URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Podem millorar la llei de Transparència

Alternativa | 03 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 El govern del PP que ha incomplet un gran nombre de promeses electorals (no pujarien els impostos, perseguirien als defraudadors...) però al manco han complit la seva promesa electoral d’aprovar un avantprojecte legislatiu de una llei de transparència. Espanya com hem denunciat moltes vegades a aquest blog és l'únic país d’Europa amb més de 1.000.000 d'habitants que no té una llei de transparència,  una vergonya de la qual són responsables anteriors governs del PSOE i el PP i que demostren  el poc interès que n’hi ha per combatre la corrupció. 

 

Un aspecte molt interessant i nou és que els ciutadans podem fer les nostres aportacions per millorar-la, durant un període de 15 dies a partir de la data de la publicació (26 de març). El govern central ha creat una pàgina web, www.leydetransparencia.gob.es, on podem fer les nostres aportacions. La web consta de dos apartats, un pel qual s'accedeix al text complet o a qualsevol article en concret, i un altre amb un formulari perquè el ciutadà participi en el procés de consulta pública. Per facilitar i ordenar les aportacions, el formulari està dividit també en tres apartats, segons cada un dels vessants de la llei: Transparència, Accés a la informació Pública i bon Govern.

 

 

La futura llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern obligarà a totes les administracions a respondre en el termini d'un mes les consultes dels ciutadans i castigarà amb fins a deu anys d'inhabilitació els càrrecs que falsegin els comptes o ocultin dades comptables.

L’avantpojecte és  millorable i us animam a fer´ho saber al govern (un altre tema és si faran cas o no). Algunes idees.

- L’accés a la informació ha de ser fàcil i gratuït: s'haurien d'arbitrar les mesures perquè tota la documentació estiga a la xarxa i les peticions no es facen mitjançant una sol·licitud física. Actes de plens, contractes, pagaments, projectes, decrets… haurien d'aparèixer de forma automàtica en les pàgines web de les Administracions públiques i no haver de ser sol·licitat per la ciutadania. A més a més tota la informació sol·licitada per la ciutadania, a més de lliurar-la al sol·licitant, hauria de publicar-se obligatòriament i per defecte, en el portal de transparència, evitant així, que s'hagi de proporcionar la mateixa informació a diverses persones, i més si l'assumpte és d'interès general i hi ha molts peticionaris.

Els terminis per rebre eixa informació han de ser racionals. En Europa, la mitjana d'espera d'un ciutadà de la Unió Europea per a rebre informació pública es de 14 dies. A Espanya, el procés complet abans d’arribar a la via judicial pot prolongar-se fins a tres mesos.

- No té sentit que la llei no es pugui aplicar a la família Real que pagam entre tots. Segons la constitució el que fa el rei és activitat pública (representa a l’estat) i per tant deuria entrar de ple en la llei de transparència. Es segueix donant carta blanca a a la família real a pesar de tot el que ha sortit a la llum amb el cas Urdangarin. La llei hauria de demanar al rei la publicació del pressupost (el que rep directament del pressupost estatal més el que rep dels diferents ministeris) així com la liquidació anual de comptes, com fa tot organisme públic.

- No reconeix el caràcter fonamental del dret d'accés a la informació pública: Aquesta llei no reconeix que el dret d'accés és part inherent a la llibertat d'expressió i per tant un dret fonamental.


-  Donat l'alt nivell de no contestació a Espanya, el silenci negatiu pot implicar un obstacle molt important per als sol·licitants.

- No es preveuen sancions específiques per als casos de violacions del dret d'accés a la informació, tampoc a altres possibles danys com la destrucció de documents.

Ja veurem com es desenvolupa aquesta llei, nosaltres farem les nostres aportacions encara que la nostra confiança en el PP  evidentment és mínima, només cal veure el que passa a  València on els partits de l’oposició porten anys demanant els contractes que ha firmat la Generalitat de Formula 1 o els contractes relacionats amb la trama Gurtel i no hi ha hagut manera d’accedir-hi.

Informació i imatge al diari no tan a prop

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb