URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L'Ullal, per un geòleg.

Alternativa | 14 Febrer, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Avui aportam un important escrit d'en Damià Perelló geòleg, membre de l'associació de Geòlegs de les Illes Balears i ex-director gerent de  l'IBAEN, Institut Balear de l'Aigua i Energia  del Govern Balear (1999-2003) que refuta els arguments de l'informe de  realitzat per l'arquitecte municipal.

 

Motius pels quals l'ajuntament de Pollença no ha de demanar canvis  al Pla Hidrològic.

1.- Per manca de rigor del tècnic que va elaborar l'informe tècnic referent a la zona humida de l'Ullal.


L'arquitecte municipal, demostra els seu gran desconeixement del funcionament d'un aqüífer quan com a font d'informació sobre el que és un ullal consulta la gran enciclopèdia catalana, obra de gran rigor filològic que tanmateix no te pretensions més enllà de la filologia.
Hi ha documentació més que suficient que tracta del tema del ullals que, supòs que per desconeixença, no esmenta el redactor de l'informe, entre elles hi ha la Tesi doctoral del Dr. Tuñon que analitza el funcionament i l'evolució dels ullals de les marjals de la Plana de Castelló i Almenara  que per la tipologia són molt semblants als ullals i marjals de la nostra illa.


Aquests estudis, entre altres són els que han servit per a protegir aquestes marjals per part de la Generalitat Valenciana.
En l'informe presentat per l'ajuntament, s'indica que la protecció de l'ullal tenia connotacions ideològiques per part de la Consellera del moment, la senyora Margalida Rosselló. La protecció de la Marjal d'Almenara es feu durant el mandat del PP a la Generalitat Valenciana, d'ideologia diametralment oposada a la de la senyora Margalida Rosselló, cosa que demostra que la protecció dels aqüífers respon a criteris tècnic i no de ideologia política. En tot cas veig més ideologia política en aquest informe que en la memòria del Pla hidrològic.

2.- Per la manca de rigor històric.


L'arquitecte municipal, exhibeix un categòric “Inexistència històrica” d'un aiguamoll presentant com a dada concloent una fotografia aèria del 1956.
La història comença molt abans del 1956, hi ha cartografia antiga que potser revelaria dades sorprenents.
També cal dir que ens presenta el 1956 com a dada en que no hi havia agressions al territori, qual la pressió sobre les àrees humides per tal de convertir-les en terrenys de conreu són bàsicament del segle XIX, dessecació de l'Albufera, del prat de Sant Jordi etc.
Fent historicisme, rigorós, s'hauria de fer esment a la pressió sobre l'aqüífer el 1956, urbanisme de la zona, extraccions d'aigua per a ús agrícola i urbà, inicis d'eutrofització de l'albufereta, intrusió d'aigua marina etc.

3.- El més important, per la manca de visió de futur.


A l'informe, sembla entreveure's que el Pla Hidrològic hauria de ser un retorn a un passat, potser el 1956, en que no hi havia Plans.
Potser aquesta absència de Plans ens ha duit a la situació insostenible on ara ens trobem.
Llegint la memòria del Pla Hidrològic, es veu que no hi ha lloc per a referències passades, i en tot cas, les que hi són no es plantegen com a situació de retorn ni justificació.
El Pla hidrològic, com altres plans, vol crear un escenari de futur per tal d'evitar conseqüències negatives per a la població de les Balears, i també de l'entorn, ja que el malbaratament dels recursos hídrics te conseqüències negatives per a la població, la contaminació o exhauriment de l'aigua subterrània dóna lloc a l'encariment del cost de l'aigua per la construcció de dessaladores o potabilitzadores, i té un efecte molt negatiu sobre l'agricultura, així mateix l'empitjorament de la qualitat de les aigües superficials te el problema de les males olors, disminució dels recursos naturals, influència negativa sobre el turisme.
Si llegim la memòria del Pla hidrològic ens parla sobretot de contaminació, nivells piezomètics, quantitat mínima d'escorrentia cap al mar, etc. Es a dir, les condicions indispensables per a poder tenir un entorn de qualitat, no ens enganyem, el Pla hidrològic està fet amb criteris tècnics, les seves al·legacions amaguen una ideologia molt poc dissimulada.
 

Article més que interessant i documentat al fotobloc de natura d'en Biel Perello (fotografia del mateix).

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb