URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El PP no deixa baixar l'IBI.

Alternativa | 13 Març, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Explicam avui la presentació i posterior retirada al darrer ple de febrer de la  nostra moció demanant una  revisió dels valors cadastrals a la baixa (presentada conjuntament amb PSOE, PSM i Esquerra). Es ciutadans han de tenir clar que la responsabilitat de que els valors cadastrals no es puguin revisar a la baixa  és sobre tot del govern del Partit Popular.

L’any 2007 es va portar a terme una revisió dels valors cadastrals al municipi per part de “La Oficina del Catastro” que ha suposat aquests darrers anys una revalorització del valor cadastral que ha vingut acompanyada d’un fort increment del rebut de l’anomenat “Impost de Bens Immobles” i de “l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana” agreujat aquest darrer per la modificació de l’ordenança d’aquest impost fa tot just un mesos enrere.

Amb la situació econòmica actual, la pujada del rebut de l’Impost sobre Bens Immobles  és un fet que està ofegant a moltes famílies del municipi. Actualment hi ha diferències substancials entre els valors de mercat detectats i els que varen servir de base per determinar els valors cadastrals vigents, conseqüència de l’evolució general del mercat immobiliari i és obvi que els immobles no tenen el mateix valor que l’any 2007. Entenem que els valors actuals són desproporcionats i no acords als valors reals del mercat pel que la base imposable sobre la que és calcula l’actual impost és excessivament onerosa per les economies domèstiques del municipi.

La llei del Cadastre al seu article 28.3a permet la revisió dels valors cadastrals una vegada transcorreguts al menys cinc anys des de la darrera revisió i com aquest terme es compleix enguany, pensam que calia sol·licitar a la Gerència del Cadastre l’elaboració d’una nova ponència de valors, amb la filosofia de que les valoracions siguin conseqüents amb la crisi actual, així com amb l’actual situació del mercat immobiliari, a la baixa, i no generant les expectatives de plusvàlues del moment en que es va gestar el procés.

Si vam retirar la moció va ser després d'un informe de l'interventor municipal on explicava que  pel RD 20/2011 aprvat pel govern central del Partit Popular de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per corregir el dèficit públic.

 Al  seu preàmbul n'hi ha  una expressa menció a les hisendes locals, i es determina una pujada dels tipus impositius de l´IBI  per a la major part dels municipis d´Espanya per tal que així contribueixin a la reducció del dèficit públic. Posteriorment al seu art. 8 regula l´esmentada pujada dels tipus impositius en matèria d´IBI per als municipis d´Espanya, i s´exclou expressament a aquells que hagin procedit a revisar els valors cadastrals entre els anys 2005 i 2007, com és el cas de Pollença. Per tant  seria tècnicament possible procedir en el moment actual a la revisió dels valors cadastrals, però de dubtosa legalitat i de tot punt desaconsellable,  ja que el  efecte negatiu de tenir els valors cadastrals revisats al 2007, ha tingut no obstant un efecte positiu per a nosaltres ja que no ens hem vist afectats per la pujada de tipus impositius regulada pel Govern Central. Si una vegada obtingut aquest benefici, revisavam els valors que justament han propiciat dit benefici, podriem estar eludint els efectes de la norma, de forma fraudulenta.

Al Real Decret  hem d'afegir que l'Ajuntament de Pollença encara te un important romanent de tresoreria negatiu que obliga a cercar un superàvit que l´absorbeixi.

L'únic tema positiu és que  les mesures previstes per l´esmentat RD 20/2011 son de caràcter transitori i els seus efectes en matèria d´IBI son per als exercicis 2012 i 2013, per tant ens podem replantejar la situació passat aquest termini.

 

 
 
El intermedio; el que deia el PP sobre la pujada de impostos abans de les eleccions.
 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb