URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLXXXII) Na Barxa.

Alternativa | 24 Juny, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Dissabte de la setmana passada a Capdepera, vaig tenir el plaer de participar a l’homenatge que els membres de la Tertúlia Gabellina i Oriental, successora de l’extinta Tertúlia Gabellina Destarotada,  varen retre a Miss Dorothy Bate.

Dorothea Minola Alice Bate nascuda al 1878 al sud de Gal·les i que va viure fins l’any 1951, havia entrat a fer feina al Museu d’Història Natural de Londres amb només 19 anys. Sense tenir una formació acadèmica arribà a convertir-se en una de les persones més importants del seu moment en el món de la paleontologia i l’arqueo-zoologia. Abans de venir a les Balears havia fet expedicions per les altres illes i altres indrets de la Mediterrània  aconseguint importants troballes d’animals extingits desconeguts fins el moment.

 Al 1909 vingué a Mallorca a la recerca de fòssils i entre d’altres anà a parar a la cova de na Barxa, al terme de Capdepera. Se sorprengué en trobar el crani d’un animal que en principi pareixia d’una cabre però que tenia unes dents de rata i així batià a l’animalet: Cabra-rata de les Balears (Myotragus Balearicus).

Tornant a l’homenatge, el previst era trobar-nos a les 10 del matí al Casinu de l’Orient a Capdepera i d’allà partir a peu fins a la Punta dels Eriçons que és on hi ha la cova de na Barxa. La caminada va ser d’uns vint minuts, en arribar a l’entrada de la cova haguérem de fer tots els preparatius i les instal·lacions de material adient pel descens a la cavitat, no hi mancaren dificultats tot i la bona preparació tècnica i física dels participants però com diuen els millors manuals d’espeleologia, sempre s’ha de dur una escala en anar a una cova, aquesta va ser l’eina fonamental sense la qual no hi haguéssim pogut entrar.

Després del difícil descens, era qüestió d’explorar una mica ja que els assistents no havien entrat mai a la segona sala que és la més grossa i té un llac interior. Varen sorgir alguns petits problemes perquè no s’havia avisat a la gent que duguessin sabates i roba que se pogués banyar i tampoc se’ls avisà de que aquesta cova no tenia llum però degut a la bona predisposició tot se solucionà i va ser un recorregut agradable, observarem una ratapinyada, cercàrem pels racons qualque osset que no haguessin replegat els científics i  fins i tot hi va haver qui nedà a la part profunda del llac.

Una vegada acabada l’exploració i satisfeta la curiositat, era qüestió de tornar al programa previst i seguir amb els actes d’homenatge i presentació de la versió catalana del capítol dedicat a Capdepera de la biografia de Dorothea Bate; a la primera sala perquè a la segona no hi havia llum per gravar i deixar-ho per a la posteritat, començà el parlament den Toni Coix que va ser en un to d’agraïment i explicatiu de l’acte. Va seguir en Biel Mir que és el traductor de la versió catalana, feu un parlament a estones parlat i a d’altres bee... beelat, però emotiu. Tancà el torn de paraules en Miquel Flaquer que féu un parlament destarotat.

A l’hora de sortir, tot i la dificultat del lloc, la gent ja duia un altre ritme perquè el següent punt del programa era anar a dinar al Casinu de l’Orient. El plat principal preparat per les seves cuines elegíaques havia de ser Myotragus al forn amb patató. Per a no arribar tard a tan important acte, començàrem a caminar aviadet i sense xarrar massa, sentint-se de tant en tant els grunys i remors de més d’una panxa. Just abans d’entrar al pobla ja ens arribava l’olor d’aquella carn enfornada que ens guiava de cap a l’Orient.     

                                                                                               ARFV

 

 

 

 

Expedició gabellina.

 

 

 

 

 Els experts mostren a les noves generacions el transport de l'escala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Preparatius tècnics.

 

 

 

 

 Procés de mentalització mirant la fondària.

 

 

 

 

 Inici del descens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb