URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Contra la reforma laboral

Alternativa | 08 Març, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Ja fa uns dies des de la proposta de la nova Reforma Laboral. Aquest cop és el PP. Fa uns mesos era el PSOE. I fa escassament un mes, eren CCOO i UGT qui firmaven amb la CEOE un acord que reduïa els drets, els salaris i la posició de força dels treballadors. Un rere l’altre van degradant cada cop més les condicions de vida i treball de la immensa majoria de les persones que habitam aquest trist racó de món.

Cada cop pareix més evident que govern i vida digna són incompatibles. I molt més si des del poder no es fa més que tirar terra al damunt dels que menys tenen i complir la voluntat dels que sempre han manat: els poders econòmics. Rajoy, en resposta als sindicats, els va dir: “se van a quedar solos”, Europa, n’Obama, la Patronal donen suport a les mesures. Si els sindicats no estan sols i representen als treballadors (cosa que podria dubtar-se), el que si hem de tenir clar que tant “Europa”, com n’Obama, la Patronal i resta d’organismes favorables a la reforma no són més que els representants del mateix model capitalista neoliberal. I tots aquests, en nombre, no són ningú davant dels milions de treballadors i famílies que veuran agreujada la seva situació per les mesures empreses. (Segurament per a ells no som més que “daños colaterales”).

Només per enumerar unes quantes de les mesures que la reforma impulsa, estem parlant de que:

-Es redueix la indemnització per acomiadament dels contractes indefinits de 45 dies per any i 42 mensualitats com a màxim a 33 dies per any i 24 mensualitats.

-Amplia les causes de l'acomiadament objectiu amb indemnització de 20 dies per any (les empreses podran acollir-se a aquesta modalitat simplement al·legant que porten tres trimestres consecutius en situació negativa.

- Les empreses de menys de 50 treballadors podran fer contractes de període de prova d'un any (durant el període de prova l'empresari et pot acomiadar sense cap indemnització i sense tenir la necessitat d'al·legar cap causa).

-  Permetran que els treballadors a temps parcial puguin fer hores extres (això farà que se contracti a mitges jornades però que s’obligui a treballar 8 o més hores).

- Es dóna més poder als empresaris per modificar les condicions laborals: podran canviar la jornada laboral i aplicar la mobilitat dins les empreses, fins i tot entre diferents categories professionals.

- Quan a convenis: facilita que els empresaris puguin despenjar-se de l'acordat i estableix la pròrroga automàtica que tindrà una durada màxima de dos anys.

- Es faciliten els acomiadaments col·lectius: les empreses ja no hauran de tenir autorització de l'Administració per realitzar EROs.

I un llarg etcètera de mesures lesives als interessos de la gran majoria de persones del país sense cap aspecte positiu en matèria de relacions laborals. Una reforma feta expressament per abaratir els costos d’acomiadament i per donar el dret legal als empresaris per fer el que vulguin amb els seus treballadors: moure’ls, imposar-los els torns, feines i horaris, pagar-los menys... tenint-los atemorits a un possible acomiadament gairebé gratuït.

La pèrdua contínua de drets en totes les reformes que s’han fet fins ara demostra que la via del Pacte Social, del Diàleg, la Negociació i les al·legacions, no serveixen per res més que per a què els sindicats “majoritaris” surtin a la foto i ens vulguin fer creure que la mobilització no és important, sinó que s’ha d’intentar fer enraonar al govern i empresaris. Aquesta reforma laboral necessita d’una resposta enèrgica per part dels treballadors. És una situació difícil: mobilitzar-se pot causar problemes en les empreses. Però és imprescindible aquesta mobilització i aconseguir realitzar una vaga general important, que pot ser la única via possible per aturar els peus al govern i patronal i trencar un diàleg que tenim perdut abans de començar.

 

 

 
Avui Dia Internacional de la Dona. A la seu de Serveis Socials, a les 18:30 hores la projecció de la pel·lícula “Cosas de mujeres

 

 

 


 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb