URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXX) Gabellí Petit.

Alternativa | 25 Març, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

No fa molt férem una visita a Gabellí  Petit per visitar la zona de les Fonts Ufanes. A l’any 2001 se declarava Espai Natural Protegit i Monument Natural al conjunt de les fonts i l’alzinar que l’envolta. L’any 2005 el Govern Balear adquirí aquest espai passant a ser públic.

Encara no fa un any que s’inaugurà el centre d’interpretació on s’emet un audiovisual que explica molt bé el fenomen hidrogeològic d’aquestes ufanes. Es tracta d’unes fonts vauclusianes que rebenten amb força quan ha plogut abundantment sobre una àmplia zona del Puig Tomir; en fer aquestes plogudes permet que s’omplin uns dipòsits càrstics en forma de sifó que quan vessen formen la ufana. El cabdal sol ser abundant i en algunes ocasions ha arribat als 100m3 per segon.

Dins d’aquest espai també hi ha altres coses per veure, l’alzinar està molt ben conservat i és molt agradable passejar per l’ombra d’aquest bosc on hi ha les típiques barraques de carboner, sitges i un forn de calç restaurat amb molt d’encert.

També són molt interessants les restes prehistòriques, es tracta d’un talaiot de planta quadrada anomenat Claper dels Doblers, del període 1300 – 1000 ANE que té alguns habitacles adossats . Tot es troba molt esbucat però curiosament conserva la pedra de la llinda del portal.

Just una mica més amunt d’on afloren les ufanes hi ha un pou que me cridà l’atenció perquè és de forma allargada, com els que se feien per a les sínies. Aquest pou està picat a la roca però és que té uns cinquanta metres de fondària, està clar que una sínia no hi hagués funcionat. No entenc perquè se va fer, si algú té qualque informació m’agradaria conèixer-la. 

                                                                                         ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb