URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXI) De Punta de sa Torre a Punta des Vernís.

Alternativa | 22 Gener, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Entre una excursió i una altre ens havia quedat  un tram sense fer i no volíem deixar de conèixer i trescar per aquest bocí de costa, així que li dedicàrem un horabaixa a aquesta zona on se troba la Torre de Sanitja i Cala Torta.
Començam prenent un tirany que ens duu de cap a la zona humida del fons del Port de Sanitja i d’allà pujarem de cap a la torre, el paisatge és espectacular, des d’aquest punt se veu molt bé el que és el portet i els petits mollets amb majoria de llaüts amarrats, fem comptes aturar-nos-hi a la tornada.
Ja veim la torre, anam caminant fent ziga-zagues entre mates, savines i algun pi de forma baixa. Així com ens acostant al cap la vegetació va desapareixent ja que les condicions en dies de vent són extremes.
La torre se troba en molt mal estat, diuen que erosionada pel vent però curiosament la part més ben conservada és la de tramuntana. Va ser construïda pels anglesos al 1800, durant la seva darrera dominació 1798-1802. Estava dissenyada per a una guarnició de 18 homes i formava part de les 11 torres de defensa situades a punts estratègics de tota l’illa per a la vigilància d’incursions pirates i sobre tot per evitar sorpreses d’alguna expedició invasora.
Un pic visitada la torre i els seus voltants, partim de cap a Cala Torta. Se troba entre la Punta de sa Torre i la Punta des Vernís, tot i que comença amb unes considerables dimensions, acaba amb una caleta petita sense massa interès però és molt interessant tota la costa amb maresseres i racons d’especial bellesa. Ara que ja coneixem tot aquest tram de costa anam al port de Sanitja mem si arribam amb un poc de llum.
En temps antics fou un port important però ara només és per a barques petites i els mollets son molt rudimentaris però tot el conjunt és encantador, pareix d’un altre temps. Va ser important perquè tot i estar girat de cara a la tramuntana, quedava protegit pel braç occidental del Cap de Cavalleria i l’Illa dels Porros a més d’un gran rocam entre aquests dos punts que està a poca fondària i atenua les ones que hi passen pel mig.
Ara que ja només quedam noltros, un agró gris (Ardea cinerea) està immòbil a les aigües poc profundes i platejades esperant que s’acosti el darrer peix. Hi ha dies que sap greu que s’acabin.
                                                                                        ARFV  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb