URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXXIX) Solleric.

Alternativa | 27 Maig, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

El 28 d’abril passat hi havia organitzat un itinerari per Solleric, preparat per les educadores del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana que varen anar explicant sobre temes històrics i etnològics.

Aquesta possessió que ja era una antiga alqueria, anomenada pels musulmans Xular, quedà baix el domini de Pere de Centelles després de que els nobles Catalano-Aragonesos se repartiren les terres mallorquines.

En el segle XVI ja està documentat que hi ha celler i tafona, aquesta sempre ha estat una de les més productives de Mallorca degut a les grans extensions d’olivar d’on als principis del segle XX se recollien unes 120 tones d’oliva per anyada. A l’any 1910 produí 144.000 litres d’oli.

Noltros començam l’excursió a la carretera d’Alaró  a Orient Km 18, que és on prendrem l’antic camí públic que comunicava Alaró amb Lluc, documentat des de 1638 ; per cert que aquesta via de comunicació havia estat tancada per els propietaris de Solleric però gràcies a que l’Ajuntament d’Alaró ha fet la seva feina, que no és altra que defensar un bé públic, aquest ha estat recuperat i restaurat, passant a formar part del GR- 221. Ja podrien altres ajuntaments prendre exemple i defensar el patrimoni públic i no els interessos d’uns particulars barruts. Seguim l’itinerari i arribam a un tram empedrat on se pot apreciar la bona feina dels margers del Consell que n’han restaurat part.

Ens desviam una miqueta per a visitar les cases de Sa Font de Sa Figuera, unes cases mallorquines austeres que des de l’exterior se poden veure alguns elements que mostren el tipus de vida que duien les famílies que l’habitaven i la necessitat de ser auto suficients. Tornam una mica enrere i seguim el camí que havíem deixat, aviat ens trobam algun fleix de bona mida amb tot el fullam, amb aquest verd peculiar que els distingeix. Un poc abans d’arribar a les cases de Solleric, a les voreres del torrent se forma un bosc amb una mescla de fleixos, polls, plàtans (platers), alzines i qualque pi, fent una curiosa mescla de colors.

Arribam a les cases i ja se veu l’estil senyorial de l’edifici principal, amb una gran façana construïda de pedra tallada en blocs rectangulars. No podem entrar però des de l’exterior se poden contemplar jardins i alguns elements decoratius. Continuam una mica més amunt per  veure una gran zona d’olivar que és fins on està programada l’excursió i després d’algunes explicacions i comentaris el grup se prepara per refer el camí per on havia vingut. Noltros teníem previst continuar i sortir per el Clot d’Almadrà i així ho havíem acordat amb les monitores.

Seguim i aviat arribam a la Placeta d’en Sion, anam davallant per les parades de l’olivar i trobam Sa Casa Nova, que no té res a veure amb el nom ja que està molt abandonada i en mal estat. És destacable un aljub bastant gros totalment elevat i l’aqüeducte que li portava l’aigua. Aquí mateix aturarem per dinar un poc.

Al cap d’una estona tornam a agafar camí i aviat arribam al torrent d’Almadrà, just devora hi ha el camí de Tossals Verds que ens durà fins a devora les cases de Son Ordines que és el nostre punt d’arribada.

Ha estat una travessa ben interessant. L’obertura del camí vell d’Alaró a Lluc permet fer aquest itinerari però té altres variants que pot ser un altre dia facem.

                                                                                                            ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb