URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Carta oberta als forasters i mallorquins intel·ligents

Alternativa | 10 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Article  del nostre company Mariano Moragues . Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com

Estam davant una proposta poc intel·ligent i perillosa del Govern d’obrir seccions dels primers anys d’escolaritat amb castellà dins les escoles on la llengua vehicular és per consens el català des de fa més de trenta anys. Voldria dir als pares que tenen fills petits que els facin el favor de fer-los realment bilingües i per res del món triïn una escola o aula en castellà, sobre tot si a ca seva sols parlen castellà. No passin ànsia el castellà l’aprendran  sense cap esforç fora de l’escola, com l’hem aprés tots els mallorquins. Les raons són de tot tipus: la neurociència diu que un persona que aprèn dues llengües o més, enriqueix el món neuronal generant connexions que, diríem en llenguatge planer, fan més intel·ligent a la persona; a nivell social és clar que s’afavoreix una més plena integració social i obertura a tot l’entorn; psicològicament dona més possibilitats emocionals en la relació humana i un reforç major d’autoestima dominant dues llengües; des de una visió antropològica estarà més obert a dues cultures, perquè el llenguatge és una expressió cultural; filosòficament, així com darrera el llenguatge si amaga una cultura, també si amaga una visió del món, una filosofia de vida, per tant es guanya una visió més ample i completa com més perspectives es tenen; per raons ecològiques, preservar una llengua és més important que preservar els voltors o els elefants, perquè és part de la riquesa de la necessària diversitat humana, que és font de creativitat, al contrari de la uniformitat... Podríem afegir més raons, però sols afegiré el que em sembla evident: per educació i respecte a la terra que ens acull, a la seva cultura i a la seva història, escolliu una escola on la llengua vehicular sigui el català.  

De fet això ho entengueren intel·ligentment la majoria de pares forasters de Mallorca, dels país basc i de Catalunya quan triaren l’escola en la llengua pròpia de la terra i sols uns pocs es deixaran seduir per manipulacions polítiques, que parlen de bilingüismes que sols creen monolingües, que veuen el món des d’una sola perspectiva i els du a un aïllament prepotent. Si estimau els vostres fills donàu-los l’oportunitat de parlar en català de Mallorca i en castellà, conscients que el castellà ve per afegitó. Siau intel·ligents.Dia 13 d'abril 20h. Centre Cultural de Pollença
 
Presentació del llibre
 
Els Invisibles. Diccionari de militants, organitzacions i sindicats llibertaris de les Illes Balears. Volum 1. Mallorca: 1869-1952
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb