URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Per què no una empresa municipal d'esports?

Alternativa | 19 Desembre, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Un nou article del nostre company Joan  Cifre Cerdà.

PER QUÈ NO UNA EMPRESA MUNICIPAL D’ESPORTS?

És prou conegut pels que habitualment llegeixen aquest bloc la meva preferència per una empresa municipal d’esports, ja que així ho he manifestat a diversos articles i comentaris en aquest propi bloc, i també és una de les propostes que venien al Pla de Futura Gestió que varem presentar a les passades eleccions municipals.

És sabut que jo he treballat des de fa un parell d’anys amb les empreses privades que han obtingut la gestió de les estades esportives, a les dues les tinc en consideració i les estic agraït per l’oportunitat de poder treballar amb elles aquests darrers anys (també he de dir que amb la darrera varem tenir que passar una prova d’accés). El fet de que jo sigui més partidari de l’empresa pública no vol dir en cap cas que jo tingui res en contra de les empreses privades i molt menys d’aquestes dues. També crec que les coses s’han de fer ben fetes i que, evidentment, s’han de respectar les regles del joc i que una administració pública ha de respectar les lleis, entre elles les de contractació pública.

Els meus arguments a favor d’una empresa municipal d’esports es deuen més a un raonament lògic que a un estudi i coneixement profund de les administracions públiques, però la qüestió és que de moment ningú m’ha donat arguments sòlits de per què no és viable o convenient una empresa pública d’esports.

El que sí veig és una sèrie d’inconvenients o desavantatges del sistema de gestió que s’utilitza actualment:

  • Les activitats esportives que ofereix l’àrea d’esports es distribueixen entre diferents empreses o autònoms, això dificulta la coordinació de les mateixes i esdevenen problemes per conflictes d’interessos. Un exemple clar són els conflictes que sorgeixen entre l’empresa encarregada de la piscina i la de les estades.

  • La inseguretat que tenen les pròpies empreses degut al límit de durada que suposen els contractes subjectes a concurs públic, això fa que estiguin poc disposades a invertir en l’activitat, ja que no saben si la podran rendibilizar.

  • La forta competència que suposa el procés de concurs fa que les empreses hagin d’ajustar al màxim els preus, com que evidentment elles volen assegurar el seu marge de benefici, això es tradueix normalment en condicions precàries per als treballadors. Tot i que aquí he de matisar que les condicions de treball que oferien les empreses que han gestionat les estades no es poden considerar dolentes si les comparam a les que es solen donar per treballs d’aquests tipus, tot i que en els darrers anys han anat empitjorant.

  • Evidentment, les empreses privades tenen com a objectiu legítim aconseguir marges de beneficis i aquest objectiu normalment es prioritza damunt altres de caire social, tampoc asseguren donar feina principalment a gent del poble i, si ho fan, sol ser en condicions bastants precàries, ja que no saben quan de temps els hi durarà la concessió.

  • Es sol argumentar en contra de les empreses públiques una pitjor productivitat, perquè els treballadors s’acomoden. Crec que tots coneixem bastants de casos d’empreses privades que no fan bé la seva feina quan treballen per les administracions públiques, la mala gestió d’una empresa no es deu al caràcter públic o privat, sinó a l’eficàcia dels seus dirigents i treballadors.

En definitiva, jo estic convençut de que una empresa pública ben gestionada seria més econòmica per l’ajuntament, ajudaria a donar feina a la gran quantitat de professionals de l’esport que hi ha al municipi i amb unes millors condicions que les privades. Es milloraria la qualitat dels serveis que ofereix l’àrea d’esports, ja que seria més bo de coordinar i s’evitarien els conflictes d’interessos i el marge de benefici que requereixen les empreses privades, així com es podria invertir en la millora dels serveis o repercutiria en el preu de les activitats o en unes condicions més dignes per als treballadors.

Tal vegada estigui equivocat, en tal cas esper amb els vostres comentaris i arguments m’ajudin a entendre per què no és convenient una Empresa Municipal d’Esports.


 

Àrea d'esports de Pollença.
 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb