URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXXI) GEO-berenar Porreres.

Alternativa | 01 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

El passat dissabte tingué lloc un GEO-berenar, el 4t i en aquesta ocasió ha estat a Porreres.

Un altre cop en Guillem Mas se n’ha ocupat d’organitzar aquesta trobada de geòlegs i gent interessada en aquestes qüestions. Aquesta vegada ha estat al Cafè Can Toni de Son Oms on ens hem reunit per prendre energies suficients per fer el recorregut programat.

Amb panxa plena, agafam els cotxes i ens acostam fins a l’entrada de la pedrera de Son Grau d’on se treu el marès de Porreres , tot i que està a Campos. Pot ser que això sigui perquè s’hi accedeix per un camí que arranca just devora el nucli de Porreres, Camí de ses Pedreres, a més de que normalment hi ha treballat gent d’aquest poble.

Una vegada a l’entrada, en Guillem ens dóna algunes explicacions: Són unes maresseres subterrànies de més de 10 Km de galeries que se començaren a explotar al segle XVII. És l’única que està activa a la zona tot i que un temps n’hi havia algunes més, fins i tot amb prou importància com perquè s’hi fes una estació ferroviària, la de Pedreres – Son Mesquida de la línia de Felanitx.     

Començam a entrar i anam veient la part més antiga, és sorprenent la quantitat de metres cúbics de marès que se va treure de forma manual, a les parets i els sostres se veuen les marques que deixaven les escodes quan tallaven les peces. A algunes zones també se pot veure, al sostre, les marques dels llums de carbur que empraven els picadors per il·luminar el tall, això a partir del 1900.

Temps enrere se reutilitzaren gran part de les galeries per a cultivar xampinyons, avui en dia ja s’ha deixat aquesta activitat i també s’hi han deixat grans quantitats de plàstics i elements dels utensilis i instal·lacions que s’hi empraren.

De les marques de les escodes passam a les marques de la serra mecànica, ens diuen que actualment s’està extraient marès a una fondària de 30 metres. Quan arribam al tall actual ens fan una demostració de com s’extreuen les peces i després com se tallen en llesques més primes.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Durant el trajecte se poden escoltar explicacions d’en Guillem, del propietari de l’explotació, d’un entès en aquests oficis i a més hi ha debat entre els geòlegs i els que hi vulguin participar.

Aquest marès se formà dins la mar per materials sedimentaris, entre el Pliocè Inferior (~5 milions d’anys) i el Plistocè Superior (~20.000 anys)  s’ha de tenir en compta que durant llargs períodes la Conca de Campos estava inundada.

En Guillem ens explica que aquest marès és una calcarenita i que està formada per bioclasts, oòlits, litoclasts, això és: closques i restes d’animals marins, petites bolletes formades per capes concèntriques de calcita, partícules erosionades de roques i petites quantitats d’altres materials. Tot això cimentat amb carbonat càlcic en forma d’aragonita o de calcita. En conjunt, més del 90% d’aquest material és carbonat càlcic en una forma o l’altra i menys del 10% pot ser magnesi, alumini, sílice o ferro. La veritat és que aquest món de la geologia és molt apassionant.

De tornada anàrem per una galeria que comunica amb una antiga pedrera veïna que està totalment picada a ma. Una vegada ja som a fora alguns aprofitàrem per visitar una cova d’enterraments que està molt a prop de la pedrera i després cadascú prengué el seu rumb.

Ha estat un bon GEO–berenar i una visita ben interessant amb gent molt agradable, ja frissam que s’organitzi el proper.

                                                                                            ARFV   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb