URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Avui és 14 d'abril.

Alternativa | 14 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Tal dia com avui, un 14 d'abril, però de fa molts anys (1931) va iniciar-se un període de la història d'Espanya ple d'il·lusions. Una fase incerta però engrescadora. Un temps de canvis, lents per a uns i massa ràpids per a uns altres. Uns anys en que Espanya va patir un d'altabaix i la política va sortir al carrer: els homes i dones es van organitzar com mai ho havien fet i els beats es van escandalitzar també com mai havien fet. El rei havia marxat per a no tornar.

Clubs, casinos, ateneus, sindicats, biblioteques, escoles, societats... feren de la "cosa" pública un ésser ple de vida: bullent. Mai com fins aleshores hi havia hagut tanta consciència política i les persones havien estat en el centre del debat. I mai més ha tornat a succeir. 

Son moltes les versions, visions i opinions (també tergiversacions) que s'han donat sobre el que passà en aquells 6 anys. Però tothom coincideix en una mateixa cosa: molts homes i dones  foren protagonistes del seu present i volgueren ser-ho del seu futur (ja fos encertat o no). 

I també hi ha prou concens en una mateixa cosa: després d'aquell segon període republicà (recordem que a Espanya ja hi havia hagut una primera República el 1873) hi hagué una guerra civil. Alguns mal intencionats han volgut fer-nos creure que fou aquella república, o els anarquistes, o els comunistes... qui iniciaren aquella guerra. Però no hi ha dubte que l'experiència de canvis fou massa gran per a una part de la societat reaccionària, militarista, beata i sense escrúpols, que promogué un cop d'estat que va fracassar. Un cop d'estat fallit que va portar-nos a una guerra fraticida que va acabar amb una de les dictadures més ferotges de l'Europa del s. XX, a l'altura de l'Alemanya nazi, l'Itàlia de Mussolini o la URSS d'Stalin. 

Però això ja son altres coses. Avui és 14 d'abril, una data assenyalada per tots aquells que creiem que la memòria i l'esperit d'aquell temps s'ha de recuperar. Una memòria que avança a passes molt petites i que cal que d'una vegada per totes passi a ser història. Una història de la que aprendre i no una simple nostàlgia.


Avui a les 19h. a la pl. Seglars
 
Acte d'homenatge als republicans
 
Poesia i ofrena floral
Música republicana:
Taverners
Xeremiers Eladio Lorente i Tomeu Cerdà.
 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb