URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXIII) Entre la mar i la serralada.

Alternativa | 05 Febrer, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

A un espai no massa gros entre la mar i la serralada coronada pel Teix, se troba un dels municipis més bells de Mallorca, Deià.
D’origen islàmic, el seu nom vol dir més o manco, llogaret. Eren terres ben aprofitades amb el sistema d’abancalament i síquies per  reconduir les aigües per a l’aprofitament domèstics i pels usos hortícoles. Sempre fou una comarca ben fèrtil, explotant els recursos naturals dels boscos, l’olivar, els horts, el ramat oví i la pesca.
Al repartiment passà a mans del Comte del Rosselló i la Cerdanya, Nuno Sanç, tot això juntament amb els territoris de Valldemossa que formaven un únic municipi. Els senyors de la guerra solien fer bon negoci amb aquestes creuades, hi posaven uns doblers i la vida de molts dels seus vassalls; el primer sempre se multiplicava.    
El comte Nuno feu construir el Monestir de la Real per donar-lo als monjos del Cister i també els hi donà els territoris de Deià per el que els monjos se convertiren en senyors feudals de dites terres. Això creà una situació anòmala amb enfrontaments entre el batlle real de Valldemossa i l’abad del Monestir de la Real que tenia la jurisdicció sobre Deià. Se va resoldre al 1583 amb la independència de Deià després d’un plet que durà 57 anys.
Aquest poble, a les darreres dècades ha crescut però no en la proporció que ho han fet la majoria dels pobles de Mallorca, s’ha sabut adaptar al temps del turisme sense grans desastres, al menys al nucli principal. Si que hi ha algunes actuacions desafortunades a Cala Deià, Llucalcari i pot ser alguna més. Lloc de passada i d’estada de molts d’artistes i personatges relacionats amb la cultura que també han ajudat a donar-li aquest aire especial. 
És un bon punt de partida o d’arribada de diferents itineraris i compta amb un refugi del Consell, Can Boi. Aquesta era una casa particular amb una tafona que el darrer propietari la deixà en herència a l’Ajuntament. A l’any 2001 aquest la cedí al Consell de Mallorca que al 2002 començà a restaurar-la i se inaugurà com a refugi al juny del 2006. La tafona també s’ha restaurat i és un bon lloc per a entendre el procés d’extracció de l’oli. 
                                                                                                ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb