URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXXIV) 14 d'abril.

Alternativa | 22 Abril, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

  El passat 14 d’abril assistírem als actes d’homenatge a la IIa República i en record dels republicans assassinats pels franquistes, se dugueren a terme al Bosc de la Memòria. Varen ser organitzats per la Comissió Cívica de Calvià, l’Obra Cultural Balear de Calvià i l’Associació Memòria de Mallorca. Intervingueren Maria Antònia Oliver París i Manel Suárez de l’Associació Memòria de Mallorca i diferents representants de les entitats organitzadores, també feren qualque intervenció alguns dels assistents, que li donaren una forta càrrega emotiva. L’acte finalitzà amb la col·locació per part de tots els assistents de clavells vermells a tots els arbres sembrats en memòria dels assassinats.

Llavors hi hauria una visita guiada pels voltants a càrrec de l’escriptor Pere Morey i Servera, començaria al Fortí d’Illetes i acabaria a Portals Nous.

En Pere Morey començà explicant aspectes històrics d’aquesta bateria de costa i la importància de la defensa de la Badia de Palma, ja que hi havia el temor d’una ocupació per part de l’esquadra dels Estats Units a la Mediterrània. S’iniciaren les obres al 1890 i s’acabaren al 1904 o 1905 tot i que al 1903 havia estat entregada oficialment a l’Arma d’Artilleria. Casualment entre els assistents n’hi havia un que hi va fer el servei militar a aquesta bateria i ens va explicar el manteniment que els hi feien als canons i també la gran quantitat de salves que hagueren de disparar per la mort d’en Franco, sempre m’ha agradat que se cremi pólvora a les festes, jo també vaig amollar un grapat de coets per Plaça.

En Manel Suárez explicà la part relacionada amb la qüestió dels presos, la massificació en que  se trobaven, mal menjar, males condicions higièniques i l’angoixa que havien de patir fins que els cridaven per anar a l’execució. Vàrem baixar a la zona on estaven els presoners i ens acostàrem a un dels murs on els afusellaven. L’acusació per a condemnar-los a mort era la de rebel·lió quan els que s’havien rebel·lat eren els altres.

Davant el mal estat del conjunt de l’antiga bateria, ens explicaven des de l’Associació Memòria de Mallorca, que va ser declarat BIC a l’any 2003 per ser un exemple d’arquitectura militar del segle XIX però que com és de propietat privada i la intenció era especular amb els terrenys, s’ha deixat en total abandó . A més, i això si que sap greu, durant la darrera legislatura progressista no se feren les passes oportunes i se deixà caducar l’expedient,  per el que pareix que ha perdut la protecció. Sembla mentida que això pogués passar amb els polítics de l’anterior legislatura, l’Associació Memòria de Mallorca va visitar el lloc amb l’anterior Director Insular de Patrimoni però increïblement no se va fer res.

Sortint del fortí continua la visita guiada, passam per el que era l’antic camp de futbol dels soldats i també la zona on abocaven el fems, que l’hi portaven amb un carretó estirat per una mula. Ens explica el que hi va fer el servei militar, que una de les diversions que tenien quan anaven a abocar el fems era agafar molta velocitat amb el carro i en arribar a l’esplanada voltaven i el feien derrapar, ho havien vist fer a les pel·lícules de romans.

Prop d’aquesta  esplanada vérem un edifici mig soterrat que ningú dels assistents me va poder explicar quina utilitat tenia, ja que se troba a una considerable distància del fortí però he trobat informació que ho explica; es tracta d’una casa de màquines i magatzem per a un projector elèctric d’exploració (Mangín  de 0,90 m de diàmetre), el projector s’havia de desplaçar en una línia paral·lela a la costa. Pareix que se va projectar al 1901 i dins el 1902 ja s’havien acabat les obres.

L’itinerari segueix de cap a Bendinat  on en Pere Morey ens explica algunes qüestions de l’arquitectura d’alguns edificis. Passam per la casa de Dina Bowden i prop de la platja ens llegeix un dels seus poemes i dóna algunes dades de la seva vida. Curiosament va ser la persona que va donar a conèixer als mallorquins la figura de Fra Juníper Serra.

De la platja de Portals Nous continuam per un caminet que va ran de costa fins a l’Oratori de Portals i allà ens explica la història de la seva construcció. Des d’allà mateix, ja que les tenim a la vista, ens conta les històries i llegendes de la Illeta d’en Sales, Illot d’en Sec i l’Illa de sa Porrassa. Llavors entram una mica a la zona urbana per a fer una darrera visita a un edifici amb una arquitectura singular i després ja ens dispersam cadascú a la seva.  

Ens ha agradat molt.

                                                                                                  ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb