URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La fam com a mercaderia. Una ullada a un altre mon.

Alternativa | 01 Desembre, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Un article del nostre company Joan Ramon Veterà.

Els mercats financers han descobert el negoci de les matèries primeres. Les conseqüències son catastròfiques: els grans especuladors i els  accionistes fan que els preus es disparin i envien milions de persones a la pobresa, de vegades a la mort i tot.

La sala en que es reparteix el menjar del mon es troba al Chicago Board of Trade. Homes amb jaquetes grogues, blaves o vermelles es barallen per contractes de soja, canals de porc, blat...

Es el parquet de mercaderies  més gran del mon, aquí és decideixen els preus dels queviures, el que alhora decideix el destí de milions de persones. Es on s’organitza la fam del planeta...i la riquesa d’uns quants. Per a Alan Knuckman, broker i assessor , no hi ha lloc mes bonic: “Es el capitalisme en estat pur”, “aquí és fan milionaris”, diu. “Trafico en tot allò que entra i surt ràpid, soc aquí per fer diners”. Tan li fa com els ha de guanyar, no hi ha diferencies entre petroli, argent o aliments. “No crec en la política- diu -. Crec en el mercat, i el mercat sempre te raó”. El preu exorbitant dels aliments? Expressió de l’oferta i la demanda? Especulació excessiva? No en veu.

Sorprenent. Mai havia fluït tant efectiu en els negocis financers al voltant dels productes agraris. Al darrer trimestre de 2010, la suma d’inversions va triplicar-se. D’inversors que no tenen cap  coneixement agrari. De sobte, el menjar de tot hom passa a ser matèria d’alta especulació. Els inconvenients: els preus dels aliments creix paral·lelament a la fam dels fons agraris.

 La FAO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació informa al març de nous records : els preus han superat els de qualsevol altra època anterior. En un any han pujat un 39%. Els dels cereals, l’oli, o el greix, el 71%.

“L’època  dels aliments barats s’ha acabat” profetitza Knuckman. Això és bo, segons ell: “la majoria en consumien en excés”. El 13% dels ingressos de les persones als EEUU o a Europa es destina a aliments. Però als països  pobres, aquest percentatge és de mes del 70%. de la mitja de cada persona.

D’ença de juny passat, 44 milions mes de persones son al llindar de la pobresa a causa dels nous preus, segons el Banc Mundial. Hi ha gent que ha de passar el dia amb menys de 1,25 $. Mes de mil milions de persones arreu del mon passen fam. La fam de la banya d’africa no tan sols és conseqüència de la sequera, la guerra civil i les elits corruptes, sinó també dels preus inflats dels aliments.

“Efectes secundaris del mercat no desitjats”.

Així escriu Knuckman el fet que els més pobres ja no puguin tenir menjar.

Tal volta caldria que tingués aquesta experiència, no tan sols ell.

 El roto 

 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb