URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

No t’has construït un xalet? Encara hi ets a temps!

Alternativa | 02 Febrer, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de dijous es van ratificar  les al·legacions presentades per la Batlia a l'avantprojecte de la nova Llei General de Turisme de les Illes Balears. Amb el vot a favor de PP, la Lliga i CxI  abstenció PSOE, PSM, Esquerra i el nostre vot en contra.

Si bé l’esborrany de nova llei turística donaria per parlar moltes hores, ens centrarem  en les al·legacions ratificades

Estam d’acord amb quatre de les cinc al·legacions presentades:

1.- Incloure els habitatges turístics vacacionals  com a establiments autònoms i dedicar-los una secció pròpia.

2.- Regular un procediment per incorporar nous establiments turístics a destinar com a estades turístiques a habitatges que acreditin la seva legalitat urbanística.

3.- Que la llei estableixi el procediment de noves acreditacions i les certificacions de qualitat corresponents o les renovacions de les ja certificades, a més d’unificar en un sol producte turístic com a ETV, les categories anteriors d’HTV i incorporar-les d’ofici als registres existents d’ETV.

4.- Incorporar les al·legacions de l’Ajuntament realitzades a partir d’un informe de l’arquitecte municipal,que són bàsicament sobre temes de competències.

Però estam en contra d'una de les al·legacions presentades, i per això vam ser l’únic partit que va votar en contra:

“Afegir al text de la llei que l’administració competent pugui concedir llicència d’obres de manteniment o reforma (sense que impliqui augment de volum ni increment de nombre de places als establiments que tinguin autorització de comercialització, ETB, i es trobin es trobin fora d'ordenació, aquetes obres van encaminades a la millora dels serveis i instal·lacions directament orientades a aconseguir potenciar la desestacionalització tot millorant la seguretat, accessibilitat o sostenibilitat mediambiental dels habitatges.”

Aquesta al·legació és una befa cap el pollencins que al seu moment varen decidir complir amb la llei i no edificar a les seves finques rústiques un xalet per llogar als turistes.  Amb aquesta segona al·legació l’Ajuntament està recolzant als pollencins que varen considerar que ells estaven per damunt de la normativa vigent i varen construir habitatges a zona rústica sense cap tipus de llicència. Es premia als infractors i, a més a més, aquesta al·legació és un greuge comparatiu amb les altres obres il·legals que no són “vacacionals” perquè aquestes podrien fer obres de millora i les altres no.

Es premia així als infractors, i els ciutadans que han complit la llei deuen pensar que el seu ajuntament els considera beneits per no tenir un habitatge vacacional quan el podien haver tingut.

Fa uns anys ja es va aprovar una llei que ja autoritzava, malgrat no tenir “cèdula d’habitabilitat”, l’explotació turística d’aquest xalets. Ara amb aquesta al·legació es vol donar continuïtat a una situació esperpèntica. Molta sort hem tingut aquests anys que no ha ocorregut cap desgràcia personal a cap d’aquests xalets. Algunes d’aquestes empreses que lloguen els xalets als turistes, previ contracte amb els propietaris, demanen als propietaris una assegurança de responsabilitat civil patronal de 10 milions d’euros per cobrir les possibles indemnitzacions en cas de que hagués qualque sinistre en la que la responsabilitat siguin les instal·lacions del xalet en qüestió. Per aquest tema, quan els propietaris cercaven pressuposts per aquestes assegurances, parlant amb el cap de sinistres d’una companyia d’assegurances de primer ordre, ens comentava que rebutjarien aquest tipus d’assegurança i si es feia per error alguna d’elles, el primer que es comprovaria és que totes les instal·lacions estiguessin d’acord amb la llicència de construcció municipal (sic) i si no durien als jutjats al consistori implicat per fer-lo “responsable civil subsidiari” per la seva responsabilitat en deixar ocupar una construcció il·legal. Com podem veure, podem estar jugant amb foc.

En resum, si vàreu tenir o teniu un terreny rústic i fa un grapat d’anys vàreu decidir que el millor era respectar la llei i no construir un xalet en ell, l’Ajuntament defensa als infractor i no a les persones com tu. Que li hem de fer...?

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb