URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXXXI) De la torre de Cap Blanc a la torre de Cala Pi.

Alternativa | 17 Juny, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

De la torre de Cap Blanc a la torre de Cala Pi, o viceversa. És una caminada vorejant els penya-segats d’aquesta zona costanera de Llucmajor per un terreny pla i a estones boscós que se fa molt agradable.

La torre de Cap Blanc està molt a prop del far del mateix nom, arran del penya-segat i dins el recinte de la Bateria de Costa de Cala Carril que fou desmantellada l’any 1996. Aquesta talaia l’edificà el mestre d’obres Antoni Genovard al 1579, se troba molt ben conservada tot i que al terrat hi ha construïda una plataforma rodona que possiblement tenia a veure amb qualque element d’ús militar modern. 

Començam l’excursió rodejant l’antiga bateria, per uns terrenys que en un temps devien ser sementers però que avui en dia són garriga i pinar, al cap d’una estona tornam a ser a l’espectacular balconada que mira a la mar amb Cabrera al fons i que ja no deixarem de veure en tot el trajecte. Al itinerari trobam  casetes de roter, alguna barraca amb forma peculiar, restes d’un aljub i alguna antiga pica per abeurar el bestiar.

Durant tot el camí anam perdent una mica d’altura fins arribar a Cala Beltran, aquesta cala té forma de serp i és molt estreta, a qualque roca hi podem veure fòssils d’esponges. És el lloc on Barba-rossa hi desembarcà en un dels seus atacs a les costes mallorquines i saquejà la marina de Llucmajor, després d’aquest fet se començaren a construir les quatre talaies d’aquest terme municipal.

Sortim d’aquesta cala i continuam camí, el primer que trobam són les restes dunes cases amb quatre dependències i un tancat d’uns 400m2, pareix que podia ser qualque rafal però no he trobat el nom. Tornam a puja una mica i en un grapat de minuts arribam a l’entrada de Cala Pi, és tot un espectacle veure els diferents colors de l’aigua estant a una certa altura, tenim la torre de Cala Pi a l’altre costat.

Aquesta entrada de mar té uns 500m de llarg i acaba a una platja preciosa, després de la platja continua el barranc format per el torrent de Cala Pi, a uns centenars de metres s’hi forma una petita zona humida. Sortim de la cala per anar a veure la torre que va ser la darrera que se construí de les quatre de Llucmajor, fou acabada al 1663 per el mestre Joan Pons. La restauraren al 1970 i el que hi ha està ben conservat però li falta gran part del parapet pel que és una mica més baixa del que tocaria.

Hem caminat per un altre tram de costa que s’hauria de conservar, fa anys ja s’intentà urbanitzar i quedaren oberts grans vials que en fotografies aèries se veu la magnitud del desastre que se volia fer, esper que no se reprengui el projecta.

                                                                                                           ARFV   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb