URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Deixar caure un bé catalogat surt econòmic: poc més de mil euros

Alternativa | 12 Juny, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

 Exactament 1019,15 euros és el cost que ha tingut, de moment, pels propietaris de  l’antiga fàbrica de Can Morató el seu incompliment de la llei de patrimoni, de les ordres d’execució de l’Ajuntament i la seva responsabilitat al tancament d’un camí públic durant dos anys. Però no penseu que és una multa: aquests 1019,15 euros són les despeses que han pagat els propietaris a l’Ajuntament per les feines que ha fet subsidiàriament el mateix i que no han fet el propietaris, per evitar els despreniments de la fàbrica i poder obrir el camí públic de Can Joanot. I, segons el batlle, amb això ja no cal multar-les. Un “xollo” que no està a l’abast de tots els ciutadans.

Exigim la imposició d’una multa coercitiva als propietaris, com vam demanar el 4 de maig a la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca.

Fa uns dies vam rebre la informació que havíem demanat a l’Ajuntament sobre les mesures preses pel mateix des de desembre de 2010, per fer efectiu el deures dels propietaris de conservar i mantenir un bé catalogat. De la informació rebuda el més destacat és el següent:

1.- La Direcció del Patrimoni del Consell Insular de Mallorca no va fer cap mena de pronunciament ni va contestar a la petició del decret de batllia del 6 de maig de 2010 de  l’adopció per part de la Direcció de les mesures pertinents (multa coercitiva, declaració d’interès social a efectes d’expropiació, etc...), per fer efectiu el compliment dels deures imposats per la Llei de patrimoni, sense perjudici de les sancions que, en el seu cas, pertoquin. Cal recordar que el decret indicat va tenir el suport del ple.

2.- La Direcció de Patrimoni sí que va respondre a la petició de l’Ajuntament d’adoptar mesures per aturar el deteriorament de la fàbrica mitjançant el Decret de Batllia núm. 80 de l’1 de febrer de 2011; es va ordenar als propietaris de la fàbrica l’execució de l’immediat tancament de la parcel·la, l’apuntalament de tot el mur lateral de l’edifici, protecció del seu coronament per evitar despreniments en la part del Camí Seguinot: reparació  mínima de l’esmentat mur, pilars i de la resta de l’habitatge. A més a més, a partir d’un informe tècnic del Departament de Patrimoni es va ordenar als propietaris tota una sèrie d’actuacions mínimes per aturar la degradació de l’edifici: una poda controlada de la vegetació davant la façana principal, protecció de l’edifici contra la penetració de l’aigua de pluja i revisió de l’estructura (per frenar el procés d’oxidació de les armadures) i apuntalament dels forjats de  l’edifici. La propietat no va realitzar aquestes actuacions, com no havia realitzat les obres que se les havien demanat a l’ordre d’execució del 31 d’agost del 2004, ratificada un any després.

3.- Davant la falta d’actuació de la propietat, l’Ajuntament va ordenar un informe a l’arquitecte i aparelladora municipal el 30 de desembre del 2011, respecte de les mesures preventives a adoptar per salvar la seguretat i restablir la circulació pel camí de Can Seguinot (tancat entre març de 2010 i febrer de 2012). A continuació es va ordenar l’execució subsidiària a costa dels propietaris de les obres realitzades, i atenció al “xollo”: el cost pels propietaris ha estat de 1.019,15 Euros. Sí, l’heu sentit bé: l’ incompliment de la llei, de les ordres d’execució de l’Ajuntament, la seva responsabilitat al tancament d’un camí públic, tots els informes i feines que han realitzat a aquest tema els tècnics públics i la feina realitzada (tancament i reforç) han tingut un cost pels propietaris de poc més de mil euros.

Continuam esperant la resposta a la nostra petició (registrada el 4 de maig) a la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca per la imposició d’una multa coercitiva als propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató pel seu incompliment del deure de conservar i mantenir un bé catalogat, i el seu incompliment de les resolucions dictades per part de l’Ajuntament (art. 30 de la llei 12/1998 de Patrimoni Històric de les Illes Balears).

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb