URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El pavelló cobert del Port de Pollença

Alternativa | 05 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

 La construcció del pavelló cobert al Port de Pollença és un vell projecte de fa molts d’anys, de fet se’n va parlar molt als anys 90 quan, a partir de les subvencions que es donaven des del govern central per fomentar l’esport degut als Jocs Olímpics de Barcelona, va estar a punt de fer-se un M3 al Port, ja que era on l’ajuntament tenia solars disponibles. Diuen “les males llengües “ que no es va construir perquè era al Port i no a Pollença.

        Un dels arguments més recurrents en aquests temps de crisi és que la problemàtica de les instal·lacions esportives al nostre municipi és la duplicitat d’instal·lacions amb el cost que això suposa: no fa falta tenir un pavelló a Pollença i un al Port, una piscina al Port i una Pollença ... És evident que a Pollença no s’ha sabut planificar ni fer amb un mínim de coherència les inversions en instal·lacions esportives i que certes instal·lacions com la piscina coberta no s’han de duplicar pel seu cost i per les seves característiques (i més veient la problemàtica de la nostra).

        Fent un exercici imaginatiu i veient el que ha passat aquests anys, tornaré als anys 90 i us faré la proposta que crec que hagués estat més sensata al meu parer.

          En primer lloc, construir un pavelló més econòmic a Pollença, molts recordareu la problemàtica que va dur el soterrament amb el cost econòmic que va dur i el problemes  d’inundacions. Una de les coses que vaig sentir (hem perdonareu que no sigui més rigorós però en aquell temps jo era molt jove i la informació era escassa), era que el guanyador del concurs públic no va ajustar el seu projecte al pressupost amb la qual cosa jugava amb avantatge respecte dels altres concursants.  El que es podia estalviar en fer un pavelló més humil es podia invertir en els accessos i en la gestió dels serveis i manteniment.  

        Al Port de Pollença,  en lloc de construir el pavelló al mateix lloc on està projectat, aquest, al contrari del que succeeix a Pollença, per proximitat podria ser empleat fàcilment per les escoles  i l’IES del Port de Pollença (cpsa que no succeeix a Pollença on les escoles, llevat de Joan Mas, són més lluny), en aquest cas no hagués fet falta fer un pavelló tan gran a l’IES, hi hagués bastat amb una sala multifuncional més discreta.  

        Evidentment, és molt fàcil veure o imaginar les coses quan han passat, però el que vull fer veure és que en aquest cas el problema no és la duplicitat, ja que perfectament hi podria haver dos pavellons; de la mateixa forma que ningú discuteix que hi hagi escoles al Port i a Pollença, també hi podria haver unes instal·lacions esportives dignes al Port i a Pollença que servirien per complementar la feina educativa de les escoles.

        Quan, com a coordinador del Basquet Eu Moll, coment la problemàtica que tenim amb les instal·lacions, molt sovint em diuen que per què no anem a Pollença, que no té sentit tenir dos clubs al Municipi. Jo sempre dic que això és cert si parlem de categories superiors, però que quan parlem d’esport escolar, si volem fomentar l’esport hem de facilitar que el nin el pugui practicar prop de casa seva. Fer desplaçar aquests nins a Pollença provocaria senzillament que molts d’ells quedarien al carrer o cercarien altres activitats més properes.

        Per acabar, tot i que com a coordinador del bàsquet em beneficiaria de la construcció d’un pavelló, som conscient de la situació econòmica actual de l’ajuntament. Fer un pavelló actualment suposaria seguir amb un model de manca de planificació i de construcció d’instal·lacions sense preveure el cost del seu manteniment i la seva gestió. Com ja hem comentat al regidor d’esports, és que a curt termini el que s’ha de fer és treure el màxim profit a les instal·lacions de les que disposam i invertir el màxim de recursos possibles en millorar el manteniment i la gestió de les mateixes. El pavelló de l’ IES és una bona instal·lació, no és gens freda en l’hivern i consumeix poca energia, ja que aprofita molt bé la llum del sol. El problema és que abans de fer segons quines inversions necessàries, com són millores al vestidors, s’hauria d’ampliar el conveni amb la Consellaria d’Educació per tal de que l’ajuntament hi pogués treure més profit, això depèn també de la bona predisposició de la direcció de l’ IES i de que entenguin que formen part d’un municipi i que també tenen l’obligació de contribuir en el benestar de tots.

        Una de les queixes dels pares i mares i dels joves és la manca de parcs infantils i zones d’oci per als joves. Crec que obrir els patis i les zones esportives de les escoles i instituts i donar-los un ús fora de l’horari lectiu és una bona alternativa cara el futur. Requereix un esforç per part de l’ajuntament quant a personal de manteniment, control i gestió de les instal·lacions, però sembla més sostenible que crear-ne de noves.

        A llarg termini és necessari el pavelló, però s’ha d’integrar dins un estudi seriós per tal de planificar les instal·lacions esportives del futur.

 

El somni de la raó ha produït molt de mostres, ja seria hora de despertar.

 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb