URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Nelson Mandela i el poder del perdó

Alternativa | 31 Juliol, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

En una època on el desprestigi de la política és evident, on la frase -tots els polítics són iguals- està molt present, és bo recordar que sovint a la història podem trobar persones exemplars que ens poden servir d’inspiració  per lluitar per un món millor.

        El passat 18 de juliol va fer 94 anys una de les persones més importants del segle passat.  Nelson Mandela és el millor exemple que pot tenir qualsevol persona que tingui la convicció de dedicar-se a la política per millorar el seu entorn.    

        Gairebé tothom coneix o  pot consultar fàcilment la història d’aquest polític sud-africà, que va dedicar la seva vida a lluitar contra el règim racista de l’apartheid; que, després de passar 27 anys a la presó en unes condicions inhumanes,  es va presentar a les primeres eleccions on els negres podien exercir el seu dret al vot i es va convertir en el president de Sud-Àfrica. Una vegada en el poder va ser capaç de dirigir al seu país cap a la unitat i la reconciliació, va ser capaç de convèncer els seus propis germans negres que l’enemic no eren els blancs que els havien tiranitzat durant tants d’anys, sinó  l’odi i el rancor que portaven dins els seus cors. Així va aconseguir completar un procés de reconciliació exemplar entre blancs i negres.

        Hi ha una escena a la pel·lícula Invictus  que a mi em va posar els pels de punta i és quan el capità de la selecció de Rugbi, François Pienaar (interpretat per  Matt Damon), entra dins la petita cel·la de Mandela i es demana com una persona que ha passat 27 anys allà pot sortir i perdonar els que el varen empresonar.

        A més del seu valor i compromís en els seus ideals i de la seva capacitat de perdonar, una cosa que em crida molt l’atenció d’aquest personatge és la seva intel·ligència i habilitat  per seduir i convèncer els seus adversaris (com s’explica al llibre El factor humà de John Carlin). Aquesta habilitat de Nelson Mandela es va forjar en els seus anys a la presó  de Roben Island, on es va dedicar a estudiar la forma de pensar dels seus adversaris. Mandela va adquirir una personalitat  tan imponent que fins i tot aconseguia caure bé als seus principals adversaris, i estam parlant dels que van ser capaços de mantenir  un règim racista i assassí  com l’apartheid prop de 50 anys.

        Com el mateix Mandela reconeix, ell és moltes coses a la vegada però no és cap sant. Com totes les persones, i sobretot com  tots els polítics, deu tenir llums i ombres, però tal vegada  una de les seves principals qualitats és la humilitat que li ha permès al llarg del temps aprendre tot el necessari per convertir-se en un vertader savi, respectat i admirat a tot el món.

        Per acabar aquest petit homenatge a aquest gran home, res millor que recordar les seves pròpies paraules i  desitjar-li la millor salut possible en els seus darrers anys entre nosaltres i esperem que siguin molts i bons .

«Perquè ser lliure no és desferrar-se de les pròpies cadenes, sinó viure d’una forma que respecti i millori la llibertat dels altres.

Vaig aprendre que el coratge no era l’absència de la por, sinó el triomf sobre ell. El valent no és el que no té por, sinó aquell que conquereix la por.

Si vols fer les paus amb el teu enemic, has de treballar amb ell. Llavors ell es converteix en el teu company.

L’educació es l’eina més poderosa per canviar el món.

Mai, mai més hauria d’ocórrer que aquesta terra bella pateixi l’opressió d’una persona per una altra.»

 

 

La noche temática Nelson Mandela, en nombre de la libertad


 
 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb