URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Tots feim política

Alternativa | 12 Maig, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Un article per reflecionar  del nostre company Mariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com

Com digué Aristòtil, “l’homo és un animal polític”. Tant el qui parla i actua en torn a l’organització de la “polis” (ciutat), com el qui calla i està mans fentes, els dos fan política. El segon, fa política perquè dóna consentiment el ordre o desordre establert. Per tant, això que es diu sovint “jo no m’afic en política”, és un tòpic mentider. Un altre tòpic molt usat és dir que no s’ha de fer política, a l’escola, a l’església, a la cultura... vaja una bajanada! Tothom, conscient o inconscientment, parla i actua des d’un marc ideològic. Altre qüestió és el fer política partidista.

R. Bosch, Conseller d’Educació, posa com un dogma que no s’ha de fer política dins l’escola i fa llevar amb prepotència els símbols d’enllaçats per la llengua, la qual cosa també és un acte polític, com ho és tenir a l’escola la bandera espanyola, o un quadro del rei, o una campanya contra la violència masclista, o la lectura de la Constitució... La defensa de la llengua naturalment també. Voler suposar que l’escola és asèptica i neutre, seria com voler que les persones siguin asexuades; ni una cosa ni l’altre són reals. Aristòtil també diu que la política i la “paidea” (educació) van plegades. El colmo de la hipocresia i el cinisme l’hem viscut els que tenguerem al Col·legi l’assignatura de “Formación del Espíritu Nacional” amb un professor falangista, que tenia la santa barra de prohibí fer política. Que no ens vengui el Conseller amb coverbos polítics!

Quan els ciutadans deixen d’atendre la política, els polítics de torn els manipulen i és la mort de la democràcia, perquè democràcia implica participació. Els grecs consideraven idiota (“idiotés”) als que no s’aficaven en política, en la cosa pública i sols es preocupaven pel seu petit redol.

B. Brecht diu: “El pitjor analfabet és l’analfabet polític. Ni sent, ni parla, ni participa dels esdeveniments polítics. No sap que el cost de vida, el preu de les mongetes, del pa, del vestit, de les sabates i les medicines, depenen de decisions polítiques. L’analfabet polític és tan ase que se’n fa gros d’odiar la política. No sap que de la seva ignorància neix el nin abandonat, la fam i el pitjor dels delinqüents que és el polític corrupte, torrapipes i criat de les empreses nacionals i transnacionals”.

Una escola que vulgui partir de la realitat, com recomana la més elemental pedagogia que pretengui un aprenentatge significatiu, necessariament ha de analitzar amb els alumnes el que passa al seu entorn, afavorint el pensament crític. Això significa assumir la presència inevitable de la política dins l’escola, com es dona dins tot el que ens enrevolta, amics, barri, TV, cine, notícies...

Sr. Bosch, fent d’escolà de la política lingüística del Sr. Bauzà (fill de Biel Botó de Son Servera), sembla no hagi estat mai educador fent política contra la llengua i no vol que els mestres facin política en  defensa de la llengua pròpia de Mallorca. Vaja una bajanada contradictori! (Per cert, no torni a dir dins el parlament el que enflocà a una diputada: “Tot el que ha dit és una “sarta” de bajanades”, perquè “sarta” és una castellanada)   

Crec al PP en quant a la llengua li podem aplicar la dita de Groucho Marx fent de la política “l’art de cercar problemes, fer un fals diagnòstic i després aplicar remeis equivocats”.

Dibuix original de Miquel Trias.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb