URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLV) Sanicera.

Alternativa | 11 Desembre, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Unes excavacions que els darrers anys estan agafant molta d’importància són les que se fan a l’antiga ciutat de Sanicera, aquesta podia haver estat la tercera ciutat en importància de Menorca en temps de l’ocupació romana. Pareix que va ser habitada des del segle II ANE fins el segle VI. Al segle I, Plini anomena a les seves cròniques les tres ciutats més importants de la Balearis Minor: Iamo (Ciutadella), Mago (Maó) i Sanicera.

Era una ciutat en part emmurallada, a la zona més alta hi havia un campament militar, s’han trobat indicis de que hi havia un centre de formació i d’entrenament dels foners indígenes, un pic aquests s’integraren al sistema militar romà. Algunes de les construccions eren tallers on se fabricaven projectils de plom per a les fones.

No totes les troballes són romanes, la ciutat podria haver estat fundada per els fenicis i després de la conquesta romana prengué molta força. Amb la caiguda del imperi romà la ocuparen un cert temps els vàndals i posteriorment els bizantins. S’han trobat ceràmiques púniques, itàliques, púnic-ebusianes, del sud de la Gàl·lia, del nord d’Àfrica, tarraconenses, etc.

A les darreres campanyes s’ha estat excavant el que podria ser una basílica paleocristiana. També ha sorgit un enterrament d’un nin dins d’una àmfora nord africana, és la primera vegada que s’ha trobat a Menorca un enterrament d’aquest tipus. A la Península Ibèrica sí que és freqüent trobar enterraments en àmfores, datats entre els segles V i VI.

També s’ha acabat l’excavació d’una necròpolis que s’havia començat a l’any 2008 i d’on s’han recuperat els restes de 253 persones en enterraments múltiples, repartides en 43 tombes, totes orientades amb el cap a ponent i els peus a llevant.

És una excavació ben extensa a un paratge ideal, just devora el port de Sanitja del que ja en parlarem un altre dia,  topònim derivat de la ciutat romana.

Encara hi ha molt per a descobrir i és molta la informació  que pot donar, molt del material que s’està trobant s’exposa a l’Ecomuseu Cap de Cavalleria, que no poguérem visitar perquè justament havia tancat un dia avanç per fi de temporada.

                                                                                                     ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb