URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Les taxes de fems són millorables

Alternativa | 21 Desembre, 2011 08:12 | facebook.com twitter.com

A més d’al·legacions a l'ordenança reguladora de preus públics de l'escola d'adults i a la modificació de l'ordenança de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, les plusvàlueshem presentat al·legacions a les ordenances fiscals reguladores de la taxa per recollida i tractament de residus aprovades.

Fa anys (al manco des de 2008) que els estudis tècnics de repercussió de les taxes de residus indiquen la necessitat d’adaptar l'estudi tècnic utilitzat (realitzat per l'Institut Cerdà pel Consell de Mallorca) al municipi, ja que no té en compte el volum de fems produït ni el reciclatge concret de cada negoci. Igualment fa anys que els estudis tècnics de repercussió de les taxes de residus indiquen que s’ha de fer una revisió a fons de les categories en les que es divideixen els productors comercials de residus, tenint més en compte factors de distribució geogràfica i intensitat turística. També les taxes s’haurien de modular socialment, penalitzant als grans productors. Per exemple, s’utilitza la classe de contribuent “ALTRES COMERÇOS ACTI”, una categoria heterogènia que cal reestructurar i concretar.

A falta d’un bon estudi tècnic, el repartiment de taxes es fa més en funció de decisions polítiques que tècniques, com reconeix la mateixa memòria justificativa de la modificació de les ordenances fiscals quan indica que “s’ha optat per repercutir l’increment del cost del servei al grup de contribuents més nombrós, per tal de que la distribució sigui la més adequada en relació al cost que sigui  imputable a cada grup de contribuents.”

Per això, el que demanam a les nostres al·legacions és fer un pla durant aquesta legislatura per anar complint les peticions que es venen fent fa anys als estudis tècnics:

-      La realització  d’una rèplica de l’estudi Institut Cerdà adaptada a la realitat del municipi, amb la producció real de la tipologia. S’han de tenir en compte factors de distribució geogràfica i la ubicació en zones de més o menys intensitat turística.

-      Una revisió a fons de les categories en les que es divideixen els productors comercials de residus, per poder fer unes taxes justes i adaptades a la producció real.

-        Dotar de sistemes automàtics i pesatge als serveis de recollida de fraccions selectives dels generadors singulars de tot el municipi, per donar un rigor tècnic als descomptes a aplicar que actualment són impossibles.

-        Dotar dels esmentats sistemes de seguiment i pesatge a la recollida de rebuig de tot el municipi per tal d’evolucionar a un model més precís i jurídicament més sòlid de pagament per generació.

A falta d’aquestes mesures tècniques, considerem que no hi ha cap motiu que justifiqui que la diferència percentual en les taxes respecte del 2011 no sigui igual per totes les categories. Per això, demanam repercutir l’increment del cost del servei no només al grup de contribuents més nombrós sinó de manera proporcional a tots els contribuents.

 A continuació al·legacions.

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb