URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXLV) El Pas Vermell.

Alternativa | 02 Octubre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

El passat diumenge férem una interessant excursió des del Port d’Andratx fins a Sant Elm per el Pas Vermell. Va ser la primera d’aquesta temporada de les programades per les Cranques Reumàtiques, grup excursionista i d’altres activitats de Capdepera.

L’arrencada la férem al mateix port d’Andratx, devora el torrent des Saluet iniciam la caminada de cap al Club de Vela, al seu indret voltam i començam a dintrar-nos per una urbanització fins que trobam el camí de Cala Egos amb trams ben empinats i freqüentats per ciclistes amb pocs escrúpols, la cosa se compongué en  arribar al coll del Vent on el paisatge fou una bona recompensa per l’esforç. Al coll també trobam un conjunt de dos forns de calç un ben devora l’altre. Descansam uns minuts i seguim per damunt la carena des d’on podem contemplar gran part de la costa d’Andratx i de Calvià, part de Dragonera i a les llunyanies  Cabrera i Eivissa.

Continuam de cap al Puntal Vermell on quedàrem ben sorpresos amb la vista que en aquell indret hi ha de la Dragonera, tal volta les condicions de llum i la netedat de l’atmosfera eren ideals, la qüestió és que el paisatge era extraordinari. Després d’estar una estona esplaiant-nos a d’alt d’aquell penya-segat, haguérem de tornar una mica a rere per enfilar el camí del Pas Vermell, l’únic lloc per on se pot baixar. No hi ha cap dubte d’on li ve el nom, una bona part de la roca d’aquest lloc és vermella. Una vegada fet el pas continuam baixant per camins i tiranys a estones laberíntics acostant-nos de cada cop més a la mar, tenim ganes de banyar-nos un poc, el dia resulta una mica calorós.

Quan ja estam prop passam per la torre de Sant Elm, un conjunt històric fundat al segle XIII per en Jaume II. Pareix ser que constava d’un hospital i una capella i que en temps més moderns se li afegí la torre de defensa.

Com en altres cassos, patrimoni històric que va caure en mans privades, en aquest cas és propietat de la fundació Illes Balears presidida per en Gabriel Cañellas que l’adquirí al 1995, pareix que finançat per Antoni Cuart constructor del túnel de Sóller.

Aquesta torre també dóna nom a un de tants casos judicials on estan imputats un grapat de coneguts i poc honorables polítics i “servidors públics” que han gestionat les institucions com si fossin la seva possessió.

Com està tot tancat inclòs el pinar, seguim baixant fins a la platja i ara sí ens posam en remull que ja en teníem ganes.

                                                                                 ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb