URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

MOCIÓ PER DECLARAR POLLENÇA POBLE LLIURE DE CIRCS AMB ANIMALS

Alternativa | 24 Octubre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

  Al ple ordinari d'aquest dijous els grups municipals; Alternativa per Pollença , PSOE, Unió Mollera Pollencina, PSM i Esquerra Republicana presentam conjuntament una moció per declarar Pollença lliure de circs amb animals. En aquest moment  47 ajuntaments de tot l’estat, cinc a Mallorc,a ja s'han declarat lliures de circs amb animals;  Puigpunyent el 2007, el 2010 a Palma, Sóller i Valldemosa, i el 2011 Consell.

A Pollença el 27 d'agost del 2002 la comissió de govern va acordar manifestar el seu suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar les actuacions que provoquen patiments innecessaris als animals”. I la Comissió de Govern de l'Ajuntament del 26 de maig de 2004 va "reiterar el seu suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar  les actuacions que provoquen patiments innecessaris als animals”.Igualment l’Ajuntament en ple va declarar Pollença Municipi Amic dels Animals el setembre del 2008, punt d'una moció nostra.

La presència d'animals en els circs pertany al passat, al temps quan els humans érem ignorants sobre les altres espècies que comparteixen el nostre planeta. No obstant això, en els últims 100 anys l'enteniment humà ha crescut; la ciència ens pot parlar ara sobre la intel·ligència d'altres espècies, els seus mitjans de comunicació, elaboració d'artefactes, cultura, llaços familiars i emocions. Estudis psicològics, ambientals i de comportament ens han ajudat a entendre el seu món. Amb aquest millor coneixement de la capacitat de sofriment en les criatures amb qui compartim la Terra, ja no és acceptable per a nosaltres l'abús dels animals en els circs, solament per a la nostra diversió. Aquest no hauria de ser el comportament d'una societat avançada i civilitzada.  

 A l'actualitat nombrosos estudis científics demostren que els animals són éssers dotats de sensibilitat, no només física sinó també psíquica. I els animals han de rebre el tracte que, atenent a les seves necessitats etològiques, procuri el seu benestar, i que en els circs aquests solen viure en condicions de captivitat allotjats i transportats a llargues distàncies en remolcs de camions que no poden satisfer les seves necessitats físiques i socials més bàsiques. A més a més entre els animals que s’exhibeixen als circs hi figuren animals salvatges que, encara que hagin nascut en captivitat mantenen els seus instints naturals i el procés d’aprenentatge de comportaments antinaturals per a la seva espècie es fa a través de la violència.

Baldea ens ha oferit un biòleg, un veterinari i un pedagog per explicar i aprofundir al tema amb els diferents grups polítics i animanaturalis ens ha fet arribar un excel·lent dossier pdf  sobre el tema i un document més resumit del que  hem tret aquestes respostes i arguments per a preguntes recurrents

Aquest tipus de prohibició en l'ús d'animals pot afectar als ingressos dels circs que es vegin afectats per aquesta mesura legal?

De cap manera. La indústria del circ pot prosperar i augmentar l'assistència total sense l'estigma del sofriment d'animals. Circs mundialment reconeguts per la seva qualitat en l'espectacle i talent en els seus artistes com el Cirque du Soleil, no usen animals no humans de cap tipus. Altres exemples de circs que no usen animals són el Circ Cric (Premi Nacional de Circ de Catalunya 2005) o el Circ Gran Fele (Premi Nacional de Circ 2009).


En cas de no prohibir completament l'ús d'animals, i si s'optés per aplicar millors controls cap al seu benestar, seria això suficient per als animals salvatges que es troben en els circs?

No. La Llei de benestar animal rares vegades s'aplica i no existeixen regulacions específiques per a les complexes necessitats dels elefants i altres animals salvatges en els circs.
El confinament i la privació són inherents a l'entorn d'un circ ambulant, i això no pot ser resolt de cap manera. Fins i tot amb la millor voluntat, les condicions d'existència d'un circ ambulant no poden proveir un nivell de benestar estàndard.

A més, el personal que treballa en els circs amb animals no té el coneixement ni les qualificacions necessàries referents a un correcte benestar pels animals. Els circs manquen d'infraestructures i facilitats pertinents per a la implementació de mesures que assegurin el benestar dels animals.


El circ és una oportunitat perquè els nens vegin de prop i en persona als animals salvatges, el que és una experiència educativa, no?

No. Veure de prop a un animal salvatge en un circ no té cap valor educatiu. A l'assistir a aquests espectacles ensenyam als nens la falta de respecte cap a la naturalesa i la dignitat d'altres éssers vius, perquè els vam mostrar que és divertit presenciar els actes antinaturals i humiliants que els animals estan obligats a fer, atemorits per la violència dels seus entrenadors.

Aquest és l'hipopòtom del "CIRC ROMA", esperem que el pobre animal no torni més a Pollença per actuar enmig d'un aparcament "habitat natural" d'un animal africà

 

A continuació la moció

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb