URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXLVII). El talaiòtic a la badia de Pollença.

Alternativa | 16 Octubre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

El talaiòtic o cultura talaiòtica és un període de la prehistòria de Mallorca i Menorca que va més o menys des del 1500 aC. fins a la conquesta Romana, situada cap al 123 aC amb l'arribada de Cecili Metel. Tot això a grans trets, ja que hi ha diverses interpretacions i cronologies fetes pels experts. Aquest període se l'anomena talaiòtic pels seus edificis emblemàtics: els talaiots. 

Els talaiots son uns dels monuments més vistosos de la nostra prehistòria. Aquests edificis son en forma de torre (de planta quadrada o circular), construits a base de grans blocs de pedra i se'n conserven molts al llarg de la geografía insular, ja siguin aïllats o en poblats. Al llarg dels anys hi ha hagut múltiples interpretacions de perquè servien. I avui en dia podem descartar que fossin recintes funeraris o cases dels caps. Però per altre banda pareix clar que els terrats tingueren una funció de vigilància, comunicació i control territorial. Amés, sabem que s'utilitzaren com a llocs de reunió col·lectiva (a l'interior o exterior), com a magatzem, habitatge, tallers, carniceries, etc. Així, els talaiots tingueren diferents funcions depenent de les necessitats dels propis talaiòtics.

Els talaiòtics vivien bàsicament de la cria de ramaderia, complementada amb un component agrícola y de recolecció de vegetals silvestres, amés de la caça i la pesca. En el terreny polític, la presència ocasional d'armes de bronze, l'emplaçament estratègic d'alguns talaiòts i la possibilitat de que bona part dels poblats estiguessin amuradats, fa suposar l'existència de conflictes, encara que no es pot determinar la naturalesa d'aquests. Per altre banda, l'anàlisis dels llocs d'enterrament no ens permet observar cap tipus de jerarquització política. Els enterraments eren col·lectius i sense diferències significatives.

A Pollença la cultura talaiótica també tingué una gran presència. Fins i tot avui en dia es poden trobar molts vestigis d'aquesta cultura prehistòrica per les nostres muntanyes. Però és a les terres més properes a la badia que s'extenen per la marina, on es poden veure més fàcilment alguns talaiòts. A les fotografies hi ha en primer lloc les restes del talaiot d'Almadrava, a la carretera de can Cap de Bou. El segon son les restes d'un llenç de murada o estructura a can Xisco. Les dues fotografies següents son de les restes d'un talaiòt que fa de fonaments a una caseta i d'un pou, que podem trobar a mà dreta a la carretera d'Alcúdia a Pollença, ja al terme municipal d'Alcúdia. A continuació podem veure tres fotografies del poblat talaiòtic de can Daniel, probablement el poblat talaiòtic més gran de Mallorca i del que avui només en queden algunes estructures com dos talaiòts, troços de murada i algunes estructures difícils d'identificar. Però aquests només son uns pocs exemples dels nombrosos talaiots que hi podem trobar a aquesta zona.

A Pollença hi ha classificats (tot i que segur que n'hi ha més): POBLATS: Can Daniel, Can guilló, Marina, Ariant, Can Pontico, Can Bosc, Can Martorellet, Albercuix. TALAIOTS CIRCULARS: Fartaritx, Vidalet, Can Daniel 3, Can Daniel 1, Can Daniel 2, Can Guilló, Can Vidalet, Llenaire 2, Albeguins,  El Vilar, Fartaritx del Racó. TALAIOTS QUADRATS: Llenaire, Almadrava, La Cisterna, Marina, Can Vidalet 1,  Can Vidalet 4, Can Vidalet 5, Can Vidalet 6, Can Vela Gran, Can Vela Gran 2,  Can Vela Petita, Sa Font, Ses Timbes,  Rafals den Pinyano, Can Morell, TÚMULS ESGLAONATS, Can Vela, Can Morell, Marina, Can Vidalet. PLATAFORMES ESGLAONADES: C. Gatulles, Penyal Roig, Boquer. COVES FUNERÀRIES:  Cova del pi, Avenc de la Punta.

Seria molt interessant poder excavar aquests i altres jaciments prehistòrics del nostre municipi i descobrir més sobre la vida i activitat dels nostres avantpassats. Si més no, convendria acondicionar els espais per a que no continuin degradant-se i al final ja no en quedin més que cuatre pedres enormes.

PJG

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb