URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Xesca Enseyat. Distincions Patrona 2012.

Alternativa | 01 Agost, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es van aprovar per unanimitat les distincions de la Patrona que prèviament s’havien consensuat; Xesca Ensenyat, i la Confraria de Pescadors.

Encara podreu trobar comentaris de na Xesca Ensenyat a aquest blog del que era lectora habitual, igual que nosaltres eram lectors habituals del seu bloc; l'hidroavió apagafocs que encara podeu llegir avui i al que va escriure l seva obra pòstuma Una altra vida.

  XESCA ENSENYAT.

 Francesca ensenyat Seguí, nada el 1952 al Port de Pollença, es va donar a conèixer el 1969 gràcies a la publicació  de l'obra Ciutat de l'horabaixa, a la qual  seguirien tot un grapat de publicacions amb mèrits literaris més que reconeguts, com ho testimonien els diversos premis que va aconseguir; cas del Ciutat de Palma amb Villa Copola. En totes aquestes obres va manifestar la seva estreta vinculació amb el Port de Pollença, aspecte molt explícit en la mencionada Villa Copola,així com també a Quan venia l’esquadra, un veritable retrat del Moll i, en part també, de la Pollença dels anys cinquanta.

Però Xesca Ensenyat no només serà recordada per les seves novel·les, sinó també per l’activitat periodística que va dur a terme i, fins i tot, com una activista cultural en favor de la llengua catalana. No debades, el mateix 1969 la premsa es feia ressó dels cursos de “Mallorquí” que impartí conjuntament amb Antoni Seguí. Igualment s’ha de recordar el paper destacat que va tenir en els actes celebrats a Pollença corresponents al I Congrés de Cultura Catalana el 1976 i el fet que uns anys més tard fos una de les fundadores i primera

Presidenta de la delegació de l’Obra Cultural Balear a la localitat.

Per últim, també és remarcable la seva labor com articulista a periòdics tan prestigiosos com El País, a la premsa local, casos de El Gall en la seva primera època o a la revista l’Espira, que ella mateixa va fundar el 1987. Morí el 2009.

Pere Salas, bibliotecari i arxiver municipal.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb