URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Retallar en educació, un mal negoci.

Alternativa | 29 Setembre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

La educació pública és un dels pilars bàsics de l’estat del Benestar. En els darrers dies des d’alguns sectors s’ha volgut desprestigiar la feina dels professors com a forma de justificar les retallades  evidents que s’estan produint en els recursos de l’educació pública. És evident que com en tots els àmbits hi ha millors i pitjors professionals i que com en el sistema de l’administració pública hi ha funcionaris que s’acomoden però la gran majoria de docents  gaudeixen de la seva vocació i s’esforcen per millorar el sistema i ajudar als seus alumnes a assolir els seus objectius.

 Una cosa ha de quedar clara, aquesta no és una discussió laboral sobre les hores de feina o els sous dels docents . Aquí, el que està en joc és un model educatiu que ha de garantir l’accés a una educació de qualitat  per a tothom.  Parlant en termes esportius tothom té clar que no invertir en la “pedrera” suposa hipotecar el nostre futur com a societat.

        Actualment  la educació pública s’enfronta a dos grans reptes (entre altres), un és de tipus econòmic i consisteix en preparar a les generacions futures per enfrontar-se a l’economia i al mercat laboral del futur. Això sembla molt complicat ja que si una cosa ha demostrat l’actual crisi és que ningú es capaç de preveure com serà l’economia o quin seran els requisits del mercat laboral en el futur. No fa gaire temps era bastant raonable pensar que una persona que estudiava o aprenia un ofici podia accedir al mercat laboral i raonablement es podia mantenir en ell al llarg de la seva vida. Actualment els canvis a nivell tecnològic, econòmic i social són tan rapits que això sembla inviable.  Sembla bastant evident que avui en dia la formació ha de ser constant i flexible hi ha d’anar encaminada no tant en adquirir uns coneixements  concrets sinó  de desenvolupar una sèrie de capacitats que ens permetin adaptar-nos enfrontar-nos als canvis del futur.

        L’altre repte encara més important  és la d’educar nins i nines per aprendre a viure en una societat democràtica i multicultural. Sols l’educació pot garantir una convivència en pau i ens pot ajudar a superar els problemes  i conflictes que inevitablement és donen en la societat.

Tots som conscients de la difícil situació econòmica i que és important que les institucions públiques siguin rigorosos amb els diners públics, fins i tot pot ser  hi hagi moltes coses dins el sistema educatiu on es pot ajudar a una política d’austeritat millorant la gestió dels recursos, els que no ens podem permetre de cap manera es tenir menys professor amb més alumnes. L’educació en la diversitat no és una opció a triar, és l’única possible i això exigeix destinar els recursos necessaris.       

 Com deia l’actual Ministre d’Educació  Invertir en educació és car però no invertir-hi és caríssim- No ens ho podem permetre.

 Forges

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb