URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Volen esbucar la fàbrica 1.

Alternativa | 07 Maig, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

 Al darrer ple vam reiterara la pregunta que ja haviam fet a anteriors plens:

Quan pensa el batle sancionar als propietaris de la fàbrica  pel seu incompliment reiterat de l’article 101 de la llei de Patrimoni de 1998 que considera infracció molt greu l’incompliment per part dels propietaris del deure de conservar, mantenir i salvaguardar els valors catalogats com la fàbrica de Can Morató.

 I a la fí el batle ens va contestar que no piensa sancionar als propietaris de la fàbrica

Cal recordar que els propietaris de la fàbrica no han fet res per aturar el deteriorament de la fàbrica, agreujat el darrers anys  i que va suposar el tancament durant més d’un any del Camí Públic de Can Joanot, obert fa unes setmanes gràcies a l’actuació de l’Ajuntament .Durant anys els propietaris no han fet cas  tan a les ordres d’execució de l’Ajuntament com de la Comissió Insular de Patrimoni Històrics, ordres a les quals es demanava als propietaris que realitzessin actuacions  per evitar el deterior de la fàbrica. I aquest incompliment reiterat de la llei de Patrimoni Històric ni tan sols se les ha obert el preceptiu expedient sancionador, el que com li hem advertit al batle a diferents  plens és un tracte de favor que pot ser constitutiu de prevaricació passiva. Esperam que si portam el tem a la fiscalia no diguin com a l'anterior legislatura amb el tema del Festival que no esl haviam advertit.

Des de desembre de l’any passat tenim registrada una instància a l’Ajuntament demanant un certificat per part de la Secretària municipal de les mesures que ha pres l’Ajuntament des de desembre de 2010 per fer efectiu el compliment dels deures imposats per la llei de Patrimoni... La Secretària no ha pogut realitzar aquest certificat ja que en Obres(on tenen l'expedient), encara no han emès l’informe respecte totes les actuacions realitzades, perque d’aquesta manera la Secretària pugui expedir la certificació sol·licitada i nosaltres podam actuar en conseqüència, i si cal portar el tema a la justícia.

El que si ens ha facilitat el batle és l’informe tècnic de mesures preventives que es va fer el 30 de desembre del 2011 per poder obrir el camí de Ca’n Joanot i que no van a executar els propietaris sinó que el va fer l’Ajuntament; tancament a una distància d’1 m de la paret mitgera  i reforç d’un pilar. Informe mesures preventives (pdf)

Igualment ens ha facilitat l’informe tècnic emet per l’arquitecte municipal Rafel Balaguer (veure pdf) on aquest informa que no es pot rehabilitar la fàbrica (informe pdf):

“...que el sistema constructiu de formigó armat presenta un grau de deteriorament per oxidació de totes les armadures i entén que no es pot rehabilitar tècnicament per mitjans normals i l’únic element de possible conservació és la façana de l’habitatge que dona al carrer... Igualment indica que s’hauria de demolir la resta i construir de nou prèvia declaració de ruïna “.

Evidentment la nostra confiança en l’arquitecte municipal senyor Rafel Balaguer és nul·la, ja que tan la seva contractació com situació laboral  a l’Ajuntament són prou discutibles i amb el seu informe en referència a la zona humida de l’Ullal i posterior denúncia a  Alternativa va demostrar una manca d’objectivitat total.

 Sembla que el batle vol premiar als propietaris amb la  declaració del Consell de la ruïna l’edifici  per autoritzar el seu enderroc i que després es pugui urbanitzar a la zona. Amb aquesta actuació el batle està afavorint clarament uns interessos particulars oblidant el seu deure de complir la llei de patrimoni i defensar un  patrimoni històric, social i artístic tan important com és la fàbrica.

Si esbuquen la fàbrica esbuquen el nostre patrimoni i una part de la història de Pollença. No fareu res per evitar-ho? 

Tota aquesta situació ens recorda molt a un passatge del llibre/sèrie de TV "Crematorio"  que denúnciava la corrupció urbanística a València...; polítics i especuladors arriben a l'acord de declarar un edifici catalogat en ruïna per construir un centre comercial, deixant només la façana de l'antic edifici dins el nou centre com una cosa decorativa... 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb