URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Precs

Alternativa | 29 Abril, 2012 21:31 | facebook.com twitter.com

Precs comentats del ple del passat dijous.

- Demanar a la direcció de carreteres que es faci net el carril bici entre Pollença i el Port de Pollença, que es troba molt brut i és un perill. També és podia estudiar fer-ho mitjançant acord amb l’empresa de neteja viària.

Regidor de l’àrea de serveis;  s’ha fet una part, insistiran que es torni a fer completa.

Si parlam de desestacionalitzar el turisme és clar que el turisme ciclista és vital i hem de millorar tot el que l’envolta. El carril de bici entre Pollença i el Port de Pollença a més de despintat es troba molt brut.

-Demanem la retirada del crucifix de la sala de sessions de la Casa Consitorial i separar les actuacions pròpies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religiós.

Fa un bon grapat de plens que fem aquesta proposta sense cap resposta, finalment haurem de presentar una moció com a la legislatura passada i diran que hi ha coses més importants... Estam d’acord per un tema com aquest no cal una moció. El mateix informe de la Secretària que ens van presentar per justificar que no es podia posar un llaç reivindicatiu a l’edifici serveix per justificar que a la sala de plens d’un estat no confessional no pot haver un símbol religiós.

- Demanam regularitzar la situació laboral irregular de l’arquitecte municipal; funcionari amb una reducció de jornada i un sou establerts per decret de batlia.

Vam comentar aquet tema al punt de l’ordre del dia en el que l’arquitecte renunciava a una compatibilitat que no hauria d’haver tingut, igual que no li corresponia la reducció de jornada que gaudia “a la carta”.

- Demanam que l’Ajuntament faciliti i ajudi a la creació d’una associació de restauradors i bars del municipi per evitar conflictes com els de “les rutes de la tapa”.

No van dir res a aquest plec, a les preguntes ja comentarem el que vam dir de la polèmica a les rutes de tapeo.

- Demanam al batle que abans de fer propostes i peticions en nom de l’Ajuntament a la Presidenta del Consell de Mallorca informi als grups polítics representats a l’Ajuntament. Ja que peticions tan importants com la semipeatonizació del Port o la fàbrica requereixen un consens dels grups polítics.

El batle va dir que la visita era de la presidenta era un tema de feina  amb l’equip de govern d’intercanviar propostes. El tema de la semipeatonització es tractava firmar el conveni per rebre la carretera i al tema de la fàbrica es van enviar una sèrie d’informes tècnics a l’espera de l’opinió del Consell.

No ens convencen les respostes del batle, aquests temes tan importants s'haurien d'haver comentat en junta de portaveus.

La cadena es va convertir en marea... Fotografies al Diario de Mallorca.

 

Trescant pel mˇn (CLXXV) Cap Salines - Cala MÓrmols.

Alternativa | 29 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Un dia ben lluminós, ideal per fer una caminada per un dels espais verges que encara queden a Mallorca. L’itinerari és de Cap Salines a Cala Màrmols. Aquest espai  s’ha conservat gràcies a la bateria de costa que mantenia part d’aquests terrenys sota el control militar, per una banda,  i per l’altra gràcies als propietaris de la gran finca el Rafal des Porcs, que no urbanitzaren.

Començam a caminar just devora el far de Cap Salines, aquest far fou inaugurat el 31 d’agost de 1863. Al principi era una llanterna fixa alimentada amb oli però passà per tots els processos de modernització, al 1917 començà a funcionar amb carbur i al 1957 ja anava amb electricitat. Als anys 80 s’hi instal·laren plaques solars, sent el primer far de l’estat que emprava aquest tipus de sistema energètic. Al 2003 el CSIC signà un conveni amb l’Autoritat Portuària de Balears per poder emprar el recinte del far com a Estació d’Investigació Costanera i serà l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats qui el gestioni i hi dugui a terme les investigacions.

Seguim caminant a estones ran de mar i a estones per tiranys entre savines però sempre mantenint la mar a la vista, els colors fan goig. A pesar d’haver fet moltes aturades, en devers dues hores arribam a Cala Màrmols i com sempre la vista des d’alt és espectacular.

La platjola i els voltants són com un petit paradís, quina sort que encara quedin llocs així a Mallorca. Esper que se mantingui d’aquesta manera per a sempre i que cap especulador ni cap dels impresentables que ens governen ho puguin canviar.

                                                                             ARFV        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Possible petjada de Myotragus.

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)

Ulls espolsats, fora son i sensibilitat

Alternativa | 28 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

 Un nou regal del nostre company Mariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com 

La terra, si la tractam bé, és prou generosa per donar a tota la humanitat el que necessita. Fins i tot segons N. U. pel doble de la població actual. Som els homes que per cobdícia repartim malament els bens de la terra.

Més de la meitat dels habitants de la terra està desnodrit i ha de viure amb un euro i mig diari, milions moren de fam a l’any, milions de nins i dones són explotats laboral i sexualment, nins soldats i víctimes de mines, cada tres segons mor un nin per mor de la pobresa... Tot això és evitable. I per més inri els privilegiats del món sovint els culpabilitzen de la seva situació i es fan grossos de la seva riquesa. Aquest desgavell humanitari, és fruit essencialment del sistema  econòmic (que no manegen les víctimes), per tant, si es vol sortir d’aquest bugat i fer justícia, és precís un canvi d’estructures econòmiques, que no s’arregla sols amb ajudes assistencials, com si es tractàs de desastres naturals sense responsables. La situació econòmica la manegen uns determinats homes i per tant són els primers responsable. A ells correspons posar-hi remei.

Davant mitja humanitat victimizada, no n’hi ha prou amb una declaració d’igualtat de drets fonamentals, fa falta un canvi d’estructures econòmiques que faci tenir vera l’exercici d’aquests drets per tothom. Pentura la plena igualtat econòmica no és possible, ni desitjable, perquè intervenen factors com l’esforç, el mèrit, necessitats... però sí disminuir l’escandalosa desigualtat. La desigualtat no és immòbil: si no se frena, creix, com està succeint avui a Mallorca, Espanya i el món.

Una bona gestió econòmica no és sols la que genera més riquesa, sinó la que fa un repartiment equitatiu de la riquesa produïda. No basta el que degota dels que vessa dels rics. No hi pot haver llibertat vertadera si hi ha diferències abismals entre rics i pobres. Hi ha països, quasi tots, on les diferències entre els ingressos més baixos i els més alts superen el 200%, i amb aquestes ens trobam. Les 10 primeres fortunes del món és més grossa que la renta nacional del 55 països més  pobres i a EEUU l’1% té una fortuna superior a la suma de la que tenen 170 milions de nord-americans. Xifres que fan feredat, però que no fan trastocar el desordre social establert; un vertader escàndol! Els remeis que es posen a la crisi duen a fer encara més grosses les diferències.

Fa devers 80 anys Keynes deia : “L’avarícia, la cobdícia  i la cautela, han de ser els nostres déus encara durant una mica més de temps, ja que només elles ens poden treure del túnel de la necessitat i dur-nos a la llum del dia”. Ja ha plogut molt de llavonses ençà i estam en les mateixes i anam pitjor. Les receptes d’avui passen per l’adoració dels mateixos déus; el nostre sistema econòmic està arrelat damunt la cobdícia egoista i fa fruitar la injustícia.

Es parla molt de competitivitat, que ve a ser tots contra tots, en lloc de parlar de parlar de millorar la vida de tots; si es pensa sols en la prosperitat per mi i els meus, al marge (o esquena d’altri), que és la clau del nostre sistema, s’actua injusta  i reaccionàriament. La reforma laboral posada en marxa pel PP, llògicament cuinada i lloada pel capital, efectivament a la llarga, és possible que creï llocs de feina, però en sous miserables i molt competitius en relació a l’exterior del país i a l’interior, per mor de la munió de aturats desesperats, que hauran d’acceptar el que sigui per omplir el gavatx i no badar la boca al vent. Això farà encara més grossa l’encletxa entre els rics i els pobres.     

La concentració de la riquesa és cada dia més evident (transnacionals, unions financeres, bancs supermercats...), en contra d’una major redistribució. La cobdícia dels sostenidors del sistema no té aturall, mai en te prou i no li basta pa ni pasta. No sols rebaixa el costos laborals (flexibilitat laboral li diuen), sinó produir riquesa sense cap participació del treball; fent del capital una font de riquesa, com si per si mateix transformàs i produís bens sense el treball.

Hem de tenir sensibilitat i capacitat d’indignació davant els mals d’aquells i tants que estan pitjor que nosaltres. Mantenir un ulls crítics per donar una explicació a aquesta injustícia ignominiosa, i no engolir-nos i conhortar-nos amb els arguments que presenten els fets com inexorables. El món pot funcionar d’una altra manera més justa.

DEMÀ. Encadena't per sa Ràpita i es Trenc.

El punt de trobada és a l'entrada del Club Nàutic de Sa Ràpita Hora: 11.00h

Més informació a la pàgina del GOB. 

                                         


 

Resultat i primera valoraciˇ del ple d'abril.

Alternativa | 27 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Tots els punts es van aprovar, al nostre cas estam prou satisfets de l'aprovació de les mocions que proposavam nosaltres amb el suport d'altres grups. Esperam que la creació de la comissió d'avaluació i seguiment de la crisi sigui productiva i que es pugui obrir el més aviat possible el Centre de Turisme Ornitològic de la Gola.

1.- Aprovació definitiva, si procedeix, del Compte General corresponent a l’exercici 2010. Aprovada amb l’abstenció del PSM.

Vam demanar que aquesta legislatura no passi com a l’anterior respecte a les factures que havia sense pressupost, al Compte General; 523-271,31 euros. Un exemple més del desgavell de la gestió econòmica de la passada legislatura.

Una altra xifra que destaca d’aquest compte és el romanent negatiu de tresoreria de  3,645.499,14 euros.

2.- Aprovació inicial, si procedeix, de la modificació puntual de l’ordenança municipal de Policia i Bon Govern de l’Ajuntament de Pollença. Aprovada per unanimitat.

L’horari de obertura de les terrasses dels bars serà fins les 2 de la nit. Encara que es podrà ampliar o restringir segon les circumstàncies  de cada terrassa. Ara cal que es faci complir.

3.- Aprovació, si procedeix, de la resolució de la declaració de compatibilitat del lloc de treball (arquitecte, personal funcionari) ocupat pel Sr. Rafel Balaguer Galmés . Aprovada amb l’abstenció d’UMP

Ens alegra que es començi a regularitzar la situació laboral d’aquest funcionari, ja que fins ara tot el que l’ha envoltat ha estat prou irregular com explicarem a un article. Precisament  a aquest ple havia registrat un plec demanant la seva regularització.

4.- Ratificació, si procedeix, de la resolució de Batlia núm. 173 de 21 de febrer de 2012. Aprovada amb la nostra abstenció i  d’UMP.

Nomenament de procurador i lletrat al contenciós administratiu interposat pel sindicat FSP_UGT contra l’acord d’aprovació de la plantilla i pressupost de 2011.

Vam mantenir l’abstenció per la que vam optar a l’aprovació dels pressupost i la plantilla del 2011 ja que coincidim amb algunes de les al·legacions a la plantilla  de la Federació de Servei Públic de l’UGT que han donat lloc a aquest contenciós i que poden acabar amb una sentència al seu favor com la que també es va parlar al ple d’avui (punt 6).  Pensam que no s’havia d’arribar a aquests contenciosos amb el que es dilapiden doblers públic i  es podia haver evitat... però és impossible si ni tan sol es van dignar a contestar a les al·legacions que va fer la Federació de Servei Públic de l’UGT. Pensam que encara falta fer molt de canvis al personal eliminant situacions clarament irregular i no reproduint els parts i quarts d’anteriors legislatures. Cal escoltar més als delegats de personal i sobre tot no prendre decisions de manera unilateral.

5.- Ratificació, si procedeix, de la resolució de Batlia núm. 315 de 16 d’abril de 2012 Aprovada amb l’abstenció d’UMP i PSM.

Es revoca un acord anterior. L’Ajuntament  no es podra unir al contenciós que ha posat Alaró contra la Conselleria d'Innovació pels seus criteris a l’hora d’aplicar el repartiment dels fons de cooperación local als pobles que estan situats a la serra de Tramuntana. Pollença té més del 60 per cent del territori protegit,però pel fet de tenir censats més de 5.000 habitants, no gaudim de l'aportació econòmica d’altres municipis més petits com Fornalutx.

6.- Aprovació, si procedeix, de la proposta d’acord en execució de la Sentència núm. 969/2011, de dia 21 de desembre, dictada per la Sala Contenciosa Administrativa del TSJ de les Illes Balears- Aprovada amb l’abstenció d’UMP.

A la passada legislatura a pesar dels advertiments de la Secretària, el sindicat FSP_UGT i nosaltres es va atorgar un complement específics a dues  auxiliars administratives de l’Àrea d’Intervenció.  FSP-UGT va posar un contenció i la justícia els ha donat la raó. Ara aquestes auxiliars han de tornar aquest complements. D’aquesta forma s’ha perdut temps, doblers i aquestes auxiliars que van fer una feina extra han de tornar els doblers que van cobrar per la mateixa. Un desastre més que el regidor d’hisenda anterior podia haver evitat fàcilment. Com diu Federació de Servei Públic de l’UGT actuacions com aquesta  no es poden repetir.

7.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; PSM-EN i ERAM relativa a la creació d’una Comissió d’Avaluació i Seguiment de la Crisi Aprovada per unanimitat.

Com ja vam explicar presentam aquesta moció per articular un nou espai en el qual tots els grups representats en la corporació municipal treballin conjuntament per a estudiar els efectes de la crisi econòmica i proposar mesures per a pal·liar-los (article)  

L'equip de govern ens va demanar la retirada del segon punt de la moció que parlava dels fins de la Comissió, consideren que és millor concretar els fins en la primera reunió de la Comissió, vam acceptar la retirada d’aquest punt. Ara esperam que es faci pres la primera reunió i que sigui útil.

8.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; CiU; PSM-EN i ERAM a favor de la plataforma per la llengua   Aprovada amb l’abstenció del PP.

Una moció en defensa de la llengua catalana i contra els atacs que està realitzant el govern del PP; com el canvi a la llei de la funció pública. Es posaran tres llaços en suport del moviment per la llengua en edificis públics de Pollença, el Port de Pollença i la Cala Sant Vicenç.

9.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; CiU; PSM-EN i ERAM relativa a la promoció de Pollença com a ubicació de rodatges cinematogràfics, televisius i de fotografia   Aprovada per unanimitat.

Una bona manera de promocionar el municipi que ha de ser impulsada pel Consorci de Promoció Turística.

10.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; CiU; PSM-EN i ERAM en contra de la pujada d’imposts, a favor de la corresponsabilitat fiscal i de més liquidat (pdf) Aprovada amb l’abstenció del PP.

El sistema de finançament és totalment injust amb Balears i ara encara ha empitjorat més amb el nou govern del PP .

11.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; PSM-EN i ERAM contra les retallades en educació efectuades pel Govern de les Illes Balears (pdf) Aprovada amb l’abstenció del PP.

Amb les seves retallades el govern del PP està posant en perill l’educació pública el que posa en perill el nostre futur. Els països desenvolupats, avui, no poden competir en mà d'obra barata amb els països emergents. L'únic valor afegit que podem oferir al mercat de treball és la mà d'obra qualificada i la innovació. I això pressuposa que tinguem un sistema d'ensenyament públic de primera qualitat. (veure article sobre el tema).

12.- Moció presentada pels grups municipals PSOE; PSM-EN i ERAM per la retirada del RDL 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral (pdf) Aprovada amb l’abstenció del PP i UMP.

És clar que és imprescindible derogar la Reforma Laboral però  pensam que el PSOE no té legitimitat per parlar de reformes al marge del "pacte social" i de no comptar amb els "agents socials". I no té legitimitat perquè ha governat durant els últims anys d’esquenes al “pacte social”: fins i tot la seva última reforma es va fer amb l'oposició de la Patronal i els sindicats. Cal recordar la vaga general del 29 de setembre de 2010? On era el “pacte social” llavors?  A juliol del 2010 vam  presentar una moció contra la reforma del PSOE que no va ser aprovada.  De totes maneres, rectificar és de savis i estem contents de que el PSOE s’adoni dels seus errors i ho faci i per això hem votat a favor.

13.-Moció presentada pels grups municipals A; CiU i ERAM relativa a la reobertura del Centre de Turisme Ornitològic de La Gola (pdf)  Aprovada amb l’abstenció d’UMP.

Demanam que el Centre, que s’havia d’obrir l’1 d’abril, sigui obert  a les mateixes condicions que abans el més aviat possible. El batle es va mostrar a favor de la moció i va dir que sobre tot era un problema administratiu ja que s’ha dissolt el Consorci i la seva gestió passa a Espais de Natura Balear del Govern. Com li vam insistir cal accelerar les gestions ja que si Espais en aquest moment no té personal per obrir el centre cal iniciar ja el procés de licitació. Publicarem un article sobre el tema.


Dia 28 d’abril
 
Itinerari guiat
 
El Campament dels Soldats d'Artà
 
Associació d’Amics del Campament del Soldats
 
Sortida a les 8.30h. al Monument, Pollença.
 
És necessari portar berenar i calçat còmode. Pujarem en cotxe fins al campament.

 

Rompre els murs de silenci.

Alternativa | 26 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

A la inauguració de l'exposició "rompre els murs del silenci"  la regidora de cultura va llegir un sentit discurs. Entre altres coses un homenatge al seu padrí republicà que va passar cinc anys a les presons franquistes. Li vam demanar aquest discurs que amablement ens ha cedit i que publicam avui.

Recordau que podeu visitar  la interessant exposició "Rompre els murs del silenci“,  dedicada a la recuperació de la memòria històrica i produïda per Memòria de Mallorca i la Revista Sa Plaça, fins dilluns 30 d’abril

ROMPRE ELS MURS DE SILENCI

Bon vespre a tots,

En primer lloc vull donar les gràcies a SA PLAÇA i a l’Associació Memòria de Mallorca. També a en Toni Marquet per haver tingut aquesta iniciativa i a tota la resta de pintors que han fet possible aquesta exposició, expressant amb el seu art una època obscura de la nostra historia. A tots moltes gràcies.

Permeteu-me que avui, en aquesta inauguració, llegeixi unes paraules. Unes paraules per donar justícia a la importància i al significat que té aquest tema per tots nosaltres com a societat, i per mi per una qüestió personal.

No tinc cap dubte que encara hi ha un mur de silenci en quant a aquest tema. Tampoc dubto que hem de rompre aquest mur. Però s’ha de fer ja, perquè si no ho fem prest i amb tota la voluntat de mirar la nostra història amb els ulls oberts, tot i que el que vegem ens pugui fer mal, serà massa tard, i els sofriments i sacrificis de milers de persones en la defensa de la democràcia desapareixerà en l’abisme de l’oblit.

Tot i que n’hi ha que diuen que ja se n’ha parlat molt de la guerra civil, jo pens que no és així. Molta gent a Mallorca quan li demanes “Què saps de la Guerra Civil? Va haver-hi molta repressió a la nostra illa?” N’hi ha molts que no saben contestar. I la veritat és que jo mateixa no m’excloc.  Si no hagués estat pel que he aprés de la meva família, els coneixements que he rebut sobre aquesta època a l’escola varen ser ben pocs. Hi ha hagut una manca més que evident d’educació i d’informació sobre el nostre passat.

No podem avançar com a país si no coneixem bé el nostre passat. Per tant, iniciatives com aquesta suposen un granet més d’arena que ens permet recordar,  reflexionar i, sobretot, aprendre del passat.

Recordar no només les tragèdies que es varen viure durant la Guerra Civil i després durant la dictadura, sinó també rememorar el valor i el coratge que varen tenir moltes persones en aquella època, defensant uns valors i posant en perill les seves pròpies vides.

Ara tenim una gran tasca per davant per millorar com a illa en molts de sentits, per reivindicar el que trobam que és nostre, per fer feina per un canvi de model que clarament és més necessari que mai, per fer feina per sortir de la crisi i, el que és més important, per aprendre del que està passant.

Per això se necessita coratge, un coratge que moltes vegades no tenim. I és aquí on hem de reflexionar. Per sort, amb la nostra defensa no ens jugam la vida, per tant, per què no lluitam més? Per què moltes vegades ens queixam amb veu baixa i no fem res per canviar el que no ens agrada?

El meu padrí, el qual vaig tenir la sort de conèixer, em va poder contar moltes “batalletes” de la Guerra Civil. M’encantava escoltar-lo, era molt millor que qualsevol conte que pogués llegir de petita.

Ell era republicà, al igual que tots els seus germans, i va encapçalar una lluita que, per sort, no va acabar amb la seva vida, però sí que li va costar 5 anys de presó. Moltes vegades pens tant de bo fos viu per poder aprendre més del que va ser aquella lluita!

Sovint es diu que els que guanyen són els que escriuen la història, però nosaltres, després de la dictadura, hem tingut l’oportunitat d’escriure la història dels vençuts, dels que ho han donat tot en la defensa d’un bé que avui en dia, desafortunadament, la gran majoria de gent dóna per fet. I això és un gran problema.

Si nosaltres realment volem utilitzar bé l’oportunitat d’escriure la història des del punt de vista dels que en un primer moment varen perdre la guerra, la nostra ambició hauria de ser fer tot el que sigui necessari per fer madurar la democràcia que hem heretat. Només si assolim aquesta fita podrem dir que els sacrificis dels nostres avantpassats varen servir per qualque cosa.

Jo crec que el camí que ens durà a aquesta meta requerirà que ens superem sobretot en dos aspectes. En primer lloc, la nostra por que ens fa callar quan no hauríem de callar; i, en segon lloc, tenim l’altre extrem, l’odi i l’amor radical de les pròpies idees polítiques que massa vegades du a la gent a crear fosses a on en lloc d’aquestes hi hauria d’haver ponts.

Entre les moltes tragèdies de la Guerra Civil, una que ens hauria de servir com a advertència en aquest tema és la d’aquells dies de maig del 1937, quan, mentre els republicans i els anarquistes es mataven entre ells, els qui eren realment enemics comuns seguien avançant.

Avui dia val més no parlar d’enemics. Tots nosaltres que estimam aquesta illa hauríem de tenir present la protecció del que és nostre –el nostre paisatge, la nostra cultura i, sobretot, la nostra llengua–; tenim tots, o hauríem de tenir tots, el mateix objectiu independentment de quines siguin les nostres sigles.

El simple fet de poder lluitar per protegir allò que és nostre sense córrer cap risc com abans, que podies acabar mort o dins la presó, és degut als sacrificis de moltes dones i homes valents.

I en cada moment que, fent política, ens deixam dur per l’odi, la ràbia i el radicalisme, no només trepitjam de la pitjor manera la memòria d’aquelles dones i homes, sinó que feim un flac favor a la nostra illa, a les futures generacions i a la democràcia.

Al igual que en el 1936, quan la democràcia espanyola era massa jove per a que entre els que la varen voler defensar no hi hagués divisions, cosa que desafortunadament n’hi va haver; avui la nostra illa és massa petita per a que en la seva defensa hi hagi divisions.Per això, per aquesta unió hem de lluitar amb seny i sentit comú.

Gràcies a tots per la vostra assistència

 


Dia 28 d’abril
 
Itinerari guiat
 
El Campament dels Soldats d'Artà
 
Associació d’Amics del Campament del Soldats
 
Sortida a les 8.30h. al Monument, Pollença.
 
És necessari portar berenar i calçat còmode. Pujarem en cotxe fins al campament.

Ple d'abril

Alternativa | 25 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

  Ordre del dia del ple d’aquest dijous a les 20:00 h. Podeu venir a la sala de ple, el podeu seguir a Ràdio Pollença i si la tecnologia no falla anirem informant del mateix al nostre perfil de facebook i després a aquest bloc.

A aquest ple es presenten les mocions del ple ordinari de març, que no es va realitzar per la vaga general .

I.- PART RESOLUTIVA

       

1.- Aprovació definitiva, si procedeix, del Compte General corresponent a l’exercici 2010.

Només comentar que crida l’atenció la quantitat de factures que havia sense pressupost, un exemple del desgavell de la gestió econòmica de la passada legislatura.

2.- Aprovació inicial, si procedeix, de la modificació puntual de l’ordenança municipal de Policia i Bon Govern de l’Ajuntament de Pollença

Fins ara l’horari de obertura de les terrasses dels bars i restaurants era fins les 4 de la nit, si s’aprova aquesta modificació passarà a ser fins les 2 de la nit. Encara que per resolució de l’òrgan municipal competent podrà ser ampliat excepcionalment en zones turístiques, així com restringit per evitar molèsties als veïns o en zones d’especial incidència en el medi ambient. La restricció podrà afectar a una zona concreta o únicament als locals on l’ocupació produeixi molèsties als veïns previ informe de la Policia Local.

3.- Aprovació, si procedeix, de la resolució de la declaració de compatibilitat del lloc de treball (arquitecte, personal funcionari) ocupat pel Sr. Rafel Balaguer Galmés

En principi  es tracta de la renúncia a la compatibilitat que tenia aquest funcionari. Just a aquest ple haviam demanat per escrit regularitzar  la situació laboral irregular de aquest funcionari amb una reducció de jornada i un sou establerts per decret de batlia des del 2005. Un funcionari tan important com aquest i a qui se l’encarreguen informes tan fonamentals com el de la zona humida de l’Ullal o de la fàbrica, no es pot mantenir a una situació com aquesta. Li dedicarem un article al tema.

4.- Ratificació, si procedeix, de la resolució de Batlia núm. 173 de 21 de febrer de 2012.

Nomenament de procurador i lletrat al contenciós administratiu interposat pel sindicat FSP_UGT contra l’acord d’aprovació de la plantilla de 2011.

5.- Ratificació, si procedeix, de la resolució de Batlia núm. 315 de 16 d’abril de 2012

Es revoca un acord anterior. L’Ajuntament  no es podrà unir al contenciós que ha posat Alaró contra la Conselleria d'Innovació pels seus criteris a l’hora d’aplicar el repartiment dels fons de cooperación local als pobles que estan situats a la serra de Tramuntana. Pollença té més del 60 per cent del territori protegit,però pel fet de tenir censats més de 5.000 habitants, no gaudim de l'aportació econòmica d’altres municipis més petits com Fornalutx.

6.- Aprovació, si procedeix, de la proposta d’acord en execució de la Sentència núm. 969/2011, de dia 21 de desembre, dictada per la Sala Contenciosa Administrativa del TSJ de les Illes Balears,

A la passada legislatura a pesar dels advertiments de la Secretària, el sindicat FSP_UGT i nosaltres es va atorgar un complement específics a dues  auxiliars administratives de l’Àrea d’Intervenció.  FSP-UGT va posar un contenció i la justícia els ha donat la raó. Ara aquestes auxiliars han de tornar aquest complements. D’aquesta forma s’ha perdut temps, doblers i aquestes auxiliars que van fer una feina extra han de tornar els doblers que van cobrar per la mateixa. Un desastre més que el regidor d’hisenda anterior podia haver evitat fàcilment.

7.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; PSM-EN i ERAM relativa a la creació d’una Comissió d’Avaluació i Seguiment de la Crisi

Com ja vam explicar presentam aquesta moció per articular un nou espai en el qual tots els grups representats en la corporació municipal treballin conjuntament per a estudiar els efectes de la crisi econòmica i proposar mesures per a pal·liar-los (article)  

8.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; CiU; PSM-EN i ERAM a favor de la plataforma per la llengua   

Una moció en defensa de la llengua catalana i contra els atacs que està realitzant el govern del PP; com el canvi a la llei de la funció pública.

9.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; CiU; PSM-EN i ERAM relativa a la promoció de Pollença com a ubicació de rodatges cinematogràfics, televisius i de fotografia   

Una bona manera de promocionar el municipi.

10.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; CiU; PSM-EN i ERAM en contra de la pujada d’imposts, a favor de la corresponsabilitat fiscal i de més liquidat (pdf)

El sistema de finançament és totalment injust amb Balears i ara encara ha empitjorat més amb el nou govern del PP .

11.- Moció presentada pels grups municipals A; PSOE; PSM-EN i ERAM contra les retallades en educació efectuades pel Govern de les Illes Balears (pdf)

Amb les seves retallades el govern del PP està posant en perill l’educació pública el que posa en perill el nostre futur. Els països desenvolupats, avui, no poden competir en mà d'obra barata amb els països emergents. L'únic valor afegit que podem oferir al mercat de treball és la mà d'obra qualificada i la innovació. I això pressuposa que tinguem un sistema d'ensenyament públic de primera qualitat. (veure article sobre el tema).

12.- Moció presentada pels grups municipals PSOE; PSM-EN i ERAM per la retirada del RDL 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral (pdf)

No ens hem sumat a la presentació d’aquesta moció per part del PSOE, ja que la nostra assemblea ha considerat  que era massa hipocresia. El PSOE amb la seva política econòmica neoliberal i la seva reforma laboral va obrir el camí al PP. A juliol del 2010 vam  presentar una moció contra la reforma del PSOE (veure article)

13.-Moció presentada pels grups municipals A; CiU i ERAM  relativa a la reobertura del Centre de Turisme Ornitològic de La Gola (pdf)

Ja vam informar i criticar el tancament del  Centre de Turisme Ornitològic  de la Gola  que en principi s’hauria d’haver obert l’1 d’abril Hem fet i presentat aquesta moció conjuntament amb CiU i Esquerra demanant que sigui obert a les mateixes condicions que abans.

 


 

Dia 28 d’abril
 
Itinerari guiat
 
El Campament dels Soldats d'Artà
 
Associació d’Amics del Campament del Soldats
 
Sortida a les 8.30h. al Monument, Pollença.
 
És necessari portar berenar i calçat còmode. Pujarem en cotxe fins al campament.

 

Junta 17 d'abril 2012

Alternativa | 24 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui publicam un resum de la darrera Junta de Govern . Quan siguin aprovades i disposem de la mateixa publicarem l'acta respectant la llei de protecció de dades .

- Dació de comptes de resolucions d’Alcaldia de quatre llicències.

- Vam aprovar 18 expedients d’infracció de la ordenança d’ocupació de la via pública. Sembla clar que enguany no s’aplicarà la nova ordenança d’ocupació de la via pública. Quatre expedients sancionadors per la comissió d’infraccions administratives de l’ordenança municipal de la neteja de les vies públiques i de la recollida de residus sòlids urbans. I tres per la comissió d’infraccions administratives de l’ordenança municipal d’animals domèstics.

- Vam estimar les al·legacions presentades per una ciutadana i arxivar el seu expedient sancionador per la comissió d’una infracció a l’ordenança de publicitat dinàmica... Increïble, uns policies havien denunciat a aquesta ciutadana per repartir fulls contra la presència d’animals en circs. Qui pot confondre la llibertat d’expressió amb “repartir publicitat dinàmica”?  Sort que hem presentat al·legacions demanant llevar l’article 26 de la nova ordenança; “Realitzar qualsevol manifestació o activitat que pugui molestar o ferir la sensibilitat dels vianants. “ i altres similars.

- Vam aprovar les propostes de la regidora de cultura:

- Proposta per  inventariar Can Llobera que conté un valuós patrimoni moble que encara no s’ha inventariat (7.800 euros). Per comprovar o no els remors sobre el possible  l’ expoli que ha hagut a Can Llobera vam demanar que també es faci la comparativa entre el que ara tenim a Can Llobera i el que havia en el moment de la compra. Aquesta feina també es farà.

- Proposta pagament conferenciants curs d'història. Pagar a cada un dels conferenciants relacionats 120 €, en concepte de dietes i  desplaçaments per realitzar les respectives conferencies a l’esmentat curs d’Història; la  qual cosa suposa un total de 1.080 €.

- Proposta conveni manteniment programa MUSEUM PLUS (comprat pel Consell), programa mitjançant el qual fem l'inventari dels objectes del museu: 145€/primer any.

Vam aprovar la proposta del regidor de joventut de concedir el permís pertinent per dur endavant el Camp Sant Jordi que s'ha fet aquest passat cap de setmana.

           

Llegir ens fa mÚs lliures

Alternativa | 23 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

 Avui dia internacional del llibre us recomanam unes quantes editorials i llibres per comprar, podeu completar la llista als comentaris.

Edicions el Moixet Demagog – Grup d’estudis llibertaris “els oblidats”  Aquesta petita editorial, autogestionada i llibertària, que funciona sense subvencions i sense ajudes de cap tipus, mereix un reconeixement de tots els que creiem que només amb la cultura i amb el coneixement, el saber, l'home serà lliure. Títols que destacam sobre Pollença, dels que hem parlat i hem presentat.

-  "L'Adelante, un periòdic anticaciquil i d'esquerres"  de Pere Josep Coll;

- "Art/artesania a les preson feixistes" i coordinat per en Pere de la Punta i en Pepe Garcia.

- “El camí de Ternelles. Història, natura, problemàtica, tancament i excursions per un paratge inoblidable", de Joan Ramon Bosch i Pere Josep Garcia. Amb il·lustracions de Xisco i Ramon Provençal.

I el recentment presenta a abril de República i on trobareu informació sobre Pollença i els pollencins llibertaris: Els Invisibles. Diccionari de militants, organitzacions i sindicats llibertaris de les Illes Balears. Volum 1: Mallorca. 1869-1952. »

A més a més:

- “El Gall Editor” / “Ediciones Sol de Ícaro” a la seva oficina a la placa ca les Monnares 19 avui podeu trobar els seus llibres amb descomptes especials. Una bona compra seria si encara no el teniu; No eren blaves ni verdes les muntanyes  Josep Muntaner Cerdà, Josep.

 I avui també és un bon dia per comprar "Una altra vida" de l'enyorada Xesca Ensenyat.

 

 A més recordau que fins demà podeu participar a l’intercanvi de llibres que han organitzat entre l’Associació Lleure Actiu i la Biblioteca de Pollença, podeu dipositar els vostres llibres, indicant-hi el vostre nom i llinatges a unes bústies repartides per diferents punts de Pollença i el Port (Can Moixet, La Birreria, Ca’l Capellà, 1550, Poliesportiu de Pollença i Port de Pollença, Club Pollença Cultural, CP Port de Pollença, CP Miquel Capllonch, CP Joan Mas, CP Costa i Llobera, CC Monti-sion IES Port de Pollença IES Guillem Cifre de Colonya, Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya, Ajuntament, Move4 Centre Cultural Miquel Capllonch i Mar Dolça.)

  Després, el dissabte 28 d’abril entre les 10 i les 13 h. en els Jardins del Convent, es podran triar tants de llibres com s’hagin aportat.

Altres editorials que ens agraden:

- Traficantes de sueños.

- Virus editorial

- Atrapasueños

- Editorial hiru.

- Akal

- El viejo topo

- Editorial hacer.

- Txalaparta.

- Reino de Cordelia.

 

Trescant pel mˇn (CLXXIV) 14 d'abril.

Alternativa | 22 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

  El passat 14 d’abril assistírem als actes d’homenatge a la IIa República i en record dels republicans assassinats pels franquistes, se dugueren a terme al Bosc de la Memòria. Varen ser organitzats per la Comissió Cívica de Calvià, l’Obra Cultural Balear de Calvià i l’Associació Memòria de Mallorca. Intervingueren Maria Antònia Oliver París i Manel Suárez de l’Associació Memòria de Mallorca i diferents representants de les entitats organitzadores, també feren qualque intervenció alguns dels assistents, que li donaren una forta càrrega emotiva. L’acte finalitzà amb la col·locació per part de tots els assistents de clavells vermells a tots els arbres sembrats en memòria dels assassinats.

Llavors hi hauria una visita guiada pels voltants a càrrec de l’escriptor Pere Morey i Servera, començaria al Fortí d’Illetes i acabaria a Portals Nous.

En Pere Morey començà explicant aspectes històrics d’aquesta bateria de costa i la importància de la defensa de la Badia de Palma, ja que hi havia el temor d’una ocupació per part de l’esquadra dels Estats Units a la Mediterrània. S’iniciaren les obres al 1890 i s’acabaren al 1904 o 1905 tot i que al 1903 havia estat entregada oficialment a l’Arma d’Artilleria. Casualment entre els assistents n’hi havia un que hi va fer el servei militar a aquesta bateria i ens va explicar el manteniment que els hi feien als canons i també la gran quantitat de salves que hagueren de disparar per la mort d’en Franco, sempre m’ha agradat que se cremi pólvora a les festes, jo també vaig amollar un grapat de coets per Plaça.

En Manel Suárez explicà la part relacionada amb la qüestió dels presos, la massificació en que  se trobaven, mal menjar, males condicions higièniques i l’angoixa que havien de patir fins que els cridaven per anar a l’execució. Vàrem baixar a la zona on estaven els presoners i ens acostàrem a un dels murs on els afusellaven. L’acusació per a condemnar-los a mort era la de rebel·lió quan els que s’havien rebel·lat eren els altres.

Davant el mal estat del conjunt de l’antiga bateria, ens explicaven des de l’Associació Memòria de Mallorca, que va ser declarat BIC a l’any 2003 per ser un exemple d’arquitectura militar del segle XIX però que com és de propietat privada i la intenció era especular amb els terrenys, s’ha deixat en total abandó . A més, i això si que sap greu, durant la darrera legislatura progressista no se feren les passes oportunes i se deixà caducar l’expedient,  per el que pareix que ha perdut la protecció. Sembla mentida que això pogués passar amb els polítics de l’anterior legislatura, l’Associació Memòria de Mallorca va visitar el lloc amb l’anterior Director Insular de Patrimoni però increïblement no se va fer res.

Sortint del fortí continua la visita guiada, passam per el que era l’antic camp de futbol dels soldats i també la zona on abocaven el fems, que l’hi portaven amb un carretó estirat per una mula. Ens explica el que hi va fer el servei militar, que una de les diversions que tenien quan anaven a abocar el fems era agafar molta velocitat amb el carro i en arribar a l’esplanada voltaven i el feien derrapar, ho havien vist fer a les pel·lícules de romans.

Prop d’aquesta  esplanada vérem un edifici mig soterrat que ningú dels assistents me va poder explicar quina utilitat tenia, ja que se troba a una considerable distància del fortí però he trobat informació que ho explica; es tracta d’una casa de màquines i magatzem per a un projector elèctric d’exploració (Mangín  de 0,90 m de diàmetre), el projector s’havia de desplaçar en una línia paral·lela a la costa. Pareix que se va projectar al 1901 i dins el 1902 ja s’havien acabat les obres.

L’itinerari segueix de cap a Bendinat  on en Pere Morey ens explica algunes qüestions de l’arquitectura d’alguns edificis. Passam per la casa de Dina Bowden i prop de la platja ens llegeix un dels seus poemes i dóna algunes dades de la seva vida. Curiosament va ser la persona que va donar a conèixer als mallorquins la figura de Fra Juníper Serra.

De la platja de Portals Nous continuam per un caminet que va ran de costa fins a l’Oratori de Portals i allà ens explica la història de la seva construcció. Des d’allà mateix, ja que les tenim a la vista, ens conta les històries i llegendes de la Illeta d’en Sales, Illot d’en Sec i l’Illa de sa Porrassa. Llavors entram una mica a la zona urbana per a fer una darrera visita a un edifici amb una arquitectura singular i després ja ens dispersam cadascú a la seva.  

Ens ha agradat molt.

                                                                                                  ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)

Junta de govern del 3 d'abril

Alternativa | 21 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

  Perdonau el retard a aquesta secció-resum de les Juntes de Govern, aquesta setmana publicarem l'altre resum de la darrera Junta de Govern del 17 d'abri. Quan siguin aprovades i disposem de la mateixa publicarem l'acta respectant la llei de protecció de dades (una feina que només fa Alternativa des de fa anys).

 Junta de govern del 3 d'abril

- Dació de compte de resolucions d’alcaldia de concessió de quatre llicències.

- Es dona compte de la incoació de Quatre expedients disciplinari i sancionador per infracción urbanística.

- Vam aprovar tres expedients sancionadors en referència a la llei de protecció d’animals i l’ordenança municipal  d’animals domèstics.

- Dació de compte de la resolución de batlia núm 277, de 27 de març de 2012 d’aprovació del conveni de col·laboració entre l’administració de la CAIB i l’Ajuntament  per a la coordinació policial, la millora de la seguretat pública i suport a la policiá turística.

- Es van aprovar les bases per la convocatòria de la plaça de subinspector de la policia local, en comissió de serveis, amb la nostra abstenció. L’equip de govern fonamenta l’aprovació en que és una solució temporal i per la necessitat de cobrir la vacant de manera urgent. Nosaltres pensam a l’igual que el sindicat FSP-UGT dels funcionaris que aquesta plaça no s’ha cobert des del 2005 i que calia argumentar la urgència actual. Igualment per nomenar un aspirant en comissió de serveis calia una borsa de feina que no existeix. I per acabar  hi ha un contenciós administratiu pendent de resolució.

- Vam imposar a un personal laboral la sanció de set dies de suspensió d’ocupació i sou per falta greu consistent en suplantació; va portar a arreglar un motor de serrar que havia utilitzat per tasques a ca seva com propietat de l’Ajuntament. Per desgràcia el descontrol i falta d’actuacions durant anys a l’Ajuntament han donat lloc a situacions com aquesta.

- Vam aprovar la contractació d’una empresa per les liquidacions pendents de quotes urbanístisques  des de fa anys de l'UNAC 33. Aquesta feina s’hauria d’haver fet fa anys i amb personal de l’ajuntament però considerant el temps transcorregut amb la resolució dels recursos interposats contra les liquidacions emeses sense que s'hagi dut a terme i resultant necessària la seva resolució per evitar mals majors ( o sigui no cobrar res de res) ara s’adjudicarà a una empresa (Coordinadora de Gestió de Ingresos. S.A. ) Cal comprovar liquidacions emeses, notificacions, recursos interposats, situació de liquidacions, fraccionaments, garanties, passar a executiva les liquidacions i cobrar...150 euros per expedient i  17 % més IVA del que s’arribi a recaptar. No pot passar de 18.000 euros més IVA, ja que és un contracte menor.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Vam  aprovar contractació pel 14è Festival Internacional de Teresetes de Mallorca de Til Teatre Elàstic Nou S.L. 1180 Euros. Hi ha previstes dues actuacions;  11 DE MAIG POLLENÇA i 12 DE MAIG PORT POLLENÇA.

 


Intens cap de setmana d'activitats a Pollença (més activitats i més informació a l'agenda de ràdio pollença)

·   Avui i diumenge es durà a terme la Fira del Vi al Claustre de Sant Domingo.

Avui i diumenge continua la Feria de Abril  al camp de Futbol de Ca’n Escarrintxo.

. Avui i diumenge, acampada del moviment Escolta i Guiatge de Mallorca amb motiu de la Diada de Sant Jordi, a l'aparcament de la Renault. 

. Avui l’Associació Cultural U Camp de l’Oca i Racó de Tramuntana han organitzat un taller de contradansa que anirà a càrrec de l’Escola de Música i Danses de Mallorca. També hi haurà una ballada popular. És a la Plaça Major a les 17.30h i és gratuït.   

· Diumenge 22, amb motiu de la diada de Sant Jordi hi haurà Cercavila del grup de Caparrots i Gegants de l’Esbart de Sant Jordi, acompanyats dels Xeremiers Orats . Sortiran a les 19h de la Plaça Vella i passaran per Sant Jordi, Tito Cittadini, Reina M. Cristina, Sant Isidre i Plaça Major.

·                   

Imatge i més informació a l'Associació de vi primitiu de Pollença

 


El hombre mßs valiente del mundo

Alternativa | 20 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

A Pollença va haver tres camps de concentració, on republicans detinguts simplement per haver comés el delicte únic i exclusiu de ser fidels a la legalitat republicana democràtica van ser obligats a realitzar treball en obres públiques. És el que es denomina “els esclaus de Franco”.

Un camp al Port de Pollença de 1937 a  1939; els presoners van fer la carretera de la badia que uneix el Port de Pollença amb Alcúdia.

Altre a Albercutx  de 1937 a  1941 que van construir la carretera que va de la Creuta de Formentor a la Talaia d’Albercutx, on es va instal·lar una bateria antiàeria per defensar la base d’hidroavions.

I el tercer camp de concentració a la Cala Sant Vicenç que va ser obert ja a la postguerra, a 1940 i  va durar fins finals de 1942. La major part dels presoneres eren soldats republicans vinguts de la Península. La seva feina era construir un camí fins al lloc de Coves Blanques, on s’havia d’emplaçar una bateria de costa. Finalment no es va arribar a col·locar cap peça d’artilleria i tota la feina va ser inutil.  O sigui aquest camp de concentració a més d’una injustícia va ser una total inutilitat.

L’any passat l’anterior batle em va donar una carta d’una filla d’uns dels presoners republicans de la Cala Sant Vicenç  amb el seu permís i la convidada que fa Iniciativa Ciutadana per Pollença per participar al homenatge del 14 d'abril vaig  llegir la carta que hem transcribit a continuació. Com un homenatge a tot els republicans que van partir la repressió feixista. En aquest cas parlam de Vicente Jiménez Bravo Jiménez Bravo que abans de arribar al camp de concentració de la Cala Sant Vicenç havia passat pels camps de concentració de les platges de França i pels camps de concentració nazis.

 

En los primeros días de enero de 1942 llegó al muelle de Palma un barco con un triste cargamento; prisioneros republicanos destinados a cumplir sus condenas en el campo de concentración instalado en la Cala San Vicente de Pollença.

Hombres cansados, la mayoría de los cuales llevaba a sus espaldas batallas, sufrimientos, exilios, campos de exterminio, huidas, juicios y cárceles.

Personas que bajaban del barco arrastrando unos pies que llevaban incrustado el polvo de muchos caminos y que fueron obligados a seguir caminando hacia su destino, para algunos su meta final.

Desde el muelle hasta el campo fueron muchos los pueblos que encontraron a su paso y en todos las gentes salían a los portales de las casas a ver a esos muertos vivientes. Muchas mujeres se compadecieron de ellos y no duraron en ofrecerles agua a pesar de los guardias civiles que los custodiaban.

Y cuando, por fin, llegaron ala campo se encontraron con un jefe lleno de odio y fanatismo hacia los republicanos. Un personaje cuyo afán era hacerles la vida lo más difícil posible.

Quería por ejemplo que en las formaciones las filas fueran perfectamente rectas a pesar del desgaste físico de los hombres debido a la mala y escasa comida, a las horas de trabajo forzados y a la mala salud de la mayoría.

Tenía un método para lograr la perfección. Cuando todos estaban formados disparaba con su pistola un tiro y quién no estuviera bien colocado se lo llovaba.

Mi padre Vicente Jiménez- Bravo Jiménez -Bravo junto con Luis Morales Simón, compañeros dedsde el exilio en las playas de Francia, estaban entre los prisioneros que padecían cautiverio.

Todos estaban desesperados pero ocurrió algo que actuó como revulsivo, fue la gota que colmó el vaso. Mi padre la única persona del campo que no iba rapado al cero, recibió la orden de cortarselo. Estando preso de los nazis en Alemania trabajó en una fábrica de armamentos; un día explotó una bomba de hiperita y hubo varios muertos, mi padre en esos momentos no llevaba puesto el casco y fue herido en la cabeza. El médico alemán que lo atendió escribió una nota en la que se ordenaba que no se le rapase la cabeza. La nota sirvió para que, cada vez que alguien le llamaba la atención, la sacase y se acababa el problema. Unos años después un oficial médico español le hizo otra orden en castellano.

El jefe del campo de la Cala San Vicente, a pesar de la orden del médico alemán, insistió en que se cortase el pelo. Entonces mi padre, eludiendo como pudo el momento de pelarse, escribió una carta a Franco, esa carta salió clandestinamente del campo y llegó a su destino. Un día se presentó en el campo el capitán General de Baleares, lo hizo sin avisar, cogiendo a todos por sorpresa. Se mandó formar a los presos y se pronunció el nombre de mi padre que dio un paso al frente despidiéndose mentalmente de este mundo.

Se le hicieron preguntas alusivas a lo expuesto en su carta y de todo dio explicaciones y todo se comprobó. El resultado fue la destitución del jefe del campo por otro “normal” y el pelo de mi padre siguió luciendo en su cabeza.

Entre otras cosas, mi padre decía en su carta: …"no somos animales sino españoles, que como vuestra excelencia, aman a su país y hemos luchado por él como soldados, no como criminales…”

Muchos años después, cuando mi padre sufría las consecuencias de la demencia senil, el tío Luis me dijo: “trátale con respeto porque es el hombre más valiente que he conocido”.

Cuando mi hijo mayor me contó que , en una visita a la Cala San Vicente, había descubierto una placa dedicada a la memoria d elos soldados republicanos que padecieron cautiverio en esa hermosa playa, viejas historias salieron a flote desde el fondo de mi memoria y al mismo tiempo, nació un sentimiento de gratitud hacia el pueblo que ha tenido la delicadeza de hacer tal cosa.

Ni Vicente, ni Luis viven ya por eso nosotros, sus hijos, nietos y bisnietos, queremos darles las gracias en su nombre. Gracias Y las mandamos al Ayuntamiento como representante del pueblo.

Isabel Jiménez-Bravo Llabrés. Mª Luisa Moral.

 

AVUI: Els orígens de republicanisme a Mallorca i la I República

Xerrada
 
Els orígens del republicanisme a Mallorca i la I República.
 
Catalina Martorell Fullana.
 
Dia 20 d’abril. 20h. Centre Cultural de Pollença

Organitza: Iniciativa Ciutadana per Pollença
 
 

 

El tema del tapeo

Alternativa | 19 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

    Fa unes setmanes va sorgir al Port de Pollença una molt bona iniciativa que ha servit per donar una mica d’ambient a les nits dels dijous. Aquesta consisteix en la “Ruta del Tapeo”, que consta de disset bars adscrits amb l’oferta de tapa + canya o vi per 1,50€.  Els responsables d’aquesta idea van convidar als bars de Pollença a unir-se a la iniciativa i, en principi, pareixia que la idea era ben rebuda per alguns d’aquests bars.

         Poques setmanes després s’ha organitzat una ruta a Pollença, la “Tapas Route”, que ha triat també el dijous; aquesta noticia va sortir al diari "Última Hora" i en ella sortien a la foto el batlle i una regidora. L’oferta de Pollença inclou paquets per turistes que inclouen autobusos i un guia. Al Port de Pollença ha caigut molt malament, en primer lloc, el fet de que els organitzadors de Pollença hagin triat el mateix dia i, en segon lloc,  que des de l’Ajuntament es recolzés la iniciativa de Pollença quan no s’havia fet el mateix amb la inicial al Port de Pollença.

        La nostra opinió és que des de l’equip de govern no s’ha actuat correctament recolzant una iniciativa i no l’altra. Pensem que en un municipi com el nostre, que compta amb diferents nuclis, s’ha d’actuar amb molta cura per evitar situacions  conflictives i per cohesionar al màxim el municipi. Vàrem demanar si hi havia qualque tipus de subvenció, com es remorejava, i ens han contestat que l’única aportació de l’Ajuntament va ser l’assistència a l’acte de la inauguració i la famosa foto.

        Pensem que el conflicte que s’ha creat ve donat per dues filosofies diferents a l’hora de desenvolupar una mateixa idea: una neix dels propietaris dels bars, que cerca sumar esforços per dinamitzar les nits dels dijous; i l’altra, que neix de la iniciativa d’un particular que ofereix el servei als bars. En cap cas s’ha d’entendre com un conflicte entre els dos nuclis de població, les dues filosofies són legítimes, però evidentment pensem que una és més interessant que l’altra.

        Des d’Alternativa volem animar als restaurants i bars de tot el municipi a crear una associació que pugui servir per canalitzar millor aquestes iniciatives. Entre tots hauríem de fomentar el potencial turístic del nostre municipi de forma coordinada, evitant entrar en competències i, si pot ser, involucrant al tres nuclis de població, ja que pensem que la Cala Sant Vicenç també pot entrar en aquest joc.

La "Ruta del tapeo" al Port de Pollença.

 

 

 

El batle, Toni Seguí i la regidora de turisme presentant la ruta de tapa a Pollença 

 


Xerrada
 
Els orígens del republicanisme a Mallorca i la I República.
 
Catalina Martorell Fullana.
 
Dia 20 d’abril. 20h. Centre Cultural de Pollença
 
 
 

 

Ous i caragols

Alternativa | 18 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Un nou article del nostre company Mariano Moragues, cal insistir i donar llum. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com

La veritat no és qüestió de números. Les majories no converteixen en ciència les seves creences. Si fos així encara picaríem pedra i creuríem que la terra és plana. Jo no sé si J.R. Bauzá fa es pur, vol passar per més viu que els altres, té mala llet, és un cínic, és més caparrut que el peix de xarxa, està obsessionat amb centralisme castellà, és un poll entrat en costura que es creu tot lo món, o simplement una persona desinformada i equivocada. Triau. Defensa que la manifestació de les urnes li donen la raó en la seva política contra la llengua, quan tots saben i ell ho sap, que no es vota cada punt d’un programa (seria una monada que fos així), sinó que les votacions a un partit són molt més genèriques i desgraciadament sovint més emocionals que racionals i poques vegades el comú de la gent ha llegit el programa del partit que vota. Dir que té un 64% de gent que recolza punt per punt el programa, és una fal·làcia evident; encara que fos així, això no significa que la política lingüística de J. R. Bauzá deixi de ser un absurd històric, social, antropològic, anticonstitucional (Art. 3), contra un dels drets Civils i Polítics dels pobles de les N.U. firmats i reconeguts per l’Estat espanyol, anar contra una cosa consensuada amb els seus (els fa quedar com a beninois), etc.... A més d’una falta de respecte per una cultura, que pareix no és la seva, ni l’estima. Ja s’ha dit per pa i per sal  que alçurar l’abeller de la llengua, quan la cosa funcionava tranquil·la i bé, deixant en banda el talabastaix de les qüestions del programa que són urgents, és mostrar la filassa, tenir culajera i moure bues sense importar-hi.

Amb raó A. Alorda, en el Parlament li entimà:“Sr. Bauzá vostè és el pitjor enemic de la nostra llengua”. S’escolà major, Rafel Bosch, la veu del seu amo a qui ensabonà demanant que retiràs el que havia dit. Jo li demanaria al Sr. Bosch, que ha decebut a tots els qui creiem que posaria un poc de seny a tot aquest desgavell, digui meam si no hauríem de recular al temps de Franco per trobar dins Mallorca una política lingüística tan nefasta com la de Bauzá, de la qual ell mateix s’ha fet còmplice. Ni els animals caguen dins el seu cau!

 

 


Xerrada
 
Els orígens del republicanisme a Mallorca i la I República.
 
Catalina Martorell Fullana.
 
Dia 20 d’abril. 20h. Centre Cultural de Pollença
 
 

 

Cal una nova exposiciˇ de l'Ordenanša d'ocupaciˇ de la via p˙blica.

Alternativa | 17 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

  Ahir va finalitzar l’ exposició pública de la ordenança d’ocupació de la via pública. Després de la seva aprovació inicial la junta de portaveus ens hem reunit dues vegades per revisar-la, sense arribar a fer-ho de manera completa, al manco s’hauria d’haver fet una altra reunió. Falta entre altres coses revisar els diferents mapes de l’ordenança. Per això el divendres passat vam presentar unes al·legacions a la mateixa ordenança.

Pel que sabem s’han presentat nombroses al·legacions substancials a l’ordenança per això ara el més norma,l i el que demanam a l’equip de govern, és que la nova ordenança no s’apliqui aquesta temporada ja que consideram que seria impossible fer-ho de forma correcta quan la majoria de les terrasses ja s’han muntat. La precipitació amb la que s’han fet les coses fins ara no ha portat res bo i seria il·logic pretendre aplicar ara una ordenança amb canvis prou significatius respecte a la que tenim a aquest moment.

El més lògic  i el que demanam és  reunir de la junta de portaveus per estudiar totes les al·legacions que s’han presentat, i fer una nova redacció el més consensuada possible i una nova exposició pública de la ordenança amb les al·legacions acceptades. Així tothom haurà pogut dir la seva i els bars, restaurants i comerços tendrien temps per complir sense problemes la nova ordenança a la temporada.

Aquestes són les al·legacions que hem presentat, a més de diferents propostes que hem fet a les dues juntes de portaveu, i que esperam poder ampliar en noves reunions.

- El títol de l’ordenança hauria de ser “ordenança municipal reguladora de l’ocupació de la via pública” més breu i que inclouria tot el que ocupés la via pública.

 

- Article 9. Denegacions.

        - 11. l’informe favorable o desfavorable de la policia per les ocupacions sol·licitades en la calçada o en zona d’aparcaments s’han de fonamentar en informes previs amb criteris objectius; freqüència i intensitat tràfic, amplitud de la calçada, si és d’un sentit o doble sentit, localització de l’espai... (afecta també a l’article 16.4.1.)

        - 14 i 21. Cal fer un llistat dels llocs considerats d’especial rellevància ambiental o monumental (afecta també a l’article 16.5).

- El capítol III també ha de fer referència a ocupacions realitzades per comerços.

- Article 18.3 Es podran permetre ancoratges o fixacions en llocs com la primera línia per evitar que el vent pugui aixecar els para-sols.

 

- Article 40 Infraccions lleus. Llevar totes les que fan referència a ús i no a ocupació de la via pública; 40.7./ 40.8/ 40.26/

Llevar l’article 40.17. Què fa referència a la realització d’acampades i que no té cap sentit a Pollença.

El 40.27; la venda ambulant s’hauria de regular ni prohibir totalment,

El 40.28; els artistes de carrer s’han de regular.

- L’ordenança ha de incloure un apartat dedicat als expositors i ròtols comercials de comerços  que es pengen a les fatxades o es posen a la via pública i tenen un important impacte visual , degradant el paisatge urbà.

 

Articles anteriors sobre el tema;

Una ordenança hibrida i confusa.

Nova ordenança ocupació de la via pública.

Vivim en societat.

 

Solidaritat amb David, Guillem, SÝlvia i Robert

Alternativa | 16 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Que la justícia no és igual per a tothom, ho sabem tots. Que hi ha diferències segons el teu poder econòmic i/o polític a l’hora de comparèixer davant el jutge és més que evident. Així com també som conscients de que la justícia pot arribar a ser (massa cops) una eina del poder.

I això s’ha tornat a demostrar en el procés que estan patint David, Guillem, Sílvia i Robert, militants independentistes que després d’uns incidents a la Diada de Mallorca del 30 de desembre de 2010 foren acusats d’ultratge a la bandera espanyola, delicte d’atemptat a l’autoritat i lesions. Unes acusacions que suposen una petició de 9 anys de presó i 13.000 euros en indemnitzacions i multes per part de la Fiscalia.

Tant l’acusació com la petició de la fiscalia son surrealistes. Aquell 30 de desembre de 2010 certament hi hagué incidents: la policia carregà  durament, mentre feixistes llançaven cadires contra els manifestants; fet que provocà que alguns d’ells s’hi tornassin. Durant aquella manifestació, en David i en Guillem formaven part del servei d’organització, duent un guardapits identificatiu. Tanmateix, dies més tard, ambdós foren detinguts per la policia espanyola, sota l’acusació d’haver agredit a membres d’aquest cos. Posteriorment, la premsa inicià una duríssima criminalització contra ells dos: mentí, difamà, publicà fotografies amb noms complets i suposades biografies militants. Segons els mateixos manifestants, en David i en Guillem són innocents: ni el primer llançà cap cadira, ni el segon agredí a cap policia. Tot sembla un muntatge cap a unes persones compromeses des de fa molts anys en les lluites socials.

Aquests militants seran jutjats el proper dia 18 de juny de 2012 i des de l’esquerra independentista de Mallorca s’ha iniciat una campanya de suport i petició d’absolució i s’ha habilitat un bloc: http://absoluciomallorquins.wordpress.com/

 

Des de la campanya et proposam dues maneres de donar-nos suport:

·         Fent difusió del cas: 

o    Organitzant conferències, xerrades o fent agitació. Per això, et pots posar en contacte amb nosaltres (absoluciomallorquins@gmail.com): ja sigui perquè et facem arribar material o bé per poder comptar amb alguna de les persones encausades per a la conferència o xerrada.

·         Econòmicament: 

o    Distribuint els bons de suport. Ingressant primer els doblers al compte de la campanya et farem arribar els bons per correu ordinàri per a la seva distribució. Igualment t’aconsellam posar-te en contacte amb nosaltres.

o    Fent un ingrés al següent compte: “Sa Nostra” 2051 0217 81 1070008980

Des d’Alternativa per Pollença volem sumar-nos a aquest recolzament i volem manifestar el nostre suport als quatre imputats, amés del nostre rebuig cap a un tipus de justícia que no cerca més que la criminalització i posar fre a l’activisme polític i social.

Sabem que aquest judici no els aturarà, sinó que més bé els donarà força per a continuar, ja que això demostra que la seva acció obre una mica més les escletxes del sistema. Endavant companys. Tota la nostra solidaritat.

 

 

 

Trescant pel mˇn (CLXXIII) PP < = > Destrucciˇ.

Alternativa | 15 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Segueix avançant aquesta maquinària destructora de cultura i medi ambient.

Contínuament s’està parlant dels despropòsits d’aquests impresentables que ens governen i no és que no hagi altra cosa de què parlar, és que les seves actuacions indignen de cada vegada a més gent.

 Si encara hi ha qualque treballador, ecologista, defensor de la nostra cultura o persona amb un mínim de sensibilitat, dels que varen votar al PP que no sàpiga perquè ho va fer,  jo els ho diria però no quedaria bé deixar-ho escrit aquí.

Després d’haver donat la confiança a aquests aprofitats sobrats de barra, ara ens toca demostrar-los que no estam disposats a suportar que ens tractin de beneits, a pesar de que amb aquesta majoria que els hi hem donat ho pareguem.

El passat dijous s’aprovà al Consell de Mallorca aquesta malifeta que converteix dues hectàrees en vint-i-una, idò... què no ha estat bo de fer?   

Els veterans que lluitaren fa 30 anys per salvar el conjunt d’Es Trenc, ara s’hi tornen a posar tot i que els hi costa creure que tornem a estar en aquest punt.

El passat dilluns hi hagué la primera manifestació que sortint de Sa Ràpita avançà un tram per la platja fins un punt on s’explicaren alguns detalls del desastre que se vol fer a la zona, digueren que hi havia unes 400 persones tot i que jo tenc una altra manera de contar i pot ser no fossin tantes però així i tot hi havia molta de gent. Va ser convocada per Esquerra Unida de les Illes Balears i ja pot donar una idea de la resposta que pot tenir quan la convoqui una plataforma de partits d’esquerra, nacionalistes,  grups ecologistes, moviments contra polítics corruptes i indignats en general. 

Tenim molt per fer, ens aniran obrint diferents fronts per a dispersar-nos i cansar-nos, ja ataquen descaradament la llengua, l’ensenyament, la sanitat, els drets civils, el medi ambient i tot el que els suposi una trava per a les seves aspiracions de poder i així tenir l’espai lliure per   especular i fer grans negocis. A Mallorca ja perillen un bon grapat d’espais amb algun tipus de protecció: Canyamel, Es Guix, Es Verger, Son Real, Ses Fontanelles, Marina de Magaluf, el conjunt d’Es Trenc i si no ho aturam molt més.

Aquestes 21 hectàrees on se vol construir el complexe hoteler de Campos, se troben darrere el port de Sa Ràpita a un lloc que afecta directament a la zona d’Es trenc i el Salobrar de Campos. Alguns defensors del projecte diuen que això serà bo per a l’economia de Mallorca perquè un hotel de cinc estrelles durà un turisme de qualitat, etc... idò en lloc de destruir més territori per què no se reconverteixen molts dels hotels que ja hi ha en establiments de cinc estrelles? No és sostenible dur més turistes a Mallorca però sí que estaria bé que les places hoteleres que ja hi ha fossin de més qualitat.    

No hem de deixar destruir més territori, ens hem de moure o pagarem les conseqüències, lluitem pel nostre patrimoni.

                                                                                     ARFV.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 (Segueix)

Avui Ús 14 d'abril.

Alternativa | 14 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Tal dia com avui, un 14 d'abril, però de fa molts anys (1931) va iniciar-se un període de la història d'Espanya ple d'il·lusions. Una fase incerta però engrescadora. Un temps de canvis, lents per a uns i massa ràpids per a uns altres. Uns anys en que Espanya va patir un d'altabaix i la política va sortir al carrer: els homes i dones es van organitzar com mai ho havien fet i els beats es van escandalitzar també com mai havien fet. El rei havia marxat per a no tornar.

Clubs, casinos, ateneus, sindicats, biblioteques, escoles, societats... feren de la "cosa" pública un ésser ple de vida: bullent. Mai com fins aleshores hi havia hagut tanta consciència política i les persones havien estat en el centre del debat. I mai més ha tornat a succeir. 

Son moltes les versions, visions i opinions (també tergiversacions) que s'han donat sobre el que passà en aquells 6 anys. Però tothom coincideix en una mateixa cosa: molts homes i dones  foren protagonistes del seu present i volgueren ser-ho del seu futur (ja fos encertat o no). 

I també hi ha prou concens en una mateixa cosa: després d'aquell segon període republicà (recordem que a Espanya ja hi havia hagut una primera República el 1873) hi hagué una guerra civil. Alguns mal intencionats han volgut fer-nos creure que fou aquella república, o els anarquistes, o els comunistes... qui iniciaren aquella guerra. Però no hi ha dubte que l'experiència de canvis fou massa gran per a una part de la societat reaccionària, militarista, beata i sense escrúpols, que promogué un cop d'estat que va fracassar. Un cop d'estat fallit que va portar-nos a una guerra fraticida que va acabar amb una de les dictadures més ferotges de l'Europa del s. XX, a l'altura de l'Alemanya nazi, l'Itàlia de Mussolini o la URSS d'Stalin. 

Però això ja son altres coses. Avui és 14 d'abril, una data assenyalada per tots aquells que creiem que la memòria i l'esperit d'aquell temps s'ha de recuperar. Una memòria que avança a passes molt petites i que cal que d'una vegada per totes passi a ser història. Una història de la que aprendre i no una simple nostàlgia.


Avui a les 19h. a la pl. Seglars
 
Acte d'homenatge als republicans
 
Poesia i ofrena floral
Música republicana:
Taverners
Xeremiers Eladio Lorente i Tomeu Cerdà.
 

 

Pla d'ajust de Pollenša

Alternativa | 13 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va aprovar l’informe del pla d’ajust  previst al RD 4/2012 per garantir el pagament del préstec demanat per pagar als proveïdors.  Abans d’aquest pla d’ajust al pressupost del 2012 s’havien reduït les despeses 925,620,1 € i s’havien aprovat amb un superàvit de 330.461,6 €. Les principals mesures d’ajust:

1.- Una mesura que ja cobreix les quotes de devolució del préstec: l’aplicació dels nous valors cadastrals que van entrar en vigor el 1 de gener de 2007, i que es van incrementant anualment  500.000 euros, anualment durant nou anys. Hem de recordar que a  Alternativa volíem presentar una moció al ple de febrer demanant una  revisió dels valors cadastrals a la baixa, però el RD 20/2011 aprovat pel govern central del Partit Popular ens va impedir presentar aquesta moció que era assumible per l’Ajuntament i hagués ajudat als ciutadans (veure article)

2.- Amb la pujada a l’any passat de les taxes de la recollida i tractament de fems s’ha cobert totalment el servei i s’ha eliminat el dèficit que generava el mateix.

3.- Es continuarà la inspecció de tributs locals  que ja es va iniciar al 2011 que s’ampliarà durant quatre anys; a més de revisar l’impost de construccions es revisarà l’IBI.

4.- Durant el 2011 s’ha experimentat un fort increment a la recaptació de sacions urbanístiques (592,906,61 € ), xifra que es pot superar fàcilment.

5.- Reducció de l’import dels contractes. La obligació de presentar mínim tres pressupost pels contractes de serveis o de subministraments que excedeixin de 4000 euros i els d’obres que excedeixin els 18.000 €.  Aquesta mesura que no es feia en nombroses ocasions a l’anterior legislatura i que no ens vam cansar de denunciar ha suposat un sobrecost a alguns serveis. Al pla es reitera el compromís que ja s’ens va fer a l’aprovació dels pressuposts de licitar segon marca la llei els serveis de jardineria, poda, manteniment elèctric...

6.- Es preveu que el servei de la residència no sigui tan deficitari per l’Ajuntament quan es facin les obres del centre de dia  i es puguin substituir  les places de la residència que es trobin en pitjors condicions per les del centre de dia, el que permetre pujar el preu públic.

La major preocupació que tenim en aquest moment és la idea de que el govern central del PP pugui obligar als Ajuntaments a que els serveis socials i culturals es financin totalment mitjançant taxa o preu públic.

Memòria

Pla d’ajust

A la relació certificada de factures  (1,741.474,95 €) per la qual es fa el prèstec i aquest pla d'ajust  hi ha un bon grapat de factures d'empreses i persones que com van denúnciar al seu dia a fiscalia (sense resultat) es van fer incomplit la llei de contractació pública i que han significat un sobrecost per tots els ciutadans , però una vegada que s'ha fet la feina i aquesta s'ha confirmar per part d'un polític o tècnic s'ha de pagar.

També destaquen algunes factures de fa ja un bon grapat d’anys (2006, 2007...), alguna de les quals no ha estat registrada fins el 2011. Un exemple més de com s’han fet les coses a aquest Ajuntament.

Mentre el banc central europeu presta als bans a un 1% aquest ens faran pagar a l'Ajuntament entre un 5 i un 6%. 

Blog a-políticos 

 


 Divendres 13 d’abril

 Presentació del llibre

“Els Invisibles. Diccionari de militants, organitzacions i sindicats llibertaris de les Illes Balears. Volum 1: Mallorca. 1869-1952”.
Grup d’Estudis Llibertaris Els Oblidats: Miguel López, Pere J. Garcia.
20h. Centre Cultural de Pollença
 
Dia 14 d’abril
Acte d'homenatge als republicans.
Poesia i ofrena floral.
Música republicana: Taverners, Xeremiers Tomeu Cerdà i Eladio Lorente.
19h. Plaça dels Seglars.
En aquest acte volem convidar a tothom que vulgui a declamar un poema, llegir un text o tocar o cantar una cançó.
 
 

Deixondit

Alternativa | 12 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Un regal doble més del nostre company Miquel Trias. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com

Amigues i amics, salut:

Com sabeu sempre estic cavil·lant de quina manera arreglar el món, idò avui he tengut una pensada que vull compartir amb voltros, perquè crec que pot aidar molt:

Mirau que ho són de dolents aquest 50 % de joves sense feina!!!! Li lleven la son a Sa Mastegat; saps si en comptes d'anar de festa, bauxa, trull i botilot, se n'anassin a cercar feina, aquell dormiria com un àngel…

Tanmateix ho podríem veure d'altra manera: si l'esmentat se n'anàs a viure a un pis de protecció oficial, i deixàs anar tot el tu autem que l'envolta, secretaris, servei, seguretat etc… el comú estalviaria la despesa orba que ara feim…doblerada que podria servir per donar feina a tots aquells joves, mal fos arreglant marges.

I tots contents i qui no ho cregui que ho vagi a cercar

En Miquel des cantó


Dia 13 d'abril 20h. Centre Cultural de Pollença
 
Presentació del llibre
 
Els Invisibles. Diccionari de militants, organitzacions i sindicats llibertaris de les Illes Balears. Volum 1. Mallorca: 1869-1952
 

Cal obrir el centre de turisme ornitol˛gic de la Gola.

Alternativa | 11 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Ens preocupa i criticam el tancament del  Centre de Turisme Ornitològic  de la Gola  que en principi s’hauria d’haver obert l’1 d’abril. A més sembla que no es mou ni licitació ni contracte per a la gestió del Centre i es posa en dubte la seva obertura enguany. Hem demanat a l’equip de govern que s’informi sobre aquest tancament però encara no hem obtingut resposta. Demanam  la continuïtat del Centre i que es garanteixi el manteniment i millora de la zona humida i del Parc.


El tancament del Centre seria una pèssima notícia per Pollença i de cap de les maneres pot ser consentit per l’Ajuntament. El Centre té un gran potencial, i és un gran valor afegit del municipi. És totalment hipòcrita veure com s'omplen la boca amb la desestacionalització turística i poden deixar tirat un petit recurs, de baix cost, que ja havia sembrat llavor i era lloat per molts visitants. Al 2011 va registrar la visita de 5.823 persones en tota la temporada, i un  53% dels visitants eren britànics. El major volum de visitants es va registrar durant els mesos de primavera i tardor, amb la qual cosa se n’ha consolidat l’oferta turística fora de temporada. Concretament, el mes de maig de 2011 es va registrar el nombre més alt de visites al centre, amb prop de 1.400 persones.

 

El Centre de la Gola és el primer i únic d’aquestes característiques obert al públic a les Illes Balears. Ha estat gestionat fins a finals de març pel Consorci la Gola, que estava format per l’Ajuntament de Pollença i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori i es troba a la zona humida de la Gola, al bell mig del Port de Pollença. Es va inaugurar l’any 2010 amb l’objectiu de donar a conèixer els valors ornitològics i naturalístics del nostre terme municipal. A més, el centre ha fet una gran feina educativa i divulgativa i va recopilar el registre de prop de 70 espècies diferents d’aus a la Gola. 


 

El Centre de la Gola és el primer i únic d’aquestes característiques obert al públic a les Illes Balears. Ha estat gestionat fins a finals de març pel Consorci la Gola, que estava format per l’Ajuntament de Pollença i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori i es troba a la zona humida de la Gola, al bell mig del Port de Pollença. Es va inaugurar l’any 2010 amb l’objectiu de donar a conèixer els valors ornitològics i naturalístics del nostre terme municipal. A més, el centre ha fet una gran feina educativa i divulgativa i va recopilar el registre de prop de 70 espècies diferents d’aus a la Gola. 

 

Nota de premsa del GOB denunciant el tancament

 

Article i fotografies del company Biel Perelló 

 

Reportatge sobre el CENTRE DE TURISME ORNITOLÒGIC DE LA GOLA (Port de Pollença) emès el 28 de setembre de 2010 al programa L'AGUAIT de TV DE MALLORCA [M] i produït per MIRAPRIM.


 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb