URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

1 de maig.

Alternativa | 01 Maig, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de dijous es va aprovar, amb l'abstenció de PP i UMP, la moció presentada pels grups municipals PSOE; PSM-EN i ERAM per la retirada del RDL 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral , aquesta va ser la nostra argumentació.

En primer lloc volem deixar clara la nostra més contundent oposició a la Reforma Laboral que recentment s’ha aprovat. Des del punt de vista laboral la reforma no fa més que aprofundir en la línia de que siguin els treballadors els que paguin la crisi. I cal recordar que no han sigut ells que l’han provocat.

Només per mencionar unes quantes de les mesures que la reforma impulsa; com la reducció de la indemnització per acomiadament, que generalitza la indemnització a 20 dies per any treballat; el període de prova d’un any, que fa que puguis ser acomiadat sense cap indemnització i d’un dia per l’altre; l’obligació de realitzar hores extres; la possibilitat de modificar les condicions laborals, la jornada, els torns, aplicar mobilitats internes i externes; la possibilitat de que els empresaris es despengin dels convenis col·lectius, que ja no serviran gairebé per res; la facilitat per fer acomiadaments col·lectius (EROs); i un llarg etcètera de mesures lesives als interessos de la gran majoria de persones del país sense cap aspecte positiu en matèria de relacions laborals.

Una reforma feta expressament per abaratir els costos d’acomiadament i per donar el dret legal als empresaris per fer el que vulguin amb els seus treballadors: moure’ls, imposar-los els torns, feines i horaris, pagar-los menys... tenint-los atemorits a un possible acomiadament gairebé gratuït.

Dit això, està clar que és imprescindible derogar la Reforma Laboral. Però també se’ns fa feixuc (i sembla una broma de mal gust) que partits com el PSOE ens presenti una moció com aquesta. El PSOE no té legitimitat per parlar de reformes al marge del "pacte social" i de no comptar amb els "agents socials". I no té legitimitat perquè ha governat durant els últims anys d’esquenes al “pacte social”: fins i tot la seva última reforma es va fer amb l'oposició de la Patronal i els sindicats. Cal recordar la vaga general del 29 de setembre de 2010? On era el “pacte social” llavors? A Alternativa sempre hem defensat el mateix i al juliol del 2010 vam  presentar una moció contra la reforma del PSOE 

Per altre banda, no compartim la proposta d’Instar al Govern a presentar una nova reforma pactada amb els “agents socials”, ja que el darrer “pacte social” en matèria laboral, signat el 25 de gener de 2012 per CEOE, CCOO i UGT, tampoc soluciona el problema de la crisi, sinó que va en la línia de la contenció salarial, abaratiment de l’acomiadament, etc.

Nosaltres no podem acceptar una reforma laboral que no impliqui el repartiment del treball, la reducció de la jornada laboral, que sigui garantia d’una vida digna pels treballadors i treballadores d’aquest país i que faci caure el pes de la crisi sobre els que l’han provocada. I per això cal instar al Govern, no a negociar un nou text, sinó a fer un text amb les mesures abans esmentades.

Com s'està demostrant baratir l'acomiadament no farà baixar l'atur. Més aviat l'augmentarà. Desregular el mercat de treball no és garantia de res.  Mentre la nostra economia no es basi en el coneixement, en els avenços tecnològics, en la preparació professional dels nostres ciutadans, en la formació, en el valor afegit, no ens en sortirem. Mentre el nostre model econòmic productiu segueixi demandant mà d'obra barata per la seva poca formació, no ens en sortirem. Perquè el problema està en el model econòmic, no en la presumpta rigidesa de la legislació laboral. La base de la nostra economia és de fang, mentre Alemanya o França tenen una base sòlida. Països amb una legislació laboral més protectora que no pas la nostra però amb un model econòmic potent.

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb