URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Anotacions sobre la crisi (I). L'evolució econòmica ordinària en societats de creixement.

Alternativa | 17 Maig, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

A partir de les notes de dues conferències de Joaquín Valdivielso (Professor titular de Filosofia Moral de la Universitat de les Illes Balears), la seva germana na Toñi Valdivielso ens regala set interessants articles sobr la crisi. Avui publicam el primer .

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (I): L’EVOLUCIÓ ECONÒMICA ORDINÀRIA EN SOCIETATS DE CREIXEMENT

La crisi que vivim és en realitat, una combinació de set crisis diferents: ecològico-especulativa, financera, d’economia real, fiscal, de deute, social i política. Malauradament, totes les receptes que s’estan aplicant per solucionar les crisis esmentades són procícliques, és a dir, accentuen la recessió. En altres paraules, és com si la teràpia que s’aplicàs a un malalt consistís en agreujar-ne la malaltia.

Per entendre què vol dir que les mesures que se fan servir juguen a favor de la crisi, és a dir que són procícliques, s’ha de fer una aproximació al concepte de cicle llarg. L’economista rus Nikolai Kondratiev va desenvolupar la teoria dels cicles llargs de l’activitat econòmica, i els va descriure com a fluctuacions cícliques de llarg termini, amb forma sinusoïdal (per entendre’ns, com si fos el dibuix d’un electrocardiograma), de la moderna economia mundial capitalista. La durada de cada ona o cicle llarg varia entre 47 i 60 anys, durant els quals s’alternen un període d’alt creixement, en què les conjuntures de prosperitat son més marcades i duradores, i un període de creixement relativament lent en què les crisis son més forts i las depressions més perllongades.

Així, i segons la teoria de les ones de Kondratiev, durant el segle XX s’han pogut dibuixar aquestes pujades i baixades. Això vol dir que la idea que hem tengut durant els anys 90 i principis del 2000 que el creixement seria constant era una errada, posada de manifest per uns quants economistes. Aquests crítics amb el sistema eren ignorats, i fins i tot menyspreats, quan xerraven de crisi sistèmica.

Tornat a la visió del desenvolupament de l’economia com a cíclica, no fa falta aturar-se molt a comentar com, des de la primera revolució al Paleolític fa 12000 anys, les crisis sistèmiques es solucionaven amb la conquesta del veïnat. A partir de la Revolució Industrial, les economies occidentals han viscut oscil·lacions amb cicles més curts o més llargs. El cicle que ara vivim, i que –de moment– ha acabat en la crisi en què estam, començà als anys 70 i és, per tant, un cicle d’ona llarga.

Per entendre la gravetat del que està passant, s’ha de tenir present que hi ha hagut quatre cicles d’ona llarga al llarg de la Història. Tots quatre han acabat amb canvis profunds i, el que és pitjor, amb conflictes internacionals. El darrer dels quatre va donar com a resultat la Segona Guerra Mundial.

Així, i per tancar aquesta introducció, tradicionalment s’havia intentat que les receptes que s’havien aplicat per sortir de les crisis fossin les adients per canviar el cicle. Dissortament, com veiem i patim cada dia, les receptes que s’estan fent servir a la majoria dels països europeus el que fan es afavorir el cicle. Amb una economia estancada o en clar retrocés les mesures implementades pels governs el que estan fent és que els problemes es multipliquin enlloc de solucionar-los.

 Fotografia de Dorothea Lange, de la seva obra la Gran Depressió.

 

 

 

Normal 0 21
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb