URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Les banderes blaves no són suficient argument.

Alternativa | 06 Juliol, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va rebutjar la moció presentada pel grup municipal PSM-EN per a la substitución del regidor responsable de la gestió de les platges. Rebutjada amb els vots a favor de PSM, Esquerra i CiU. Vots en contra de PP i Lliga i abstenció de PSOE i nostra. Aquesta va ser la nostra argumentació:

No compartim el principal argument d’aquesta moció per demanar la substitució de la regidora, que era la no petició per part de la regidora de les banderes blaves. Encara avui en dia el nom d’aquestes banderes crea confusió amb la Unió Europea, a pesar de  que no tenen cap aval tècnic, ni científic, ni administratiu per part de la Unió Europea i que a més de 10 anys que la Comissió Europea va retirar el seus suport econòmic a aquesta campanya i es va desmarcar de la mateixa.

Les banderes blaves  són promogudes per una fundació privada (Fundación para la Educación Ambiental) i la seva concessió té més a veure amb els equipaments de la platja i l’accés als serveis que amb la conservació del medi ambient. A Alternativa vam comprovar això fa dues legislatures quan vam tenir un intercanvi de correus amb l’associació privada que dona les banderes. En aquell moment teniam bandera blava quan havia abocaments d’aigües brutes a la badia... I és que la citada fundació no fa cap anàlisi de les aigües de les platges a les qui dona el seu  emblema. Per això no és comparable com va fer el regidor d’UMP a les estrelles de la Guia Michelin. Us imagina que aquesta guia donessin les estrelles segon la informació dels propietaris dels restaurants?

Cal recordar que la campanya de les banderes blaves ha estat criticada per Greenpeace o Ecologistas en Acció que van fer per exemple la contracampanya de les banderes negres.

Les banderes no tenen ni més objectivitat ni oficialitat que la qual qualsevol li vulgui atorgar, això sí el “paripé” de l'hissat, resulta molt atractiu per batles i regidors fotogènics. 

Per a nosaltres és molt més greu i preocupant els reiterats incompliments dels plecs de condicions als dos darrer concurs de gestió de les platges del Port de Pollença. Igualment resulta més que preocupant  la viabilitat econòmica dels actuals gestors de la platja del Port, l’AAVV que pensam que una vegada més no podrà cumplir amb el que s’han compromès, ja que per fer front a les seves obligacions han de facturar la quantitat de set cent mil euros amb una situació econòmica que no convida al optimisme i en tot just 5 mesos d’activitat.

Si que coincidim amb la moció del PSM en ser crítics amb la forma en la que s’ha gestionat i comunicat la no petició de les banderes blaves.  Es podia haver explicat com a Manacor que el cost econòmic del que exigissin les banderes és excessiu, o simplement el que hem argumentat nosaltres.

Respecte a la responsabilitat de la regidor en la tardança en la concessió de les platges . Cada vegada que s’han tret les platges a concurs ha passat el mateix, i la solució no passa per delegar les platges a altre regidor sinó  perfer canvis a la Demarcació de Costes o simplement per fer una gestió pública de les platges com es fa a Alcúdia que ja les tenien muntades abans de Pasqua. Si l’any que ve s’han de treure a concurs de nou les platges per que l’actual concessionari no compleixi el plec (cosa més que probable) ni la regidora actual ni cap de la resta pensam  que siguin capaços d’evitar un nou retard.

Si que pensam que la gestió als àmbits que porta la regidora, Emser, Policia Local, i Turisme  amb dedicació exclusiva es bastant millorable. A Turisme encara esperam la posada en marxa del consorci, mentre que la gestió que es fa és prou rutinària i continuista el que pensam que no és el millor en els actuals moments de crisi. Per exemple consideram que cal fer un transvasament de recursos invertits en fulletons i firas cap a les noves tecnologies; internet, utilització de codics qr de resposta ràpida… Actualment els turistes es guien més pel que poden opinar altres usuaris al tripadvisor que a les banderes blaves.

 A la policia local i a EMSER no s’ha fet una cosa tan bàsica com presentar-se a tots els policies i empleats d’Emser i explicar unes directrius, un pla... Clar que igual això passa per que no hi ha cap pacte de govern ni planificació ja que a dia d’avui complim el primer aniversari d’aquelles iròniques paraules del batle a aquest ple quan va dir que abans de la patrona del 2011 ens presentarien el seu pacte de govern

Respecte a la proposta concreta que es fa al ple pensam que en aquest moment tenir o no la delegació de les platges no suposa res ja que ara són els tècnics de l’Ajuntament els que han de controlar que els concessionaris arribin a complir els precs de condicions.  Per aixòvam optar per l'abstenció.

 Alguns articles que es cuestionen les banderes blaves

Las banderas azules destiñen

Banderas azules y la mentira interesada, por Angel Juárez

Playas rigurosamente descontroladas.

Tarjeta roja a las banderas azules

El que necessitam és que d'una vegada s'arribi a complir el prec de condicions de la platja del Port de Pollença (per exemple, fa anys que hauriam de tenir parcs infantils).

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb