URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLVIII) La Comuna de Bunyola

Alternativa | 01 Gener, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

No podiem començar millor l'any que tornant a anar d'excursió, encara que sigui virtualment, que els dies de ressaca ja se sap. Aquest cop aprofitam el primer dia de l'any per fer una volta per la Comuna de Bunyola.

Les comunes des de fa molts segles eren terres que podia emprar tota la població dels voltants per anar a agafar llenya, fruits, pasturar les ovelles... Eren terres de tots (comunals) regides cada una per una legislació diferent per tal de que ho poguessin aprofitar la major part de la població i no fos apropiada ni la terra ni els seus fruits per ningú. Però a mesura que va arribar el liberalisme, i amb ell les famoses desamortitzacions, a Espanya, aquest tipus de terres anaren privatitzant-se i passaren a mans d'uns pocs propietaris. Per sort encara hi ha comunes públiques i comunes per les que encara ens hi deixen passejar.

La Comuna de Bunyola és una excursió no molt feixuga però si espectacular. Té molts camins. Nosaltres preguérem pel camí des Grau i com que era hivern i hi anàrem d'horabaixa només poguérem arribar fins al mirador. Tot i així al llarg del camí poguérem observar moltes restes d'aquest passat comunal i dels usos que allí és feien de la muntanya (forn de calç, sitjes, fonts, camins empedrats...), tot això sense poder deixar de mencionar les espectaculars vistes de l'hermós poble de Bunyola i les muntanyes que l'envolten. 

PJG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb