraria i vigilant sobre aquest tema. El 2007es va aprovar la creació d'un Registre d'Organismes Modificats Genèticament a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears obligant als agricultors a informar dels cultius transgènics. També s'havia de crear una Comissió de Bioseguretat per controlar aquests cultius (la comissió s'ha reunit només un cop en tres anys, al 2010). A finals de 2007 es va aprovar la Declaració de les Illes com a Territori Lliure de Transgènics. Però això mai s'ha complit. 

En el marc d'aquestes campanyes, el maig de 2009 des d'Alternativa vàrem presentar una moció per declarar Pollença Lliure de Transgènics. Va ser aprovada amb l'única abstenció del PP. 

Però anys després, els cultius de transgènics, sobre tot del blat de les índies, continuen augmentant. Des de la plataforma Mallorca Lliure de Transgènics avisen de l'existència de diverses parcel·les amb cultius transgènics a la conca de sa Pobla (sa Pobla, Muro, Campanet i Búger). Concretament son camps de blat d’índies transgènics de la varietat Mon-810 de Monsanto.

Amb tot, el que podem fer nosaltres com a consumidors, és anar en compte a l'hora d'anar a comprar i exigir que els productes que comprem no singuin ni transgènics ni alimentats o fabricats amb transgènics. Podeu consultar la guia de productes elaborada per Greenpeace. Però també hem d'exigir al Govern Balear que compleixi amb la seva legislació i faci un exercici de transparència i acabi d'una vegada per totes amb els transgènics i el monopoli i destrucció que suposen.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb