URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Municipalisme i participació a debat

Alternativa | 24 Setembre, 2011 07:11 | facebook.com twitter.com

Dissabte passat Alternativa per Pollença vàrem ser convidats pel Bloc per Felanitx a participar en una trobada de partits municipalistes i independents. La jornada es va celebrar a l'Escola de Música de Felanitx durant tot un capvespre. Hi van participar diverses candidatures, des del Bloc per Felanitx, l'Assemblea per Sant Joan, Independents de Son Servera, Independents de sa Pobla, la Valldemossa que Volem i dues partits de Catalunya; Crida Premianenca i les CUP de Sallent dos pobles de Catalunya... 

Després de vàries hores de debats, posada en comú de temes i compartir experiències, vàrem arribar a unes conclusions interessants.

En primer lloc, vàrem constatar que el municipalisme és ben viu i té moltes possibilitats. La majoria dels partits allà presents veníem d'escissions de partits d'implantació nacional o regional i érem de l'opinió de que aquestes estructures limiten l'acció i l'autonomia de les agrupacions. Però també hi hagué representacions, com la dels companys de Valldemossa o les pròpies CUP, que sorgiren de diversos moviments socials, ja siguin juvenils o ja siguin ecologistes. 

Per altre banda, també corroboràrem que el municipalisme i l'assemblearisme no és exclusivament d'esquerres ni tampoc té perquè ser rupturista amb el sistema imperant. Municipalisme i radicalitat democràtica no tenen perquè anar de la mà. Així, alguns d'aquests partits tenien visions prou conservadores de l'acció política a desenvolupar i de què son els partits polítics.

De la trobada en treguérem diverses coses positives. En primer lloc, el simple fet de conéixer i compartir experiències amb partits afins, ajuda en gran mesura a teixir vincles de solidaritat entre nosaltres. I, en segon lloc i més important, aprofundírem en la necessitat de que els partits hem de fer "pedagogia" en els nostres respectius pobles: hem d'extendre una cultura política de participació i de dinamització de la societat. Des del govern o l'oposició, uns ho fan amb conferències, taules rodones, etc. Els altres ho fan mitjançant activitats més d'oci o fins i tot creant espais lliures com casals o cases ocupades. I altres des de la difusió d'informació. Però tots amb la intenció i la creença de que les persones han de conèixer i participar de les decisions que les afecten per a ser més lliures.

Amb tot, i veient que no som els únics que hem triat aquest camí assembleari i municipalista, estem encara més motivats per continuar-lo.

 

De Diagonal.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb