URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXLVI). Les Arenes.

Alternativa | 09 Octubre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Les Arenes és un enclau situat a la península de Formentor, dalt del camí que porta a Cala Figuera. La veritat és que dificilment un s'imagina que a aquell paratge de pins a la part baixa i de càrritx i roca pelada a la part alta hi caben vestigis de tants segles d'història. 

A simple vista i per algú que no sigui un expert, pot paréixer que a la zona només hi ha inusuals munts de pedres i un terreny força irregular, però posant-hi una mica més d'esment, entre els pins de la zona baixa hi podem observar grans concentracions de pedres immenses col·locades en línea recta, vestigis del que un dia probablement fou una gran murada que tancava el poblat prehistòric d'època talaiótica (1000-450 aC) que s'hi refugiava al darrera. Seguim trescant i ens n'adonem de la gran quantitat de ceràmica prehistòrica (talaiótica, romana, púnica, etc.) que hi ha escampada per tot arreu. Símptoma de la vitalitat i del comerç dels pobladors de la zona, facilitat per l'estratègic del lloc, amb una visibilitat molt gran de la zona i la proximitat del mar i de Cala Figuera.

Una mica més a d'alt, abandonant el pinar i enfilant-nos muntanya amunt, podem observar una de les construccions més espectaculars del poblat: una edificació de planta de ferradura que molt probablement fos un santuari (veure foto 3). I encara més amunt s'hi poden observar les restes de nombroses navetes de muntanya (veure foto 4), vestigis d'una època de la prehistòria mallorquina anomenada Naviforme (1600-1000 aC). Les navetes eren construccions en forma de ferradura allargada que s'empraven com a habitatges. Al seu interior teníen un foc central on s'hi reunien els seus habitants per a cuinar i escalfar-se. Hi ha navetes i restes de murada escampades per tota la costa i a les dues bandes del torrent que esmitja el jaciment, fins i tot al cim del Pal (380 m).

Per altre banda, demostració de l'ús continuat del lloc i de l'estrategicament situat que estava, és l'aljub que hi podem trobar a escassos metres, a la vora del torrent (foto 5). Un aljub que segurament fou construït amb posterioritat per tal d'abastir als pagesos o ramaders que durant segles tingueren les seves ovelles i cabres per la zona.

Finalment no podem deixar de mencionar que aquest indret ha sigut emprat els últims anys com a lloc de caça (veure foto 8) i més recentment és part del Refugi de Caça Major de Formentor.  

  

   

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb