URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

Alternativa | 07 Juliol, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21

A partir de les notes de dues conferències de Joaquín Valdivielso (Professor titular de Filosofia Moral de la Universitat de les Illes Balears), la seva germana na Toñi Valdivielso ens regala set interessants articles sobr la crisi (podeu llegir els anteriors a la secció d'economia

 

ANOTACIONS SOBRE LA CRISI (VII). EL CONTEXT POLÍTIC I EL FUTUR DE LES ALTERNATIVES

El context que es viu és similar al de les crisis encadenades als anys trenta, que varen acabar en la Segona Guerra Mundial: predomini del liberalisme polític i econòmic, que es concreta en individualisme, propietarisme, meritocràcia, Estat mínim, harmonia dels egoismes...No obstant això, es poden trobar diferències amb aquella situació que acabaria de forma tan dramàtica, perquè hi ha mecanismes que poden arribar a frenar el feixisme [encara que els darrers resultats a les eleccions gregues no conviden precisament a l’optimisme en aquest sentit] i també es pot produir un possible desplaçament de l’hegemonia mundial fora d’Occident.

 

El context de la postguerra després de la Segona Guerra Mundial va propiciar l’auge de la socialdemocràcia, amb unes polítiques econòmiques expansives que afavoriren el desenvolupament de l’Estat del Benestar i amb unes formes inclusives de ciutadania que incloïen un sistema financer regulat políticament. Però la crisi de les esquerres (socialisme real / comunisme) se va dur per davant també la socialdemocràcia. L’auge del neoliberalisme i el desplaçament de les socialdemocràcies cap a una barreja de liberalisme amb certa sensibilitat social, encara que procliu a afavorir el món dels negocis i la desregulació econòmica, utilitzarà noms com a Tercera Via o Nova Via. Es proposarà un Estat com empresa que s’ha de gestionar de cara a les classes mitjanes en creixement, sense una noció clara que allò que és públic ha de prevaler sobre allò que es privat. Els partits tradicionals estan immersos en una crisi d’imaginació i de voluntat. És com si fossin incapaços de comprendre més enllà de generar clima “favorable als negocis”, retallant els costos i els obstacles per als inversors.

 

Aquesta crisi –s’ha de tenir ben present – és, també, una crisi que afecta els partits de dretes, perquè se dur per davant els partits que governen (França, Alemanya, Dinamarca, Anglaterra...). És conseqüència, en definitiva, de la crisi del model de partit tradicional, el partit de masses convertit en empresa de màrqueting electoral en què es premia la fidelitat incondicional i la disciplina acrítica. Els partits ja no són canals de participació que actuen en l’espai intermedi entre l’Estat i l’individu: són veritables grups d’interès

 

Davant d’aquesta apocalíptica situació, cal fer-se la pregunta de si hi ha alternatives a les polítiques que s’han implementat fins ara. Probablement, s’haurien d’haver deixat caure els bancs, nacionalitzant-los; per suposat, l’Estat hauria d’haver garantit els estalvis dels petits estalviadors. En tot cas, les receptes que s’haurien d’aplicar haurien de ser contracícliques, i passarien, entre d’altres, per mesures com a:

 

        Reforçament de les activitats realment productives i penalització de l’economia que afavoreix l’especulació.

        Polítiques expansives, similars a les de després de la Segona Guerra Mundial, el que és coneix com a neokeynesianisme.

        Finançament del deute públic, però des del BCE, no des de la banca privada. No és de rebut que el BCE deixi doblers a la banca privada a l’1% i que aquesta ho deixi als estats entre el 6 i el 22%. Aquest diferencial és benefici net (injecció de doblers públics que van al sector privat).

Les alternatives, i això és absolutament vital, han de començar per solucionar la crisi de legitimitat de la democràcia que es viu a Europa. Només així es començarà a veure el llum al final del túnel.

 

 Vicenç Navarro , Juan Torres i Alberto Garzón han publicat un nou llibre: “Lo que España necesita“.

 

 

 

Es pot descarregar a  la web

Mës információó:  http://www.attac.es/2012/06/08/lo-que-espana-necesita-2/

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb