URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VI). CRISI DEL MODEL EUROPEU

Alternativa | 05 Juliol, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21

A partir de les notes de dues conferències de Joaquín Valdivielso (Professor titular de Filosofia Moral de la Universitat de les Illes Balears), la seva germana na Toñi Valdivielso ens regala set interessants articles sobr la crisi (podeu llegir els anteriors a la secció d'economia

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VI). CRISI DEL MODEL EUROPEU

Molt lligada a la crisi política tractada a l’apartat anterior, trobam la crisi del projecte europeu. Europa està, ara mateix, dirigida per una tecnocràcia neoliberal i sembla alliberada de controls democràtics. No es percep un projecte polític comú, i la idea de Krugman d’oferir més del mateix és una realitat: Rajoy va explicar el seu pla de retalls, abans que als espanyols, al secretari del Tresor dels Estats Units, qui, a més, va fer d’observador a la negociació de la nova Unió Europea. De forma semblant, Angela Merkel va tenir coneixement dels Pressuposts de l’Estat abans que el nostre Parlament.

Fins el recent triomf a les eleccions franceses de François Hollande, s’estava vivint una diarquia, la dels Merkozy que fins i tot, després de la cimera francogermana d’octubre de 2011 varen anunciar nous tractats europeus.

A tot això, el Banc Central Europeu (BCE) dicta la política monetària per damunt dels estats membres, amb la peculiaritat que en cap moment no n’és garant, ja que només atorga liquiditat a la banca, no als estats. No hem d’oblidar la carta que el governador del BCE, Jean-Claude Trichet, i el governador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, varen enviar a Zapatero condicionant la compra de bons públics de l’Estat espanyol a la presa de certes mesures per part del govern: reforma exprés de la Constitució, menor protecció social, privatització de l’Estat del Benestar... Aquest darrer apartat ha estat especialment dolorós, perquè s’han vist afectades tant les seves transferències públiques com les pensions, per no xerrar de serveis públics com ara la sanitat i l’educació.

Altres conseqüències d’aquestes mesures imposades des d’Europa han estat les rebaixes de salaris i nous tipus de contractes, com el nou contracte a temps parcial per a joves. Rajoy i el seu govern miren amb molt bons ulls els minijobs alemanys, contractes per 400 euros al mes, dels quals hi ha més de quatre milions al país germà.

La cimera europea de desembre de 2011 va arribar a un acord a l’alemanya per reforçar l’austeritat i la disciplina fiscal. La insubordinació de Londres, a més, va provocar encara un major sentiment d’unió entre els membres de la Unió Europea. La perspectiva que s’ha obert després de la derrota electoral de Sarkozy pot obrir una nova via a polítiques que redundin en benefici dels ciutadans europeus i no només dels interessos d’uns països molt concrets i uns governants que han demostrat la seva insensibilitat cap als que més estan patit una crisi de la quan no en són responsables.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb