URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLVII) GEO-berenar Manacor.

Alternativa | 25 Desembre, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Ja sabeu que l’AGEIB (l’Associació de Geòlegs de les Illes Balears) organitza periòdicament GEO-berenars, que són trobades informals obertes a persones interessades en la geologia, on se discuteix sobre temes relacionats i després del berenar se visita algun aflorament interessant. En Guillem Mas Gornals és qui s’encarrega de fer-ho possible.

En aquesta ocasió la taulada s’ha feta a Son Sureda Ric, al terme de Manacor. És una possessió ben antiga, al repartiment tocà a Nuno Sanç i des d’aquells temps fins ara ha patit diferents  transformacions. Les cases actuals són del segle XVIII i estan molt ben conservades, mantenen el caràcter de la possessió mallorquina del seu temps. No fa molt i a rel d’unes petites obres de manteniment, s’ha descobert un portal del segle XV. També hi ha una capella construïda al 1828, regal del llavors propietari Jaume Mas al seu fill Fra Julià.

Avui en dia Son Sureda Ric és una petita explotació de ramat oví i porcí però el més interessant és la petita bodega que produeix unes deu mil botelles de vi negre a l’any. Les diferents varietats de ceps  són de la mateixa finca que varen ser plantats fa uns anys. Se sap que fa tres-cents anys s’hi cultivava vinya en aquesta finca, les ara recuperades bodega i cup podrien tenir aquesta edat.

Idò a la clasta ens muntaren una taula plena de bon menjar i ens encetaren un grapat de botelles del seu vi, del que donam fe de la seva alta qualitat. Després de l’atapeïment comencen les xerrades sobre geologia i un pic s’han fet les habituals fotos ens preparam per fer la visita de camp que en aquesta ocasió començarà per la Pedrera de la Sínia Nova que està a uns pocs quilòmetres d’on som.   

Un pic a la pedrera feim una volta per l’explotació observant màquines i els sistemes d’extracció. A un dels costats en Gillem mostra i explica sobre la discontinuïtat del basament secundari  eolianites plioquaternàries, les eolianites són les dunes que se formaren quan el  vent acumulà l'arena a zones que poden estar relativament allunyades de l’actual costa, posteriorment cristal·litzà i se formà aquest tipus de marès. Continuam el recorregut, llavors a diferents punts observam com el marès canvia de cop i volta de ser molt fluix, a tot seguit ser molt fort i aquí hi torna haver debat per les diferents opinions sobre aquest fenomen. Després de vists tots els punts interessants ens preparam per anar al següent lloc que torna a estar a pocs quilòmetres.

Ara som a una rotonda de la via de circumval·lació de Manacor, aprofitant que les excavacions que se feren per a construir-la han deixat al descobert les diferents capes del terreny i on en Guillem ens mostra els afloraments del Serraval·lià Lacunar, això ens situa quan Mallorca tenia una forma molt diferent a la d’ara i estava formada per un grapat d’illes més petites. Resulta molt interessant entendre els processos de formació de l’illa i poder veure alguns dels diferents nivells.

                                                                                               ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb